image

PvdA wil cijfers over aangiftes van gehackte IoT-apparaten

dinsdag 31 oktober 2017, 15:49 door Redactie, 8 reacties

De PvdA heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vragen gesteld over hoeveel aangiftes er van gehackte Internet of Things-apparaten bij de politie zijn binnengekomen. Aanleiding is een rapport van anti-virusbedrijf Sophos en een item van EenVandaag over de beveiliging van IoT-apparatuur.

Sophos voerde in oktober een scan op internet uit en ontdekte 68.000 open webinterfaces van IoT-apparatuur, waarvan bijna 2600 interfaces in Nederland. PvdA-Kamerlid Kuiken wil van de minister weten hoe het komt dat Nederland zo slecht scoort wat betreft de beveiliging van IoT-apparaten en wat Grapperhuis concreet doet of gaat doen om de risico's te verkleinen.

Verder vraagt Kuiken of er aangiftes bekend zijn van particulieren of bedrijven die slachtoffer zijn geworden van hackers die misbruik hebben gemaakt van slecht beveiligde webinterfaces van IoT-apparatuur en zo ja om hoeveel aangiftes het gaat. Ook moet de minister laten weten of de politie voldoende expertise bezit om hiermee om te gaan. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord (pdf).

Reacties (8)
31-10-2017, 16:20 door Anoniem
Alsof IoT devices in Nederland slechter beveiligd zijn dan in andere landen. De meeste IoT fabrikanten geven niet zoveel om veiligheid. Kosten reductie, door bijvoorbeeld hetzelfde wachtwoord op al hun IoT devices, is voor hun bottom line veel belangrijker. En voor consumenten is het zelden een belangrijk aspect bij aanschaf van een (managed) IoT device.
31-10-2017, 21:29 door ph-cofi
"Open webinterfaces" != gehacked. En dan ook nog aangiftes? Ik verwacht een zeer klein aantal mensen dat beseft dat hun apparaat gehacked is EN vervolgens besluit aangifte te doen.
EenVandaag noemt een indrukwekkende lijst met potentieel verdachte apparaten, waaronder gameconsoles, energiemeters en auto's. Hopelijk werkt het aan de bewustwording.
31-10-2017, 21:37 door Anoniem
Bij wie zou je dan aangifte moeten doen, zodanig dat het begrepen wordt?

En los daarvan, als iedereen met een webcam of andere IoT devices aangifte zou doen, dan is er niet genoeg capaciteit om dat allemaal te verwerken. Maar dan moeten de eindgebruikers ook nog eens kunnen vaststellen dat ze gehackt zijn.

Vraag 6: kunt u ook vertellen welke leverancier door de overheid is aangesproken op slechte product beveiliging?
31-10-2017, 22:45 door Briolet
Door ph-cofi: "Open webinterfaces" != gehacked. En dan ook nog aangiftes?

Dat vroeg ik me ook af. Als je iedereen vrije toegang geeft, is er geen reden tot hacken om bij het apparaat te komen. En het lijkt me verder dat een aangifte dan lastig wordt. (vergelijk het met insluiping vrs inbraak)
Het is ook twijfelachtig dat het soort mensen dat alles open laat staan, logbestanden bekijkt om vast te stellen dat hun IoT apparaat door derde partijen bezocht is.
31-10-2017, 23:01 door Anoniem
PvdA wil ? Wat heeft die oppositionele splinterpartij nog te willen. De tijd ,van het kunnen en niet willen doen, is voorbij. De Pv/d A heeft zich getransformeerd van Goliath tot Don Quichotte.
01-11-2017, 09:49 door Anoniem
Indien men werkelijk wat wil bereiken, waarom dan niet komen met goede inhoudelijke voorstellen. Bijvoorbeeld een compliancy framework waaraan fabrikanten/providers zich moeten houden indien ze apparatuur in Nederland aan de man willen brengen. Dat is *veel* nuttiger dan het stellen van een paar redelijk nutteloze vragen om aandacht te trekken.

PvdA wil ? Wat heeft die oppositionele splinterpartij nog te willen. De tijd ,van het kunnen en niet willen doen, is voorbij. De Pv/d A heeft zich getransformeerd van Goliath tot Don Quichotte.

Je leeft in een democratie, daar heeft een oppositie partij ook het recht op een mening. Of de regering wat doet met die mening, is een ander verhaal.
01-11-2017, 10:50 door Anoniem
Ik wil graag cijfers over de (dik)betaalde functies van alle PvdA medewerkers ter lande. Dat lijkt me opzienbarender dan een paar lekjes in een IoT dingetje van OkkieWokkie uit Korea.
<einde>
01-11-2017, 14:55 door Anoniem
Pvda? Hoezo, die hadden toch bijna de kiesdrempel gemist? Zijn ze al klaar met hun vier jaar strafcorvee? Doorvegen en mondje houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.