image

Europese privacytoezichthouders onderzoeken datalek Uber

donderdag 30 november 2017, 09:45 door Redactie, 3 reacties

Verschillende Europese privacytoezichthouders zijn onderzoeken naar het datalek bij Uber gestart, die door de Autoriteit Persoonsgegevens worden gecoördineerd. Vorige week werd bekend dat in oktober 2016 de gegevens van 50 miljoen Uber-gebruikers en 7 miljoen chauffeurs in handen van twee onbevoegde personen waren gekomen. Uber betaalde deze personen naar verluidt 100.000 dollar om de verkregen gegevens te verwijderen en besloot het datalek niet bekend te maken, tot vorige week.

Een taskforce, momenteel bestaande uit de privacytoezichthouders uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, gaat onder leiding van de Autoriteit Persoonsgegevens de onderzoeken van de verschillende toezichthouders naar het datalek van Uber coördineren, zo laat de Nederlandse privacytoezichthouder weten. Op 22 november heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een datalekmelding van Uber ontvangen. Deze melding wordt op dit moment door de toezichthouder onderzocht.

De Britse privacytoezichthouder ICO maakte gisteren bekend dat bij het datalek vorig jaar de gegevens van 2,7 miljoen Britse accounts zijn buitgemaakt. Het gaat om namen, mobiele telefoonnummers en e-mailadressen. "Op zichzelf vormt deze informatie niet direct een dreiging voor burgers. Het gebruik ervan kan andere scams echter geloofwaardiger maken", aldus James Dipple-Johnstone van de ICO. De toezichthouder verwacht dat Uber alle getroffen Britten zo snel als mogelijk gaat informeren over het datalek.

Reacties (3)
30-11-2017, 10:45 door Anoniem
Als Uber het major incident heeft opgevangen door er een heleboel geld tegenaan de smijten, en het werkt, dan denk ik dat het is opgelost. Mits de onbevoegde personen toch nog ergens een kopie hebben staan en niks erover zeggen.
Toch ben ik het ermee eens dat een datalek een datalek blijft en met de bedrijven die een enorme grabbelton zijn vol met persoonsgegevens dat deze strenger getoetst dienen te worden.
30-11-2017, 11:51 door Anoniem
Van wat ik in dit artikel lees gaat het over een nieuw datalek, en niet die van vorig jaar.
Deze keer lijken ze het beter aan te pakken. Op welke manier ze gebruikers willen informeren dan? per e-mail?
Hopeijk vormt deze nieuwe data lek geen verder dreiging voor de persoonsgegevens die geregistreerd staan bij Uber.
30-11-2017, 14:35 door Anoniem
Als je een jaar lang zwijggeld uitbetaalt zoals Uber in het vorige geval en commentaar uit de weg gaat ook tegen senatoren, maak je alleen maar voor je advocaten carrière mogelijk. Raar bedrijf met zijn merger met Yandex. Maar ze verdienen kennelijk veel meer als de ingecalculeerde kosten en kosten voor damage-control en reputation management.

Uber een global techno "snorder", die er nog mee wegkomt ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.