image

AP wijst gemeenten op regels bij publicatie persoonsgegevens burgers

donderdag 2 november 2017, 13:14 door Redactie, 5 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft gemeenten in een brief (pdf) gewezen op de privacyregels die gelden bij het publiceren van persoonsgegevens van burgers. De toezichthouder ontvangt regelmatig signalen van burgers dat hun gegevens door de gemeente openbaar zijn gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om brieven of bezwaarschriften die burgers aan de gemeenteraad hebben gestuurd en vaak onverkort op internet worden geplaatst.

Gemeenten beroepen zich vaak op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en de Gemeentewet voor het publiceren van dergelijke persoonsgegevens. Wanneer gemeenten persoonsgegevens van burgers op internet of in een dagblad plaatsen is er sprake van het verwerken van persoonsgegevens, zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. Deze verwerking is alleen toegestaan als dit noodzakelijk is voor de nakoming van een wettelijke verplichting of een goede invulling van een publiekrechtelijke taak. Gemeenten moeten ook kijken of het beoogde doel op een minder ingrijpende manier is te bereiken.

Volgens de toezichthouder is het in de meeste gevallen niet noodzakelijk voor gemeenten om persoonsgegevens in openbare stukken te vermelden. "In de regel zal de vermelding van de persoonsgegevens in de openbare stukken niet noodzakelijk zijn voor een goede vervulling door gemeenten van hun actieve publicatieverplichting op grond van de Gemeentewet of de Wob." In de brief wijst de Autoriteit Persoonsgegevens verder op de regels over het openbaar maken van persoonsgegevens die in 2009 zijn gepubliceerd. Daarin staan ook regels waarmee gemeenten kunnen afwegen of publicatie van persoonsgegevens noodzakelijk is.

Reacties (5)
02-11-2017, 14:28 door Anoniem
Niks over de lijsten adressen die steeds op Tendernet geplaatst worden voor speciaal vervoer?

https://www.ad.nl/amersfoort/leerlinggegevens-nog-altijd-te-zien-op-internet~a7e4487a/

en

https://www.ad.nl/den-haag/gemeente-gooit-privegegevens-leerlingen-op-straat~aa1715eb/

Van die dingen...
02-11-2017, 14:50 door Anoniem
Eigenlijk vreemd, dat de AP de VNG hier op wijst.

Heeft de AP niet een arm binnen organisaties, en dus ook gemeenten, in de vorm van functionarissen gegevensbescherming, die bij de AP geregistreerd zijn?

Stuur die een brief?
02-11-2017, 17:37 door karma4 - Bijgewerkt: 02-11-2017, 17:42
En het AP vind het translink gebeuren wel best omdat hun baas het zegt. Ze laten de medische sites maar hun gang gaan en laten de privacy aan het ACM over.

Zo meteen komen ze nog met dat aanvragen voor ingrijpende verbouwingen of bestemmingsplannen niet meer openbaar mogen wegens privacy inbreuk van de aanvragers.

Rare toko dat AP missen het doel waarvoor ze bestaan.
https://www.security.nl/posting/537721/Consumentenbond%3A+Grote+websites+overtreden+cookiewet
https://www.security.nl/posting/537719/Energiemaatschappij+lekte+energieverbruik+Nederlandse+huishoudens
02-11-2017, 21:39 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk vreemd, dat de AP de VNG hier op wijst.

Heeft de AP niet een arm binnen organisaties, en dus ook gemeenten, in de vorm van functionarissen gegevensbescherming, die bij de AP geregistreerd zijn?

Stuur die een brief?
Dat wordt pas met de invoering van de AVG verplicht, nu is dat nog niet zo. Overigens zijn die FG's gewoon in dienst van de gemeenten dus zijn ze geen verlengstuk van de AP. Als de AP dat wel wil moet het deze mensen maar in dienst nemen. Onafhankelijk van de werkgever willen zijn maar van dezelfde werkgever aan het einde van de maand salaris willen vangen gaat niet goed samen. Er is ook nog zoiets als loyaliteit en aangezien die FG's gemiddeld zo op schaal 14 zitten mag daar wel wat loyaliteit tegenover staan lijkt me.
03-11-2017, 11:57 door sjonniev
De A van AP is net zo misleidend als die van de NVWA.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.