image

Overheid VS aangeklaagd om info over laptopcontroles TSA

dinsdag 13 maart 2018, 15:44 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU is een rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid gestart om informatie boven water te krijgen over de laptop- en telefoondoorzoekingen door de luchtvaartautoriteit TSA. Vorig jaar kondigde de TSA aan dat elektronische apparaten van binnenlandse reizigers strenger gecontroleerd zouden worden, maar het nieuwe beleid en procedures zijn nog altijd niet openbaar gemaakt.

"De TSA doorzoekt de elektronische apparaten van binnenlandse passagiers, zonder hier enige reden voor te geven", zegt Vasudha Talla, advocaat bij de ACLU. "We weten niet waarom de overheid bepaalde passagiers kiest en we weten niet precies wat de TSA op de apparaten zoekt. Onze telefoons en laptops bevatten zeer persoonlijke informatie en de federale overheid zou niet zonder gerechtelijk bevel in onze digitale data mogen grasduinen."

Vorig jaar december vroeg de ACLU via een FOIA-verzoek, de Amerikaanse tegenhanger van de Wob, om documenten over het nieuwe zoekbeleid. De TSA wil die echter niet geven. Via de rechtszaak hoopt de ACLU dat de TSA door de rechter wordt gedwongen om de beleidsstukken en procedures alsnog openbaar te maken. Deze week werd ook bekend dat twee Amerikaanse senatoren de laptopcontroles door de Amerikaanse douane aan banden willen leggen.

Reacties (3)
13-03-2018, 16:01 door Anoniem
Misleidend nieuws

All burgers are equal, except non-us-burgers; daar mag je ongehinderd alles mee doen.
Het nieuwe voorstel van senatoren Patrick Leahy en Steve Daines stelt verschillende beperkingen aan het beleid als het gaat om Amerikaanse burgers.

De verontwaardiging en ook de aandacht ervoor is nogal merkwaardig.
Voor ons,buitenlanders,toeristen,zakenlieden verandert er niets.
13-03-2018, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem: Misleidend nieuws
Is dat zomaar een kreet voor iets dat je niet bevalt of kan je aangeven waarmee en door wie we misleid worden? Doet ACLU iets anders dan ze beweren te doen? Geeft de redactie van security.nl de feiten bewust verkeerd weer om ons het verkeerde beeld van de situatie te geven?

Je reactie suggereert dat je niet begrepen hebt dat dit gaat om controles van apparaten van passagiers op binnenlandse vluchten. Dat kunnen zowel Amerikanen als niet-Amerikanen zijn. Ik vind het niet merkwaardig dat een burgerrechtenorganisatie zich daar druk om maakt, dat is precies waar ze voor zijn.
14-03-2018, 13:30 door Anoniem
Misleidend nieuws

All burgers are equal, except non-us-burgers; daar mag je ongehinderd alles mee doen.
Het nieuwe voorstel van senatoren Patrick Leahy en Steve Daines stelt verschillende beperkingen aan het beleid als het gaat om Amerikaanse burgers. De verontwaardiging en ook de aandacht ervoor is nogal merkwaardig.

Niets misleidends aan dit nieuws. Dat het vanuit Amerikaans perspectief is, dat klopt geheel. Ik snap niet wat je ''misleidend'' vindt aan dit nieuws.

Verder gaat dit artikel over controles op binnenlandse vluchten; daarbij kom je geen douane tegen, en gelden voor alle passagiers bij de controle dezelfde regels. Niet veel anders dan de controle op Schiphol, m.b.t. vluchten binnen het Schengen gebied.

Wanneer het gaat om grenscontroles, bij internationale vluchten, dan is er wezenlijk verschil in rechten tussen burgers, en niet-burgers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.