image

PhpMyAdmin-lek kon aanvaller tabellen laten verwijderen

dinsdag 2 januari 2018, 12:07 door Redactie, 0 reacties

Een ernstig beveiligingslek in phpMyAdmin dat eind december werd gepatcht maakte het mogelijk voor een aanvaller om databasetabellen te verwijderen wanneer de beheerder een kwaadaardige link opende, zo laat onderzoeker Ashutosh Barot weten. PhpMyAdmin is een populaire tool voor het beheren van MySQL- en MariaDB-databases.

De kwetsbaarheid werd op 20 december gepatcht, maar Barot heeft afgelopen vrijdag de details gepubliceerd. PhpMyAdmin was kwetsbaar voor cross-site request forgery (CSRF). Daarbij worden kwaadaardige acties vanuit de browser van de gebruiker uitgevoerd. Daardoor lijkt het voor een webapplicatie dat het de gebruiker is die de acties uitvoert, terwijl het in werkelijkheid om acties van een aanvaller gaat.

Wanneer gebruikers op phpMyAdmin waren ingelogd en op een kwaadaardige link klikten was het mogelijk om verschillende database-opdrachten uit te voeren, zoals het "drop table" statement, waarbij tabellen en hun inhoud worden verwijderd. De aanval werkte ook als de gebruiker op cPanel was ingelogd en phpMyAdmin na het gebruik was gesloten. Gebruikers krijgen dan ook het advies om te updaten naar phpMyAdmin 4.7.7.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.