image

FDA keurt pil goed die medicijngebruik digitaal doorgeeft

dinsdag 14 november 2017, 11:19 door Redactie, 11 reacties

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft voor het eerst in de Verenigde Staten een pil goedgekeurd die over een sensor beschikt die het medicijngebruik digitaal aan artsen en anderen kan doorgeven. De sensor, die uit koper, magnesium en silicium bestaat, genereert wanneer die in aanraking met maagzuur komt een elektrisch signaal.

Dit signaal wordt opgevangen door een pleister die de patiënt op zijn ribbenkast draagt. De pleister stuurt de informatie weer door naar een mobiele applicatie waarmee de patiënt het medicijngebruik op zijn smartphone kan volgen. De patiënt kan via een webportaal ook artsen, zorgverleners en anderen toegang tot de informatie geven. Die kunnen zo de datum en tijd zien wanneer het medicijn is ingenomen. Het medicijn, Abilify MyCite, is bedoeld voor patiënten met schizofrenie.

Volgens artsen kan de sensor patiënten helpen om hun medicijnen niet te vergeten, maar zijn er ook privacyzorgen. "Het is ironisch dat het gegeven wordt aan mensen met een psychische stoornis die waanvoorstellingen kunnen hebben. Het is net een biomedische big brother", zegt dokter Jeffrey Lieberman tegenover de New York Times. "Het heeft de potentie om de volksgezondheid te verbeteren. Maar wanneer het verkeerd wordt gebruikt kan het voor meer wantrouwen dan vertrouwen zorgen", voegt Ameet Sarpatwari toe, docent aan de Harvard Medical School.

Reacties (11)
14-11-2017, 11:35 door Anoniem
Iemand met een psychische stoornis kan zomaar aan achtervolgingswaanzin en andere stoornissen lijden...dan gaat zo'n pil niet werken...

Die plakt de pleister op een glas met zuur en gooit daar die pil erin.

En dat zijn nou net de patienten die je zou willen monitoren. Want hoe controleer je dat?

Schijnveiligheid en indekken en een verkeerde manier van kostenbesparing.

Mits bovenstaande mogelijk is, is het de vraag is wie er nu netto eigenlijk aan waanvoorstellingen lijdt.
14-11-2017, 11:51 door Anoniem
so it begins..
14-11-2017, 12:22 door Anoniem
Als je niet meer weet of je je medicatie wel of niet ingenomen hebt, dan neem je toch een baxterrol? Of een medicijncassette voor een week die je samen met je verpleegkundige uitzet?

Ik heb een vriend die Abilify heeft geslikt. Daar werd hij helemaal hyper van als ik het mij goed herinner.

En iemand die zijn medicijnen niet inneemt vanwege paranoia, gaat dit systeem ook saboteren inderdaad.
14-11-2017, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: Als je niet meer weet of je je medicatie wel of niet ingenomen hebt, dan neem je toch een baxterrol? Of een medicijncassette voor een week die je samen met je verpleegkundige uitzet?

Ik heb een vriend die Abilify heeft geslikt. Daar werd hij helemaal hyper van als ik het mij goed herinner.

En iemand die zijn medicijnen niet inneemt vanwege paranoia, gaat dit systeem ook saboteren inderdaad.

Baxterrol of medicijncassette helpt niet natuurlijk, dan vind je als familielid ineens in een la een aantal niet geopende baxterzakjes.

Als je zeker wil weten dat iemand zijn medicijnen genomen heeft, werkt een depot beter of dagelijks toekijken bij het innemen.

Voor vergeetachtige mensen is gewoon opletten genoeg, als iemand eigenlijk de medicijnen niet wil nemen dan wordt het wat lastiger (denk ook aan verplichte chemische castratie).

Je blijft aanlopen tegen de discussie of iemand baas in eigen lijf is of niet, en wie dat bepaalt. Neemt iemand zijn medicijnen niet, en heeft dat nare gevolgen, dan komen er klachten; krijgt iemand ze tegen zijn zin toegediend is dat ook weer niet goed. Ik ben blij dat ik daar niet over hoef te beslissen.
14-11-2017, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand met een psychische stoornis kan zomaar aan achtervolgingswaanzin en andere stoornissen lijden...dan gaat zo'n pil niet werken...

