image

Onderzoek: 40 procent Nederlanders hergebruikt wachtwoorden

maandag 5 maart 2018, 11:29 door Redactie, 4 reacties

Veertig procent van de Nederlanders hergebruikt wachtwoorden, zo blijkt uit onderzoek onder iets meer dan duizend Nederlanders dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd uitgevoerd. Een vijfde van de Nederlanders die een wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, past dat wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe.

Verder blijkt dat de helft van de deelnemers aan het onderzoek software-updates weleens uitstelt en maakt veertig procent regelmatig gebruik van gratis openbare wifi-netwerken. Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt en 45 procent van de Nederlanders denkt dat zijn persoonlijke gegevens interessant zijn voor internetcriminelen. Tegelijkertijd zegt de helft van de Nederlanders (53 procent) dat ze weten hoe ze zich tegen online gevaren kunnen beschermen.

Campagne

Vandaag start de overheid een campagne die Nederlanders tips geeft om zich beter tegen ransomware en andere online dreigingen te wapenen. "Internetcriminelen worden steeds slimmer. Zij doen er alles aan om toegang tot computers, smartphones en tablets te krijgen", zegt minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Het is daarom belangrijk dat we meer aandacht geven aan onze online veiligheid: het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren. Met de nieuwe campagne willen we mensen stimuleren zich online beter te beschermen."

Door een aantal eenvoudige tips op te volgen, wordt het internetcriminelen een stuk moeilijker gemaakt, aldus minister Grapperhaus. Het gaat dan om het direct installeren van beveiligingsupdates, weten hoe kwaadaardige links eruit zien, regelmatig back-ups maken en het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor elk account.

Reacties (4)
05-03-2018, 12:48 door Anoniem
Toegang ergens toe verkrijgen is een combinatie van accountnaam + wachtwoord, je maakt het nog even net een stukje veiliger door beide (indien mogelijk) niet meerdere malen te gebruiken.

Karma4 zal wel beginnen over SSO maar dat is alleen van toepassing op zakelijke omgevingen.
05-03-2018, 14:40 door Anoniem
Wachtwoorden alleen zijn geen geschikte manier om toegang tot informatie te beveiligen.
Het hele gedoe rond allerlei eisen aan wachtwoorden lost dat niet op en maakt wachtwoorden alleen maar kwetsbaarder.
(doordat mensen ze niet meer kunnen onthouden en dus opschrijven)

De aandacht kan beter gericht worden op een systeem dat wachtwoorden vervangt.
05-03-2018, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Karma4 zal wel beginnen over SSO maar dat is alleen van toepassing op zakelijke omgevingen.
SSO federation! Alle HTTP aan de SAML met LDAP. Dit soort dingen zijn ook van toepassing voor verenigingen, stichtingen en hobbyisten. Niet alleen zakelijk.

SSO lost echter niets op, t.o.v. vele willekeurige websites, gezien de federation opgebouwd moet worden. Ik zie het niet gebeuren dat de vele forums/etc daar aan beginnen. En ook met LDAP/SAML kan wachtwoord hergebruik voorkomen!
06-03-2018, 09:23 door MrRight
Voor- en nadelen van hergebruik

Enkele voordelen van hergebruik zijn
-oudere producten zijn soms beter geproduceerd dan moderne versies.

Enkele nadelen van hergebruik zijn
-er kunnen onontdekte fouten in een product zitten die potentieel gevaarlijk zijn;
producten die vaak hergebruikt worden moeten steviger en meer duurzaam zijn dan wegwerpproducten;
het klaarmaken van producten die hergebruikt worden kost tijd, hetgeen lastig kan zijn voor consumenten

-----
We moeten naar 2-factor voor alles. Iets hebben en iets weten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.