image

Politie zoekt man uit Boxtel voor ceo-fraude bij Belgisch bedrijf

donderdag 30 november 2017, 12:08 door Redactie, 0 reacties

De politie zoekt een 47-jarige man uit Boxtel wegens een vorm van ceo-fraude bij een Belgisch bedrijf. De man zou e-mailaccounts van het bedrijf, dat vliegtuigonderdelen aan een Jordaans bedrijf levert, in 2015 hebben gehackt. De communicatie tussen beide bedrijven verliep voornamelijk via e-mail.

Nadat de overeenkomst tussen beide bedrijven was gesloten stuurde de man een e-mail met het verzoek om het te betalen bedrag naar een ander rekeningnummer over te maken. Aangezien hij controle over de e-mailaccounts van het Belgische bedrijf had kon hij vragen van het Jordaanse bedrijf over het aangepaste rekeningnummer beantwoorden. Uiteindelijk maakte het Jordaanse bedrijf 500.000 euro naar het door de man opgegeven rekeningnummer over.

Een groot gedeelte van het gestorte bedrag werd vervolgens overgeboekt naar bankrekeningen die op naam van de man stonden, zo laat de politie weten. Uit het onderzoek van de politie blijkt dat een groot aantal bekenden van de man uit Boxtel, kort na de transactie, een aanzienlijk geldbedrag op hun rekening gestort kregen. Een groot gedeelte daarvan werd vervolgens opgenomen en contant aan de Boxtelnaar teruggegeven. De betrokken personen zijn op verdenking van witwassen als verdachte gehoord. Het gaat om meer dan twintig personen.

Enkele maanden geleden ontving de politie een e-mail van het Belgische bedrijf, waarin aangegeven werd dat er sprake was van een misverstand. Het geld zou ontvangen zijn en het bedrijf wilde daarom de aangifte intrekken. Onderzoek wees uit dat deze e-mail niet werd verstuurd door het bedrijf uit België, maar vanaf een ip-adres op naam van een bekende van de verdachte. Waar de man zich bevindt op dit moment is onbekend. Hij staat internationaal gesignaleerd. Banken hebben een bedrag van ruim een ton terug weten te halen toen bleek dat er vermoedelijk sprake was van fraude.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.