Die plakt de pleister op een glas met zuur en gooit daar die pil erin.
De ene psychische stoornis is de andere niet en de ene patiënt met een bepaalde stoornis is de andere niet. Er zijn bijvoorbeeld mensen met psychotische episodes die daar al zoveel ervaring mee hebben opgedaan dat ze doorhebben wat er gaande is terwijl het gebeurt en daar veel beter op reageren en mee omgaan dan mensen die er nog niet zo veel ervaring mee hebben. Ik heb een paar mensen meegemaakt die als ze op het ene niveau knettergek zijn op een ander niveau heel kalm en doelgericht zorgen dat ze daar zo goed mogelijk weer uit raken.

Dat iets niet voor iedereen een goede toevoeging aan de mogelijkheden is betekent niet meteen dat het voor niemand werkt.
14-11-2017, 17:10 door Anoniem
Wel vreemd dat hier niemand over praat hoe ik weer van die pil afkom ????

Ook niet in de comm's...

Dat is de toekomst van vandaag wel dingen innemen maar niet afvragen hoe je er van afkomt.
Wel grappig hoe de mensheid zo snel hun privacy weggeeft.

Is het niet links dan pakken ze rechts helpt dit niet dan proberen ze van bovenaf zoniet onderdoor totdat iedereen zijn privacy heeft afgegeven.

mensen geven als excuses ik heb toch niet te verbergen maar als je niets te verbergen hebt wil dat ook niet zeggen dat je het zomaar moet weggeven aan mensen die het alleen misbruiken.
14-11-2017, 17:44 door Briolet
Door Anoniem: Wel vreemd dat hier niemand over praat hoe ik weer van die pil afkom ????

Ook niet in de comm's...

Omdat dit zo overduidelijk is. Je schijt het gewoon weer uit, net als elke andere pil of asperientje.

Ik denk dat de FDA ook alleen naar de medische kant gekeken heeft bij de goedkeuring. Dus of de toegevoegde metalen kwaad kunnen voor het lichaam.
15-11-2017, 06:29 door spatieman
en so it begins met de ciancali pil die op afstand tot ontploffing gebracht kan worden.
15-11-2017, 10:37 door Anoniem
Door Briolet: Je schijt het gewoon weer uit
In tegenstelling tot inentingen, welke niet geheel onomstreden zijn: ingespoten in je bloed - en dus achter je afweersysteem.

Door spatieman: en so it begins met de ciancali pil die op afstand tot ontploffing gebracht kan worden.
Nah, eerst nano-RFID's in je bloed, dat men meer dan 10 jaar geleden al voorstelde te gebruiken bij NATO militairen (als alternatief voor een electronisch patienten dossier, en toch te kunnen zien welke injecties iemand gehad heeft).

Maar inmiddels heeft men bij kankerbestrijding bolletjes-injecties die op een bepaalde -zeer plaatselijke- hoge temperatuur kan laten openen, onwenselijke bijwerking/schade beperkt blijft. Samengevat wat je beschrijft is niet echt fictie.
15-11-2017, 10:37 door Anoniem
omdat je paranoïde bent, betekent nog niet dat ze je niet achtervolgen...
goed idee zo'n pil, lijkt me een voorbode for things to come...chip onder de huid met RFID ofzo.
Of je rookt --> premie stijgt; of je drinkt --> premie stijgt; of je sport --> premie zakt niet; of je inderdaad gezond eet --> premie zakt niet; of je ziektes hebt dat je nog niet weet --> premie stijgt...
Of je veel op bepaalde locaties komt (cafe's e.d.) --. premie stijgt.

Ik zie alleen maar voordelen ;)
<einde>
15-11-2017, 15:24 door Anoniem
Als je zeker wil weten dat iemand zijn medicijnen genomen heeft, werkt een depot beter of dagelijks toekijken bij het innemen.

Heb je wel eens toegekeken hoe een anorexia-patiente haar boterham opeet? En kun je raden wat er daarna gebeurt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.