Poll
image

Hoe bankier jij?

maandag 5 februari 2018, 13:23 door Redactie, 22 reacties
Smartphone
41.24%
Computer
40.57%
Papier
2.64%
Bitcoins
5.81%
Alleen contant geld
9.74%
Reacties (22)
05-02-2018, 14:52 door Anoniem
Rian van Rijbroek vertelde onlangs dat bankieren via mobiele apps enorm onveilig is. Daarbij hoorde ik Legionnair vertellen dat alles gehacked is door de Russen, dus ik bankier alleen nog maar op papier. Gewoon zoals vroeger: overschrijfformulier op de bus - duurt iets langer maar veel veiliger!
05-02-2018, 15:50 door Anoniem
Jammer dat de vraagstelling geen nuance laat zien; een betere vraag zou zijn geweest: ''hoe bankier je het meest?'.
05-02-2018, 16:11 door Anoniem
Rian weet helemaal niets. Helemaal niets.
05-02-2018, 16:20 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Rian van Rijbroek vertelde onlangs dat bankieren via mobiele apps enorm onveilig is. Daarbij hoorde ik Legionnair vertellen dat alles gehacked is door de Russen, dus ik bankier alleen nog maar op papier. Gewoon zoals vroeger: overschrijfformulier op de bus - duurt iets langer maar veel veiliger!

Rian van Rijbroek heeft iets te veel fantasie pilletjes geslikt volgens mij.
Tegenwoordig is alles gehackt door de Russen als ik de VS mag geloven.
05-02-2018, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Rian van Rijbroek vertelde onlangs dat bankieren via mobiele apps enorm onveilig is.

Wat je er ook van vinden, zij had het punt desktop bankieren veiliger te vinden.
De experts die dit bestreden deden dit op basis van redenaties gebaseerd op aannames en niet op basis van feitenkennis!
Van (Nederlandse) banking apps is op het gebied van werking, security en vooral ook privacy niets bekend, ze zijn onderling niet vergeleken en er is ook geen vergelijkbaar onderzoek tussen merken bankingapps op de diverse soorten mobiele platformversies (inclusie de vele onveilige Android versies) en de diverse soorten desktop OS soorten en versies.

Er ontbreekt degelijk onderzoek, laat staan dat er zeer uitgebreid onderzoek bestaat dat je nodig hebt om als expert meer dan heel algemene conclusies te trekken die dus niet kunnen omdat er simpel weg vele variaties zijn.

Er zijn vele variaties en de dame in kwestie had dus best ergens een punt dat je net zo goed kan aannemen dat bankieren op een onveilige smartfone niet veilig is.
Het is in ieder geval tegen de algemene policy van alle Nederlandse banken : de software is niet up to date en dat wordt wel gevraagd.
DIt is dus een welles nietes spel gebaseerd op aannamen en redeneringen daaromtrent en niet op basis van kennis van uitgebreide vergelijkingen en tests.
Die zijn er niet.

Het is dus nogal raar om jezelf expert te noemen als groep en tegelijkertijd een ander gebrek aan expertise te verwijten als je die zelf (puntje bij paaltje) niet hebt (wat is het hier ineens gesmolten boterhoofdjes vet!).
Dan hebben we het nog niet eens over dat haar zogenaamd rare stelligheden worden verweten terwijl de krant er dagelijks bol van staat en al helemaal aangaande jarenlange (onbewezen) beschuldigingen aan het adres van vele landen op aangenomen gedrag in het digitale domein.

Wat overblijft is een rel rondom zelfbevestigende groepsconsensus en discutabele territoriumdrift : meeste stemmen gelden en wij waren eerst jij nieuwkomertje!

Gaan we helemaal terug naar de basis, de definitie van wat veiligheid dan is dan wordt het helemaal spannend.
Is veiligheid louter eenduidig te definiëren als de kans op ongewenst verlies van waardevol goed?
En wat is dan de definitie van waardevol goed?
Voor mij is bijvoorbeeld privacy ook heel waardevol!
Als we dan terug gaan naar de vergelijking, dan verliezen bankingapps zwaar op het punt voor veiligheid ten opzichte van desktops!!
Op desktops kan je met internetbankieren nog je privacy managen met extra technische middelen, dat kan niet met een bankingapp!

