image

Avast blokkeert 34 miljoen cryptomining-aanvallen in één dag

woensdag 6 december 2017, 10:08 door Redactie, 6 reacties

De beveiligingssoftware van Avast heeft afgelopen zondag 3 december meer dan 34 miljoen cryptomining-aanvallen geblokkeerd, zo laat het anti-virusbedrijf weten. Niet eerder blokkeerde de virusbestrijder zoveel pogingen in één dag om browsers naar de cryptocurrency monero te laten minen.

Wat opviel aan de detecties van afgelopen zondag was dat die alleen binnen Google Chrome plaatsvonden, zegt onderzoeker Denis Konopisky. Avast vermoedt dat de JavaScript-code van de cryptominer in een Google Chrome-extensie is geïnjecteerd, maar de virusbestrijder kan dit niet met zekerheid zeggen. "Of dit was een kwaadaardige campagne die effectief werd verspreid, of een populaire extensie was aangepast om de miner te bevatten", stelt Konopisky.

Cryptominers bestaan uit een stukje JavaScript-code dat in de browser draait en de rekenkracht van de computer gebruikt om de cryptocurrency Monero te minen. Hiervoor voert de computer een cryptografische berekening uit. In de meeste gevallen gebeurt dit zonder dat gebruikers hier weet van hebben. Wel kan het cryptominen opvallen, aangezien de computer zwaar kan worden belast. In dit geval maakte de cryptominer gebruik van het cryptonight-algoritme om Monero te minen.

Image

Reacties (6)
06-12-2017, 10:14 door Anoniem
Zelf toevallig afgelopen zondag hetzelfde meegemaakt op 2 verschillende proxy's voor TPB. Mijn PC reageerde elke paar seconden niet meer en toen ik er uiteindelijk in slaagde om Task Manager te openen stond Google Chrome de CPU voor de volle 100% te belasten. Malwarebytes slaagde er iniedergeval niet in om dit te detecteren ;)
06-12-2017, 11:08 door Anoniem
FF Googelen op ''block coin miners'' ;)
06-12-2017, 13:57 door Anoniem
Is er wellicht een lijstje wat we kunnen toevoegen aan hosts?

Veel mensen die avast gebruiken zullen dit niet direct doen omdat ze de beste virus scanner willen gebruiken.
06-12-2017, 17:50 door Tim..Boersma
Vindt het zelf geen enkele probleem als mijn pc als miner wordt gebruikt. ik bedoel iedereen gebruikt adblocker dus sites moeten andere manier vinden om wat revenue binnen te slepen. Heb dit liever dan popups en stel me pc hier dan ook graag voor open.
06-12-2017, 18:14 door Anoniem
Door Tim..Boersma: Vindt het zelf geen enkele probleem als mijn pc als miner wordt gebruikt. ik bedoel iedereen gebruikt adblocker dus sites moeten andere manier vinden om wat revenue binnen te slepen. Heb dit liever dan popups en stel me pc hier dan ook graag voor open.
Weet je pc dan minder lang mee gaat en je meer stroom gebruikt?
06-12-2017, 22:01 door Anoniem
Je belast niet alleen je CPU, verkort tevens zo de levensduur van je computer, bent verkeerd bezig voor het milieu
en spekt ook nog de zakken van anderen (de miners). Geen win-win situatie dus.

Van advertenties wordt je meestal ook niets wijzer, dit spekt ook de zakken van derden, en kan ook in geval van kwaadaardige advertenties je ook nog eens aardig opbreken.

Zinvol dus om beide zaken van je apparaten te weren door middel van blokkeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.