image

Mede-oprichter WhatsApp investeert 50 miljoen in Signal Foundation

donderdag 22 februari 2018, 10:18 door Redactie, 8 reacties

Mede-oprichter van WhatsApp Brian Acton heeft 50 miljoen dollar geïnvesteerd in de oprichting van de Signal Foundation, die zich voor versleutelde communicatie wereldwijd gaat inzetten. Verschillende applicaties, waaronder WhatsApp, maken gebruik van het Signal Protocol voor het end-to-end versleutelen van berichten. Het protocol is ontwikkeld door Open Whisper Systems, dat ook de Signal-app heeft gemaakt.

Gemiddeld waren er bij de ontwikkeling van Signal slechts 2,3 softwareontwikkelaars betrokken en het gehele Signal-team heeft uit nooit meer dan 7 mensen bestaan. Dit kleine team is verantwoordelijk voor het ondersteunen van drie platformen, het onderhouden van een service en het uitbreiden en verwerken van nieuwe verzoeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het team de vraag niet altijd aan kan, aldus Moxie Marlinspike, de oprichter van Open Whisper Systems.

Toch is er nooit besloten om geld van durfinvesteerders of andere investeringen te accepteren. "Omdat we vonden dat het voorop stellen van winst niet compatibel zou zijn met het opzetten van een duurzaam project dat de gebruikers voorop stelt, aldus Marlinspike. "Daardoor kreeg Signal soms met een gebrek aan middelen of capaciteit op de korte termijn te maken, maar we vonden dat deze waarden altijd voor de beste ervaring op de lange termijn zouden zorgen."

Marlinspike merkt op dat hij blij is met de keuze die hij in het verleden heeft gemaakt, aangezien nu de Signal Foundation is opgericht. Een non-profitorganisatie waar Brian Acton, mede-oprichter van WhatsApp, 50 miljoen dollar in heeft geïnvesteerd. De nieuwe stichting moet de missie van Signal, om versleutelde communicatie toegankelijk en overal aanwezig te laten zijn, ondersteunen, versnellen en verbreden. Zo zal onder andere het ontwikkelteam verder worden uitgebreid.

Acton, die WhatsApp en Facebook vorig jaar verliet, laat weten nu steeds meer van ons leven online plaatsvindt, databescherming en privacy essentieel zijn. "Dit is niet alleen belangrijk voor bepaalde mensen in bepaalde landen. Het is belangrijk voor iedereen in elk deel van de wereld. Iedereen verdient het om beschermd te zijn. We hebben de Signal Foundation opgericht als antwoord op deze wereldwijde behoefte. Ons plan is om een nieuw technologiemodel te ontwikkelen dat gericht is op privacy en databescherming voor iedereen en overal."

Reacties (8)
22-02-2018, 10:28 door Anoniem
Opletten dus... Geldzucht is de wortel van álle kwaad.
22-02-2018, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem: Opletten dus... Geldzucht is de wortel van álle kwaad.

Klopt, WhatsApp was ook ok totdat Facebook er zich mee ging bemoeien. Mocht het fout gaan (hoop het niet) dan stap ik net zo makkelijk naar iets anders over. Maar ik ga niet op de zaken vooruit lopen.
22-02-2018, 12:09 door Anoniem
Geldzucht? Het is een non profit foundation...

Jammer dat de focus in dit artikel op de investering ligt, terwijl de overstap van WhatsApp naar Signal meer nieuws is. Dat Acton WhatsApp inruilt voor Signal zegt misschien wel wat over de plannen van Facebook met WhatsApp (in relatie tot hoe ze omgaan met privacy en gegevens)
22-02-2018, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Opletten dus... Geldzucht is de wortel van álle kwaad.
valt hier wel mee, de code is volledig open source, je kunt alles controleren.
22-02-2018, 14:06 door abj61
Kan natuurlijk zijn dat hij bij facebook / whatsapp is opgestapt omdat de gang van zaken (het ingevoerde gegevens delen met facebook) hem daar niet aanstond.
22-02-2018, 15:46 door Anoniem
Signal gebruiken dus....
23-02-2018, 09:08 door Anoniem
Ook dit is security by obscurity.

Het enige wat er mee bereikt wordt is dat er wat meer resources ingeschakeld moet worden om te handhaven.
26-02-2018, 11:10 door buttonius - Bijgewerkt: 26-02-2018, 11:11
Door Anoniem 09:08: Ook dit is security by obscurity.

Het enige wat er mee bereikt wordt is dat er wat meer resources ingeschakeld moet worden om te handhaven.

Bedoel je dat Signal security gekraakt is, of dat de three letter agencies nog wel andere methoden hebben om alles over iedereen te weten te komen?

Als je echt iets weet over een probleem met Signal security dat wij kennelijk niet weten; dan we horen/lezen we dat graag!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.