We weten dus heel veel niet, de experts weten dus heel veel niet maar hebben het merkwaardige lef een ander onkunde en gebrek aan kennis te verwijten terwijl ze het zelf op delen niet hebben.

Blijft over de statistiek, hoeveel bankfraude met internetbankieren is er nou eigenlijk nog en hoe is dat verdeeld?
Het staat mij bij dat dat niet zoveel voorstelt in vergelijking met jaren terug, dat maakt de discussie gelijk al heel erg relatief omdat de kans dat het misgaat dus al heel klein is geworden.
Hoe is dan de verdeling?
Hoeveel fraude is er dan naar besturingssysteem, OS versie, browser / app versie?
Dat weten we niet want de cijfers ervan zijn niet specifiek openbaar!
(ik kan me niet herinneren daarvan cijfers te hebben gezien in een nieuws bericht).

Blijft over, algemeen nieuws over malware.
Dat is er (malware) voor de desktop meer met een grote maar!
De diverse appstores zijn bepaald niet waterdicht en er worden voortdurend malafide apps geplaatst en na verloop van tijd gevonden en verwijderd.
Het marktaandeel van verouderde smartfoon OS'en is groot.

Desondanks lijkt het erop dat er nog niet zoveel malware voor de smarphone is als voor de desktop.
Dan zou je kunnen zeggen, minder malware is veiliger!
Maar als we de houding van die experts (bij anderen) eroverheen leggen, dan telt dat natuurlijk niet.
Minder malware is minder misbruik, dan kan je nog niet zeggen dat een systeem veiliger is.
Een heel principiële discussie.

Een discussie die kennelijk alleen gevoerd wordt als het men uitkomt.
(Semantisch) exact en precies zijn als het je uitkomt, wetenschappelijk doen waar je het niet bent.
Dat vind ik de grote waarde van de grote onnodig opgeklopte rel van afgelopen week, rijen die zich sluiten met argumentaties die doen alsof ze op onderzoek en feiten zijn gebaseerd terwijl dat niet zo is.
Dat is niet overtuigend en schrikken dat de media hier niet doorheen prikken maar klakkeloos overnemen, kennelijk is consensus voor media gelijk aan waarheid, meeste stemmen gelden.

NEE DUS : OP TAFEL DIE BANKINGAPP CIJFERS EN VERGELIJKENDE OS ONDERZOEKEN HEREN 'EXPERTS' !!

Tot die tijd kan ik heel goed leven dat bankieren onder de laatste iOS heel veilig is, dat adviseer ik mensen ook, zeker als ze een pc erbij hebben en mits privacy voor hen niet zo telt.

Voor wie privacy wel telt, dan kom je hoe dan ook onherroepelijk uit weer bij een desktop en een goed op privacy geconfigureerde browser en een up to date goed geconfigureerd systeem.
Een redenatie gebaseerd op halve kennis, de kennis van de desktop is er wel waar die van de bankingapps op dit punt volledig ontbreekt; met welke 3rd party partijen maakt die app nog meer verbinding? Zegt de bank er iets over en klopt het wat de bank zegt? Dat weten we niet omdat het %%%% niet onderzocht is: het zal tijd worden!
05-02-2018, 18:20 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Jammer dat de vraagstelling geen nuance laat zien; een betere vraag zou zijn geweest: ''hoe bankier je het meest?'.

Klopt want ik gebruik zowel de website als de app.
05-02-2018, 19:23 door NeoRGx2siioKeTsiOomNjiM
Linux4, hallo, alsof de vs zo kinderlijk braaf is.
06-02-2018, 08:44 door Anoniem
Smartphone Nokia 8 dus up to date plus VPN en goede AV, google play protect vertrouw ik namelijk niet. PC up to date met VPN, AV en VM voor het internet bankieren. Denk dat ik redelijk safe ben maar niks is 100 procent safe.
06-02-2018, 13:02 door [Account Verwijderd]
Door NeoRGx2siioKeTsiOomNjiM: Linux4, hallo, alsof de vs zo kinderlijk braaf is.

Zeker niet. Maar ik bedoelde het cynisch. De VS geeft automatisch de Russen overall de schuld van en Nederland doet er hielenlikkend vrolijk aan mee.
06-02-2018, 13:03 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Smartphone Nokia 8 dus up to date plus VPN en goede AV, google play protect vertrouw ik namelijk niet. PC up to date met VPN, AV en VM voor het internet bankieren. Denk dat ik redelijk safe ben maar niks is 100 procent safe.

