image

Juridische vraag: Mag ik camera's in de gemeenschappelijke hal van ons appartementencomplex plaatsen?

woensdag 8 november 2017, 12:14 door Arnoud Engelfriet, 8 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: In ons appartementencomplex blijken regelmatig pakketjes en post te verdwijnen. Nu wil ik camera's ophangen om a) aan te tonen dat PostNL nalatig is door ze gewoon in de gang te gooien en b) de daders van de diefstal te filmen. Mag ik dat doen?

Antwoord: In principe is het ophangen van een camera voor bewaking van de eigen goederen of ruimtes een legitieme reden, en dus toegestaan. Natuurlijk moet er wel een bordje worden geplaatst dat sprake is van cameratoezicht.

Hier is het een tikje complexer, omdat je nu niet alleen je eigen goederen of erf filmt maar ook dat van anderen. Het is immers een gemeenschappelijke hal. Dat betekent dat ook de andere eigenaren van het pand daar wat over te zeggen hebben.

Praktisch gezien heb je dus hun toestemming nodig om dit te mogen doen. Daarnaast moet je een reglement opstellen wat je gaat filmen en waarom, hoe je de beelden beveiligt en wat er met de beelden gebeurt. Want ook als je dit als particulier doet, val je onder de Wet bescherming persoonsgegevens (en straks de AVG/GDPR) en moet je zorgen dat je aan de regels voor cameratoezicht voldoet.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (8)
08-11-2017, 13:19 door Anoniem
Hoe ingewikkeld moet zoiets zijn? Een A4tje met een omschrijving en toestemming van de VvE? Of wat?
08-11-2017, 13:59 door Anoniem
En hoe zit het als je niets opneemt? Dus als je alleen wilt zien wie er voor de deur staat?
08-11-2017, 14:12 door Anoniem
En je moet het ook opnemen in het huishoudelijk reglement van de VVE, want anders zijn toekomstige bewoners niet op de hoogte en kunnen die bezwaar maken.
08-11-2017, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: En hoe zit het als je niets opneemt? Dus als je alleen wilt zien wie er voor de deur staat?
En hoe staat het met digitale kijkgat in je voordeur?
08-11-2017, 16:30 door Whacko
Door Anoniem: En je moet het ook opnemen in het huishoudelijk reglement van de VVE, want anders zijn toekomstige bewoners niet op de hoogte en kunnen die bezwaar maken.
Nee, want er hangt dan een bordje dus kunnen het zien bij binnenkomst als ze gaan bezichtigen :P
08-11-2017, 23:30 door Anoniem
Door Anoniem: En hoe zit het als je niets opneemt? Dus als je alleen wilt zien wie er voor de deur staat?

Dan verwerk je nog steeds persoonsgegevens. Camerabeeld wordt tijdelijk in het geheugen opgeslagen. En misschien wel tijdelijk op de hardeschijf, wat daarna nog dagen via HD recovery tools is terug te halen.
09-11-2017, 00:07 door Anoniem
ik zou met andere buren die ook last hebben van verdwenen pakjes gazaamlijk een afspraak maken over de plaatsing van cameras.
en eventueel dat je de kosten over iedereen gelijk verdeelt.
09-11-2017, 11:30 door Anoniem
Nee, want er hangt dan een bordje dus kunnen het zien bij binnenkomst als ze gaan bezichtigen :P

Dat bordje is leuk als ze langskomen als bezoeker. Indien ze het huis kopen, en eigenaar worden, dan is het ook voor hen van belang dat het is vastgelegd door de VVE. Is dat niet het geval, dan kunnen ze zonder meer bezwaar maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.