image

Microsoft: Windows 7-pc's vaker in aanraking met ransomware

woensdag 10 januari 2018, 15:44 door Redactie, 7 reacties

Computers met Windows 7 kwamen in de laatste helft van vorig jaar vaker in aanraking met ransomware dan computers die Windows 10 draaien, terwijl Windows 10 op meer machines geïnstalleerd staat, zo laat Microsoft weten. Van juni tot en met november kwamen Windows 7-pc's 3,4 keer vaker in aanraking met ransomware dan Windows 10-computers.

"De data laat zien dat aanvallers zich op Windows 7 richten. Gegeven de moderne dreigingen van vandaag de dag, zijn oudere platformen eenvoudiger binnen te dringen omdat ze niet over de geavanceerde ingebouwde verdediging beschikken die op Windows 10 beschikbaar is", zegt Microsofts Tanmay Ganacharya. Als voorbeeld wijst hij naar de uitbraak van de WannaCry-ransomware. Windows 10 was niet vatbaar voor de ransomware en de manier waarop het zich verspreidde.

Ook noemt Tanmay Ganacharya "Controlled folder access", de nieuwe feature die met de Windows 10 Fall Creators Update werd gelanceerd om ransomware te stoppen. Via de feature kunnen gebruikers mappen opgegeven die alleen voor geselecteerde programma's toegankelijk zijn. In het geval ransomware op het systeem de bestanden in deze mappen wil versleutelen wordt dit geblokkeerd en verschijnt er een waarschuwing voor de gebruiker.

Hoewel Microsoft stelt dat Windows 10 een groter aantal installaties dan Windows 7 heeft laten cijfers van StatCounter zien dat het aandeel van beide besturingssystemen op de desktop nagenoeg identiek is, terwijl bij Net Applications Windows 7 nog altijd het dominante desktopbesturingssysteem is.

Image

Reacties (7)
10-01-2018, 16:27 door Anoniem
Misschien worden die Windows 7 machines ook wel vaker het slachtoffer omdat deze vervuild zijn. Meer software erop die niet geupdate wordt en een grotere kans dat Windows updates niet zijn uitgevoerd (doordat er gewoon meer updates zijn omdat het systeem al langer mee gaat).
10-01-2018, 18:08 door Anoniem
Ja hoor, daar is 'tie weer: de statistiekjes van Microsoft. In het verleden bleken hun cijfers ook al niet te kloppen en was het puur om mensen ergens toe over te halen. Vaak door bangmakerij. Dit dus nu ook: door bangmakerij mensen "overtuigen" om "toch maar écht over te stappen op Windows 10". Niet dat het mij wat uitmaakt, want ik gebruik het beide niet. Maar weer erg doorzichtig, Microsoft.
10-01-2018, 21:17 door ph-cofi
Door Anoniem: Ja hoor, daar is 'tie weer: de statistiekjes van Microsoft. (...)
Ik denk dat bedrijfsbeleid heeft geleid tot de grotere aandacht voor Windows 7: Slechterikken vallen Windows 7 aan op net-in-Windows-10-gedichte lekken, sinds bekend is gemaakt dat de tempi van updates uiteen lopen:
https://www.security.nl/posting/534129/Google+vindt+Windows-lekken+door+Windows+7+en+10+te+vergelijken
11-01-2018, 05:35 door Anoniem
Soms zie ik dat in Windows 10 lekken worden gepatcht die niet in Windows 7/8.x zitten, maar die vermelden we maar niet.
11-01-2018, 18:49 door Anoniem
Zullen we ook OSX, GNU/Linux, Android, etc. even meenemen als percentages?
En dan eens kijken welk OS de gebruiker kiest?
11-01-2018, 22:14 door Anoniem
@ ph-cofi en anderen hier,

Als ik de informatie tot me neem uit deze link: https://www.gnu.org/proprietary/malware-microsoft.html
is dat dan een terechte Microsoft classificatie, is het misschien te tendentieus of zelfs helemaal nepnieuws?

Wat is er van waar en wat is gebaseerd op fan-boyism t.o.v. het GNU OS?

Steeds weer die linux-MS uiteenzettingen hier en de bijbehorende flame wars over en weer.

Waar komt het vandaan en waar is het op gebaseerd?

Dan aan de andere kant, wat is waar omtrent het SELinux verhaal hier? ->
https://www.eteknix.com/nsa-has-code-running-in-the-linux-kernel-and-android/

Info die weg te zetten valt als pure speculatieve conspiracy theorie?

Op zo'n manier wordt het de zoekende lezer echt moeilijk gemaakt om je onbevooroordeeld te informeren?

Zoekt en gij zult vinden, helaas tegenwoordig steeds moeilijker te realiseren.

Jodocus Oyevaer
11-01-2018, 22:34 door Anoniem
Ik heb bij mijn vader en een kennis met Windows 7 de updates weer opgang moeten helpen. Bij die kennis was de laatste update van september. Gelukkig waren beide niet besmet, maar het zou me niet verbazen als dit bij andere Windows 7 computers wel het geval is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.