image

Onderzoek: Veel Nederlanders hergebruiken wachtwoord

vrijdag 24 november 2017, 09:39 door Redactie, 9 reacties

Een groot deel van de Nederlandse internetgebruikers gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, zo laten twee onderzoeken zien die respectievelijk onder ruim 1500 en 1000 Nederlanders werden uitgevoerd. Van de deelnemers aan het onderzoek van Ruigrok NetPanel hergebruikt 73 procent het wachtwoord, terwijl bij de deelnemers van het onderzoek door internetprovider BIT dit 53 procent is.

Het hergebruiken van wachtwoorden is nog altijd één van de redenen waardoor aanvallers toegang tot accounts weten te krijgen. Eerder dit jaar werden de Twitter-accounts van Nederlandse politici nog gehackt omdat ze hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites gebruikten. Het ging om wachtwoorden die eerder via grote datalekken bij LinkedIn, Dropbox en Adobe op straat kwamen te liggen maar nooit door de politici werden aangepast.

Papier

Volgens het BIT-onderzoek bewaart 38 procent wachtwoorden op papier en mailt 18 procent deze naar zichzelf om ze niet te vergeten. Tevens blijkt dat er nog maar weinig tools worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan. Slechts 14 procent maakt gebruik van een passwordgenerator en 15 procent weet zelfs niet wat het is. Voor de wachtwoordmanager geldt dat 17 procent deze gebruikt en 18 procent niet weet wat het is. Van de deelnemers aan het Ruigrok NetPanel bewaart 11 procent hun wachtwoorden beveiligd op de computer of telefoon.

Reacties (9)
24-11-2017, 10:14 door Whacko
Tja, het wordt er ook niet makkelijker op om je wachtwoorden te beheren. ja je hebt tools die dit voor je doen. Maar als je in een keer al je wachtwoorden wilt wijzigen van alle websites die je gebruikt. Dan kun je wel een weekje uittrekken om aan de slag te gaan. DAT zoo ook wel eens onder de aandacht gebracht mogen worden. Ook al heb je single signon, via OpenId of Facebook of whatever je wilt. Het is niet zo wijdverspreid. En vaak moet je als je met facebook aanmeldt alsnog een wachtwoord kiezen. En dat kun je dus niet weer eenvoudig wijzigen.
24-11-2017, 10:20 door Anoniem
Deze Nederlander niet.
24-11-2017, 11:06 door Anoniem
Door Whacko: Tja, het wordt er ook niet makkelijker op om je wachtwoorden te beheren. ja je hebt tools die dit voor je doen. Maar als je in een keer al je wachtwoorden wilt wijzigen van alle websites die je gebruikt. Dan kun je wel een weekje uittrekken om aan de slag te gaan. DAT zoo ook wel eens onder de aandacht gebracht mogen worden. Ook al heb je single signon, via OpenId of Facebook of whatever je wilt. Het is niet zo wijdverspreid. En vaak moet je als je met facebook aanmeldt alsnog een wachtwoord kiezen. En dat kun je dus niet weer eenvoudig wijzigen.
met single sign on los je het ook niet op, want dan ga je weer terug naar het principe van hetzelfde wachtwoord voor al je accounts
24-11-2017, 11:39 door Anoniem
met single sign on los je het ook niet op, want dan ga je weer terug naar het principe van hetzelfde wachtwoord voor al je accounts

Tenzij je 2-factor authenticatie toevoegt. Bijvoorbeeld Google Authenticator. Zou de standaard moeten zijn anno 2017, 2FA.
24-11-2017, 12:54 door karma4 - Bijgewerkt: 26-11-2017, 10:18
Gebruik van dezelfde wachtwoorden voor dezelfde provider mef de zelfde soort data.
Voor eenmalig gebruik als wegwerp "Geheim123".
24-11-2017, 13:54 door Anoniem
Nieuwe titel voor artikel: "Veel Nederlanders weten niet wat een Passwordmanager is".
24-11-2017, 15:47 door Anoniem
"Een meute Nederlanders gebruikte "Lastpass" en dat is slecht bevallen".

https://www.security.nl/search?origin=frontpage&keywords=lastpass
25-11-2017, 14:38 door Anoniem
Nieuwe titel voor artikel: "Veel Nederlanders weten niet wat een Passwordmanager is".

En veel andere Nederlanders zijn, indien de database van hun Passwordmanager corrupt raakt, opeens toegang tot al hun accounts kwijt. Omdat ze zich niet kunnen herinneren wat hun password was. Gelukkig hebben de meeste diensten dan wel een password reset optie ;)
28-11-2017, 08:24 door Anoniem
Is ook geen enkel probleem lijkt mij, er zijn zoveel websites, het gaat ook nog eens om de combinatie naam/wachtwoord. Als je verschillende namen hanteert op verschillende websites maakt het ook niet uit of je wachtwoord gehackt wordt wanneer die ene website gehackt wordt.

En wat voor de één een grote website is, is voor de ander misschien wel helemaal niets. Wel grappig dat er nog steeds zoveel aandacht geschonken wordt aan een wachtwoord.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.