image

Oostenrijks testlab onderzoekt anti-virusgebruik eindgebruikers

dinsdag 13 februari 2018, 14:44 door Redactie, 1 reacties

Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives heeft de resultaten gepubliceerd va het jaarlijkse onderzoek naar het anti-virusgebruik door eindgebruikers (pdf). Daaruit blijkt dat mensen die interesse in anti-virustests hebben vaker commerciële beveiligingssoftware op hun systeem gebruiken.

AV-Comparatives voert geregeld tests uit van anti-virussoftware. Elk jaar vraagt het bezoekers van de website om deel te nemen aan een onderzoek. Aan het onderzoek van dit jaar namen ruim 2700 mensen deel. Hierbij moet worden opgemerkt dat het gaat om mensen die bekend zijn met AV-Comparatives en op enige wijze affiniteit met anti-virustests hebben. Ook het testlab stelt dat de onderzoeksresultaten niet voor het algemeen publiek gelden.

Op de vraag wat voor beveiligingsoplossing er wordt gebruikt liet 61,3 procent weten dat het om een commercieel pakket gaat. 37 procent van de deelnemers heeft een gratis oplossing geïnstalleerd en 1,7 procent maakt geen gebruik van een beveiligingspakket. Ten opzichte van vorig jaar kende het aantal gebruikers met gratis anti-virussoftware een stijging van 1,6 procent, wat vooral ten koste ging van betaalde oplossingen die 1,5 procent moesten inleveren.

AV-Comparatives vroeg deelnemers ook wanneer hun computer voor het laatst door malware was besmet. Daarop zegt zo'n 56 procent dat ze nog nooit door malware zijn gecompromitteerd. Bijna 17 procent was in de laatste zes maanden door malware geïnfecteerd geraakt. Meer deelnemers aan het onderzoek kregen met false positives te maken, waarbij de anti-virussoftware een schoon bestand of website ten onrechte als kwaadaardig aanmerkt. Iets wat in het ergste geval grote gevolgen voor het systeem kan hebben. Ruim 40 procent van de deelnemers had naar eigen zeggen in de afgelopen zes maanden met false positives te maken.

Reacties (1)
13-02-2018, 21:35 door Legionnaire
Nu pas? Wat een sukkels
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.