Nokia is goed bezig op dit moment qua software update beleid. En dan zijn het ook nog eens betaalbare telefoons. Leuk Nexus alternatief.
06-02-2018, 21:40 door Anoniem
Door Linux4:
Door Anoniem: Smartphone Nokia 8 dus up to date plus VPN en goede AV, google play protect vertrouw ik namelijk niet. PC up to date met VPN, AV en VM voor het internet bankieren. Denk dat ik redelijk safe ben maar niks is 100 procent safe.

Nokia is goed bezig op dit moment qua software update beleid. En dan zijn het ook nog eens betaalbare telefoons. Leuk Nexus alternatief.

Ja zeker. Als ik iemand een android telefoon aan zou raden die betaalbaar moet zijn zou ik Nokia aanraden. Ze houden zich tot nu toe aan hun woord met snelle updates. Het enige minpunt van de 8 vind ik de standaard camera app. Die presteert niet goed met weinig licht. Is al een aantal keer gevallen maar dat heeft de pret ook nog niet gedeeld. Nog steeds als de oude Nokia's
07-02-2018, 17:42 door Anoniem
Door Linux4:

Nokia is goed bezig


Nu je het zegt, maar je moet het willen zien.
https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-105-classic
08-02-2018, 12:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Linux4:

Nokia is goed bezig


Nu je het zegt, maar je moet het willen zien.
https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-105-classic

Haha. Nou als je alleen maar hoef te bellen en te sms'en is dat idd, een prima keuze.
09-02-2018, 13:10 door Legionnaire - Bijgewerkt: 09-02-2018, 13:21
Door Linux4:
Door Anoniem: Rian van Rijbroek vertelde onlangs dat bankieren via mobiele apps enorm onveilig is. Daarbij hoorde ik Legionnair vertellen dat alles gehacked is door de Russen, dus ik bankier alleen nog maar op papier. Gewoon zoals vroeger: overschrijfformulier op de bus - duurt iets langer maar veel veiliger!

Rian van Rijbroek heeft iets te veel fantasie pilletjes geslikt volgens mij.
Tegenwoordig is alles gehackt door de Russen als ik de VS mag geloven.

https://reviewland.website/2017/12/25/quad-rooter-four-new-android-vulnerabilities-discovered-connect/

https://nos.nl/artikel/2214177-derde-ddos-storing-abn-amro-binnen-24-uur-ook-ing-getroffen.html

https://www.wired.com/story/jackpotting-atm-hacks/

Rian zat er helemaal naast en ik blijkbaar dus ook...

Toch regel ik mijn zaakjes bij de bank op kantoor.
09-02-2018, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Linux4:

Nokia is goed bezig


Nu je het zegt, maar je moet het willen zien.
https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-105-classic

Haha. Nou als je alleen maar hoef te bellen en te sms'en is dat idd, een prima keuze.
900MHz en 1800 MHz... G2 netwerk? Werkt ie straks ook nog als G2 is opgeheven rond ca. 2020?
09-02-2018, 23:13 door Anoniem
G2 netwerk? Werkt ie straks ook nog als G2 is opgeheven rond ca. 2020?
G2?
2G!

Geen idee wanneer ze met 2G stoppen, maar als dat gebeurt kan je weinig meer met een Nokia-105.
(behalve slopen, gooien, voetballen, ijshockey, erop staan, erop zitten....nah eigenlijk toch meer dan ik zonet dacht.
10-02-2018, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Linux4:

Nokia is goed bezig


Nu je het zegt, maar je moet het willen zien.
https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-105-classic

Haha. Nou als je alleen maar hoef te bellen en te sms'en is dat idd, een prima keuze.
900MHz en 1800 MHz... G2 netwerk? Werkt ie straks ook nog als G2 is opgeheven rond ca. 2020?

Hahaha dan heb je er nog steeds een goede zaklamp aan. Maarja een helder lichtje ben je zelf al ???? En een sprekende klok, FM radio en kan snake spelen. Maar dan nog. Voor die 2 jaar kan je wel de goedkoopste van de klas zijn. Anders zou ik kiezen voor de 3310 G3 daar kan je rond of circa of wat dan ook tegen die tijd nog wel mee bellen.
10-02-2018, 10:16 door karma4
...
Er ontbreekt degelijk onderzoek, laat staan dat er zeer uitgebreid onderzoek bestaat dat je nodig hebt om als expert meer dan heel algemene conclusies te trekken die dus niet kunnen omdat er simpel weg vele variaties zijn.

