image

Belgische politie geeft decryptiesleutels Cryakl-ransomware vrij

vrijdag 9 februari 2018, 10:24 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-02-2018, 11:02

De Belgische politie heeft decryptiesleutels van de Cryakl-ransomware die tijdens een onderzoek in beslag werden genomen vrijgegeven, zodat slachtoffers kosteloos hun versleutelde bestanden kunnen ontsleutelen. De Cryakl-ransomware, die bestanden versleutelt en tegen betaling ontsleutelt, bestaat al sinds 2016 en maakte ook in België slachtoffers.

De Federal Computer Crime Unit van de Belgische politie ontving informatie dat de command & controleserver van de ransomware in een niet nader genoemd buurland stond. "Op basis van deze informatie opende het federaal parket een opsporingsonderzoek, waarbij deze server, evenals enkele andere servers, door de Belgische autoriteiten werden in beslag genomen" aldus de Belgische politie.

In samenwerking met anti-virusbedrijf Kaspersky Lab werden op de server nog niet uitgegeven decryptiesleutels ontdekt. Het onderzoek naar de ransomware loopt nog, maar om slachtoffers te helpen heeft de Belgische politie besloten om de decryptiesleutels via het No More Ransom-project vrij te geven. Het project werd in 2016 door de Nederlandse politie, Europol en securitybedrijven Kaspersky Lab en McAfee gelanceerd. No More Ransom biedt informatie over ransomware en allerlei decryptietools om versleutelde bestanden kosteloos te ontsleutelen.

Update

Europol laat weten dat No More Ransom nu 52 gratis decryptietools bevat om 84 ransomware-exemplaren te ontsleutelen. Sinds de lancering van het project hebben meer dan 35.000 mensen met behulp van de decryptietools hun bestanden weten terug te krijgen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.