image

Opera 50 met cryptominer-blocker en nieuwe vpn gelanceerd

donderdag 4 januari 2018, 10:47 door Redactie, 6 reacties

Opera heeft een nieuwe versie van de browser gelanceerd die over een cryptominer-blocker en een vernieuwde vpn-feature beschikt. Cryptominers draaien in de browser en maken gebruik van de rekenkracht van de computer om digitale cyptocurrency zoals Monero te minen.

Vaak gebeurt dit zonder dat gebruikers toestemming hebben gegeven en het kan grote gevolgen voor de prestaties van het systeem hebben. Zo kunnen cryptominers voor een processorbelasting van 100 procent zorgen. Opera beschikte al over een adblocker en heeft die nu voorzien van de mogelijkheid om ook cryptominers te blokkeren. Gebruikers moeten de optie, genaamd "NoCoin", wel zelf inschakelen.

Tevens laat Opera weten dat de ingebouwde VPN-feature is vernieuwd. Dit was ook al bij de vorige versie van de browser aangekondigd. Opera biedt gebruikers een gratis vpn-dienst die vanuit de browser kan worden gestart. In eerste instantie maakte Opera gebruik van een derde partij voor het aanbieden van de vpn-dienst. Nu deze partij is overgenomen is besloten de vpn-dienst zelf te gaan hosten, wat de prestaties en schaalbaarheid zou moeten verbeteren. Opera 50 is te downloaden via de automatische updatefunctie en Opera.com.

Image

Reacties (6)
04-01-2018, 12:08 door GAJa - Bijgewerkt: 04-01-2018, 12:33
Om cryptomining tegen te gaan gebruikt Opera middels z'n ingebouwde adblocker de blocklist 'nocoin'. Het toevoegen van deze blocklist (zie https://github.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list) aan een andere geschikte adblocker die gebruik kan maken van Adblock Plus filterlijsten (bv uBlock Origin / Adblock / Adblock Plus / Adblock Browser / Brave Browser), heeft hetzelfde effect. Zo kan je eenvoudig iedere andere browser met een geschikte adblocker 'upgraden' en tegen cryptomining beschermen.

Dit maakt deze nieuwe beschermings 'feature' van Opera minder uniek dan op het eerste gezicht lijkt, maar wel bruikbaar én gemakkelijk toepasbaar in andere browsers.
04-01-2018, 15:01 door Anoniem
Kun je met deze VPN-browser nu eigenlijk ook sites bereiken zoals the piratebay?
Of is het meer een ‘gratis’ VPN die eigenlijk meer het gedrag van eindgebruikers in kaart brengt?
04-01-2018, 16:36 door [Account Verwijderd]
Door GAJa: Om cryptomining tegen te gaan gebruikt Opera middels z'n ingebouwde adblocker de blocklist 'nocoin'. Het toevoegen van deze blocklist (zie https://github.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list) aan een andere geschikte adblocker die gebruik kan maken van Adblock Plus filterlijsten (bv uBlock Origin / Adblock / Adblock Plus / Adblock Browser / Brave Browser), heeft hetzelfde effect. Zo kan je eenvoudig iedere andere browser met een geschikte adblocker 'upgraden' en tegen cryptomining beschermen....(knip)...

@GAja,

Hartelijk dank voor deze toegevoegde informatie!
Zojuist geïnstalleerd in µBlock origin en daarna zie ik dat 20 van de 77 filters al actief zijn.
04-01-2018, 19:51 door Anoniem
Is er ook een Linux versie? En waar kan ik deze downloaden? (Linux Mint 18.3 64bit)
05-01-2018, 00:50 door Anoniem
Door Anoniem: Is er ook een Linux versie? En waar kan ik deze downloaden? (Linux Mint 18.3 64bit)
u kijkt niet verder dan uw neus lang is?
05-01-2018, 11:04 door GAJa
Door Anoniem: Is er ook een Linux versie? En waar kan ik deze downloaden? (Linux Mint 18.3 64bit)
Gezien uw vraag weet ik niet of u al voldoende ervaring heeft met adblockers (en het installeren van deze add-ons in browsers in het algemeen) om te begrijpen hoe deze ongeveer werken en hoe deze gebruik maken van filterlijsten. Ik raad u dan ook aan de documentatie van bijvoorbeeld 'uBlock Origin' (https://github.com/gorhill/uBlock) door te nemen, al zal het waarschijnlijk wat tijd kosten om de precieze werking te doorgronden.

De snelste optie voor u om de cryptominer-blocker te gebruiken is denk ik gewoon door de Opera browser te installeren, ik denk dat deze wel in de Software Manager van Linux Mint te vinden is. In de laatste versie (50) is de cryptominer-blocker standaard geïnstalleerd, al dient u deze nog wel aan te zetten in de Opera instellingen.

Mocht u liever een andere browser zoals Firefox blijven gebruiken, dan volgt hier kort wat u kunt doen om de cryptominer-blocker te installeren en activeren:
1. installeer een adblock add-on, zoals uBlock Origin of Adblock Plus (als dit nog niet is gebeurd)
2. zoek waar u extra filterlijsten kunt toevoegen (dit verschilt per add-on). In geval van uBlock Origin gaat u via de Firefox add-onbeheerder via 'Opties' naar de instellingen, het uBlock Dashboard. Daar kiest u de tab 'Filters van derden' en plakt in het invoerveld onderaan de pagina de verwijzing naar de NoCoin Filter List (https://raw.githubusercontent.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list/master/nocoin.txt). Er verschijnt nu rechtsboven een oranje knop 'Wijzigingen toepassen' waarmee u de lijst toevoegt én meteen activeert. Na klikken op deze knop verschijnt onderaan de lijst van filters een nieuwe rubriek 'Aangepast' met daaronder de als actief aangevinkte 'NoCoin Filter List'.

Vanaf nu worden alle websites die u bezoekt gescand en geblokkeerd wanneer er een bekende cryptominer wordt gedetecteerd, net zoals in Opera 50.

Succes!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.