Er zijn vele variaties en de dame in kwestie had dus best ergens een punt dat je net zo goed kan aannemen dat bankieren op een onveilige smartfone niet veilig is.
Het is in ieder geval tegen de algemene policy van alle Nederlandse banken : de software is niet up to date en dat wordt wel gevraagd.
Dit is dus een welles nietes spel gebaseerd op aannamen en redeneringen daaromtrent en niet op basis van kennis van uitgebreide vergelijkingen en tests.
Die zijn er niet. ....
Wat we wel weten is dat een APP maken voor de smartphone hip is. "de klanten vragen er om".
Bij de eerste versies had ING de encryptie in het http deel per ongeluk vergeten (ca 2012). Dat kwam pas na onafhankelijk onderzoek boven water. Die verwijzingen (universitair) zijn inmiddels niet meer te vinden.

Het is de cultuur van gebrek aan een onafhankelijk onderzoek gecombineerd met de houding "wij weten dat het veilig is" wat aan de bron van te veel ellende van slechte kwaliteit ligt. Die cultuur van het moet snel en goedkoop geleverd worden is echt niet anders. Devops en security?
10-02-2018, 11:00 door J. Ketting
De pollvraag is eigenlijk niet hoe je bankiert (oftewel: bankzaken doet) maar hoe je doorgaans betaalt.
Zoals de vraag nu gesteld is, hoort bitcoin naar mijn mening niet in het rijtje thuis.

Internetbankieren doe ik altijd op de pc. Ik heb en wil geen smartphone of tablet.
In de winkel reken ik nog vaak genoeg contant af. Ik vind dat gewoon prettig, omdat ik dan meer bewust ben van hoeveel ik uitgeef.
Bitcoin heb ik ook, sinds 2010 meen ik, maar gebruik ik niet als betaalmiddel.
10-02-2018, 13:11 door Legionnaire
Door J. Ketting: De pollvraag is eigenlijk niet hoe je bankiert (oftewel: bankzaken doet) maar hoe je doorgaans betaalt.
Zoals de vraag nu gesteld is, hoort bitcoin naar mijn mening niet in het rijtje thuis.

Internetbankieren doe ik altijd op de pc. Ik heb en wil geen smartphone of tablet.
In de winkel reken ik nog vaak genoeg contant af. Ik vind dat gewoon prettig, omdat ik dan meer bewust ben van hoeveel ik uitgeef.
Bitcoin heb ik ook, sinds 2010 meen ik, maar gebruik ik niet als betaalmiddel.

Klopt ook en om het plaatje compleet te maken.

Maak ik alleen maar gebruik van een een pasje en verder niets, tenzij mijn Flippo's en Overschaalzegels wat waard zijn ...

Dat zal wel niets worden..:-)
10-02-2018, 13:31 door Legionnaire
Door Anoniem: Rian van Rijbroek vertelde onlangs dat bankieren via mobiele apps enorm onveilig is. Daarbij hoorde ik Legionnair vertellen dat alles gehacked is door de Russen, dus ik bankier alleen nog maar op papier. Gewoon zoals vroeger: overschrijfformulier op de bus - duurt iets langer maar veel veiliger!

Heel slim en onderneemt meteen stappen om de problemen voor te zijn en je straks niet de deksel op je neus krijgt en schaapachtig en gefrustreerd ronddwaald.

Want toen er toestellen op de markt kwamen en van apps gebruikt maakte, heeft Bill Gates het dringende advies gegeven aan Apple en Android om alle apps te testen om problemen te voorkome en tevens via hun in de store geplaatst mochten worden.

Gates gaf het advies puur op eigen ervaringt, want vanaf W95, werd het internet overspeold met sites waar men Freeware ko0n downloaden nen gerbruiken.
Daar hebben ze enorm veel last van gehad en heeft bakken met geld gekost.

Maar gewoon niet luisteren en alles en iedereen zijn ding laten doen en nu achter de feiten aanlopen...sukkels.

Als Developer wordt eerst mijn app getest en bij goedkeuring door hun in de store gezet.

De Play Store had op het laatst 80 keuzes uit Whatsapp app;jes en allemaal 'legaal'!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.