image

Privacy-besturingssysteem Tails komt met serverfunctie

maandag 4 december 2017, 13:33 door Redactie, 2 reacties

Het op privacy en veiligheid gerichte besturingssysteem Tails komt begin volgend jaar met een serverfunctie die het eenvoudig voor gebruikers moet maken om websites, chatrooms, bestandsuitwisseling en andere online diensten op het Tor-netwerk te draaien.

Volgens de Tails-ontwikkelaars zijn dergelijke diensten handig voor mensen die op afstand met elkaar samenwerken. Het hosten van een website of chatroom bij een provider houdt echter in dat gebruikers die provider moeten vertrouwen. Het zelf hosten van een online dienst via het Tor-netwerk heeft verschillende voordelen, aldus de ontwikkelaars. Het biedt automatisch sterke encryptie tussen de server en client. Ook biedt het anonimiteit voor de server en client. Verder werken de diensten achter NAT-netwerken en firewalls en is het gedecentraliseerd.

Het Tor-netwerk zorgt ervoor dat de locatie van de server is afgeschermd. Het adres is in principe alleen bekend onder de serverbeheerder en de personen met wie de url wordt gedeeld. Voor het opzetten van de Tails-server zal er een grafische gebruikersinterface en command line interface beschikbaar worden. Wanneer de serverfunctie precies zal verschijnen is nog onbekend. In de vandaag aangekondigde plannen voor volgend jaar wordt "begin 2018" als planning genoemd.

Tails staat voor The Amnesic Incognito Live System en is een volledig op Linux-gebaseerd besturingssysteem dat allerlei tools bevat om anoniem mee te internetten. Het is vanaf een dvd of usb-stick te gebruiken en wordt door verschillende burgerrechtenbewegingen en privacy-experts aangeraden. Dagelijks maken zo'n 22.000 mensen gebruik van Tails.

Reacties (2)
05-12-2017, 10:02 door Anoniem
Kun je hier niet gewoon beter whonix voor gebruiken?
05-12-2017, 12:22 door Whacko
Door Anoniem: Kun je hier niet gewoon beter whonix voor gebruiken?
Misschien voor langere periodes ja, mogelijk.

Tails focust zich op het anonimiseren van korte sessies van een gebruiker. Een server functie als dit lijkt me dat bedoeld is om eenvoudig en snel even een chatserver op te zetten die veilig is als je een gesprek moet voeren. Daarnaast is het ook makkelijker als je een webservertje draait om een bestand anoniem te delen. Hoef je niet te klooien met email of andere diensten te vertrouwen.
Ik denk dat je het op die manier moet zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.