image

Senatoren willen laptopcontroles Amerikaanse douane beperken

maandag 12 maart 2018, 12:48 door Redactie, 6 reacties

Twee Amerikaanse senatoren hebben een wetsvoorstel geïntroduceerd om de doorzoekingen van laptops, telefoons en andere apparaten door de Amerikaanse douane aan banden te leggen. De douane in de Verenigde Staten mag zonder aanleiding en gerechtelijk bevel apparaten vorderen en onderzoeken.

Voor het uitvoeren van een forensisch onderzoek is sinds begin dit jaar verplicht dat er een redelijk vermoeden is dat de persoon een misdrijf heeft begaan. Handmatige onderzoeken, waarbij een douanebeambte bijvoorbeeld handmatig de foto's op een onvergrendelde smartphone of open laptop bekijkt, zijn nog steeds zonder redelijk vermoeden toegestaan. Ook zijn er uitzonderingen op het beleid wanneer de nationale veiligheid in het geding zou zijn, tot grote onvrede van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF die zich al geruime tijd tegen het controlebeleid van de douane verzet.

Het nieuwe voorstel van senatoren Patrick Leahy en Steve Daines stelt verschillende beperkingen aan het beleid als het gaat om Amerikaanse burgers. Bij Amerikaanse burgers moet er volgens de senatoren ook voor handmatige controles een redelijk vermoeden bestaan dat er een misdrijf is begaan en dat het te onderzoeken apparaat bewijs van de overtreding bevat.

Voordat er een forensisch onderzoek mag worden uitgevoerd moet er eerst een bevel zijn verkregen. Daarnaast mogen beambten in het voorstel geen apparaten meer zonder redelijk vermoeden in beslag nemen. Wanneer ze een apparaat in beslag hebben genomen moet er binnen 48 uur een gerechtelijk bevel worden verkregen. Lukt dit niet, dan moet het apparaat direct aan de eigenaar worden teruggeven. Ook mag illegaal verkregen bewijs van het apparaat van een reiziger op geen enkele manier door de Amerikaanse overheid worden gebruikt, aldus het voorstel.

Douanebeambten moeten verder allerlei zaken bijhouden van de personen van wie ze de apparaten hebben doorzocht of in beslag genomen. Dit om te kijken of er niet op een discriminerende wijze wordt gehandeld. Tevens moeten beambten bijhouden van hoeveel reizigers de apparaten zijn doorzocht of in beslag genomen en die later voor een misdrijf zijn aangeklaagd. Op deze manier moet duidelijk worden hoe effectief de doorzoekingen aan de grens zijn.

"De grens is geen Grondwet-vrije zone. De douane doorzocht meer dan 30.000 apparaten vorig jaar en dat aantal is sterk aan het toenemen. We zijn blij dat sommige Congresleden aandacht geven aan het grote probleem van ongrondwettelijke doorzoekingen en inbeslagnames van elektronische apparaten aan de grens, en de grote privacyschendingen door de overheid als gevolg", aldus de EFF, die blij is met het voorstel.

Reacties (6)
12-03-2018, 13:19 door Anoniem
Prima idee, nu alleen nog Amerikaanse burgers vervangen door alle burgers. Wettelijke beschermingen tegen willekeur moeten geen enkele vorm van discriminatie bevatten, anders zijn ze nog steeds onwettig. Amerika heeft bij mijn weten ook een aantal internationale verdragen ondertekend m.b.t. de rechten van de mens, dus dan moeten ze dat ook maar eens laten zien, ongeacht wie er president is.
12-03-2018, 13:33 door SPer
Dus het algemene advies, voordat je naar Amerika gaat. FB/Whatsapp/Signal en andere sociale media accounts verwijderen en geen laptop of ander device mee waar gegevens op kunnen staan.

Tenminste als je niet "forensisch" wil worden gefoullieerd.
12-03-2018, 16:42 door Anoniem
Prima idee, nu alleen nog Amerikaanse burgers vervangen door alle burgers. Wettelijke beschermingen tegen willekeur moeten geen enkele vorm van discriminatie bevatten, anders zijn ze nog steeds onwettig.

Alsof er in Nederland bij de douane geen verschil bestaat in de rechten tussen een burger, en een vreemdeling, bij de douane. Splinter in je oog ? ;)
12-03-2018, 16:44 door Anoniem
FB/Whatsapp/Signal en andere sociale media accounts verwijderen

Ehm, je beseft je dat die data staat op servers, in de Verenigde Staten ? Verder zal het mij echt een worst wezen of de douane mijn FB wil bekijken. Vertrouwelijke data zet ik hoe dan ook niet op een laptop, welke ik meeneem naar het buitenland.
12-03-2018, 16:49 door Anoniem
Door SPer: Dus het algemene advies, voordat je naar Amerika gaat. FB/Whatsapp/Signal en andere sociale media accounts verwijderen en geen laptop of ander device mee waar gegevens op kunnen staan.

Tenminste als je niet "forensisch" wil worden gefoullieerd.

Mee eens.
Maar,... zoek maar eens op you tube omtrend douane praktijken in de vs, enkele jaren geleden wel een stuk of wat filmpjes gezien waarin kinderen van rond de 8 a 9 jaar oud door een douane medewerkster wordt
''apart genomen, zonder bijzijn van vader of moeder'' om fysiek te worden gefouilleerd.

Wel heel erg triest, maar toch voor de goede ''bedoelingen'', ahuem.

Ikzelf ben jaren geleden al begonnen met het zo weinig mogelijk aankopen doen van voedsel, goederen en elektronica; waarachter een amerikaans bedrijf danwel een amerikaanse investeerder zit/opereert.

Een waterdruppel op het oppervlak van de zon, maar wel 1 vanuit principes, en ik denk niet dat ik de enigste zal zijn.
13-03-2018, 17:07 door User2048
Door Anoniem:
Prima idee, nu alleen nog Amerikaanse burgers vervangen door alle burgers. Wettelijke beschermingen tegen willekeur moeten geen enkele vorm van discriminatie bevatten, anders zijn ze nog steeds onwettig.

Alsof er in Nederland bij de douane geen verschil bestaat in de rechten tussen een burger, en een vreemdeling, bij de douane. Splinter in je oog ? ;)
Artikel 1 van de Nederlandse grondwet: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. [...]" Er staat dus niet dat Nederlanders gelijk behandeld worden, maar allen die zich in Nederland bevinden. In de USA is dat anders. Buitenlanders worden bij de US douane anders behandeld dan US burgers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.