image

Microsoft verkort installatietijd Windows 10 feature-updates

dinsdag 20 maart 2018, 14:14 door Redactie, 11 reacties

Microsoft heeft de installatietijd van Windows 10 feature-updates verkort zodat dit voortaan gemiddeld 30 minuten in beslag neemt. Dat laat Microsofts Joseph Conway in een blogposting weten. Twee keer per jaar brengt Microsoft een grote feature-update voor Windows 10 uit die allerlei nieuwe features en beveiligingsverbeteringen aan het besturingssysteem toevoegt.

De installatie van deze feature-updates verloopt in een online en offline fase. Tijdens de online fase wordt het besturingssysteem gereed gemaakt en kan de gebruiker het systeem gewoon blijven gebruiken. De offline fase van de installatie heeft wel een impact, aangezien het besturingssysteem dan niet actief is. De gemiddelde offline tijd bij de installatie van de Creators Update vorig jaar april was 82 minuten.

Met de lancering van de Fall Creators Update afgelopen oktober werd dit naar 51 minuten teruggebracht. Nu meldt Microsoft dat de installatietijd voor de aankomende Spring Creators Update gemiddeld 30 minuten in beslag zal nemen. Hiervoor zijn er verschillende aanpassingen aan het updatemodel doorgevoerd, waardoor de online fase langer in beslag zal nemen. Gebruikers zullen hier volgens Conway echter weinig van merken, aangezien het installatieproces geen grote impact op de systeemprestaties of batterij zou moeten hebben.

Image

Reacties (11)
20-03-2018, 16:16 door Anoniem
Als je er vanuit gaat dat er maximaal 5GB vervangen hoeft te worden en de tegenwoordige disks met meer dan 50MB/s
kunnen schrijven (SSD heel veel meer) dan hebben ze nog een aardige tijd te gaan tot ze aan de optimale 2 minuten zitten!
20-03-2018, 19:07 door Anoniem
Door Anoniem: Als je er vanuit gaat dat er maximaal 5GB vervangen hoeft te worden en de tegenwoordige disks met meer dan 50MB/s
kunnen schrijven (SSD heel veel meer) dan hebben ze nog een aardige tijd te gaan tot ze aan de optimale 2 minuten zitten!

Microsoft kijkt ook naar gemiddelde, er zijn nog zat mensen met een Harddisk. Bovendien is het al bijna een uur sneller, en dat is al een grote verbetering ten opzichte van de 82 minuten die ze er eerst over deden.
20-03-2018, 19:59 door Anoniem
Wat heeft dit met de "security" van doen? Is Windows nu gemiddeld 30 minuten onbeveiligd gedurende de update?
21-03-2018, 07:57 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft dit met de "security" van doen? Is Windows nu gemiddeld 30 minuten onbeveiligd gedurende de update?
Nee hoor. Het gaat hier om feature updates. Niet om security updates.
21-03-2018, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem: Als je er vanuit gaat dat er maximaal 5GB vervangen hoeft te worden en de tegenwoordige disks met meer dan 50MB/s
kunnen schrijven (SSD heel veel meer) dan hebben ze nog een aardige tijd te gaan tot ze aan de optimale 2 minuten zitten!
Het is niet reëel om dat optimaal te noemen. Die doorvoersnelheid is alleen haalbaar als je sequentieel achter elkaar door kan schrijven zonder rekening te hoeven houden met wat er al staat, bijvoorbeeld als je een disk image naar een schijf schrijft of een hele schijf met null-waarden overschrijft. Zodra je bestanden in een filesysteem (NTFS in dit geval) aanpast wordt er meer dan de inhoud van de bestanden alleen geschreven (namelijk wat in het filesysteem nodig is om de inhoud ook weer terug te kunnen vinden), krijg je te maken met de overhead in het besturingssysteem om door te rekenen waar alles moet komen, met de overhead die nodig is om te zorgen dat een crash tijdens het proces de schade minimaal en herstelbaar is, ga zo maar door. Zelfs met een snelle SSD is de snelheid van de SSD niet de enige factor die bepaalt hoe snel zoiets gaat.

En dan heb je nog met wijzigingen in de registry te maken, het maken van checkpoint-images of hoe men dat bij Windows noemt waarmee je je systeem terug kan zetten naar een eerdere staat, en dan sla ik vast nog wel het nodige over. De theoretische doorvoersnelheid van een schijf is maar één van de vele factoren die de snelheid van het proces bepalen.
21-03-2018, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft dit met de "security" van doen? Is Windows nu gemiddeld 30 minuten onbeveiligd gedurende de update?

Dat vraag ik me bij heel veel forum posts af, deze ligt er dan nog het meest tegen het grijs gebied aan omdat het om een update gaat die verplicht is om in de toekomst nog security updates te kunnen ontvangen.
Veel mensen schreeuwen op dit forum dat ze updates niet installeren, dus dan ook onbeschermd blijven... dus in dit geval :-)
21-03-2018, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft dit met de "security" van doen? Is Windows nu gemiddeld 30 minuten onbeveiligd gedurende de update?
Ik denk dat de redactie van security.nl zelf mag bepalen waar hun website wel en niet over gaat.

En natuurlijk heeft het een effect op computerbeveiliging. Hoe hinderlijker iets is hoe meer mensen in de verleiding komen om het maar helemaal over te slaan of uit te zetten. Als het minder storend is om je computer up-to-date te houden zullen meer computers up-to-date zijn.
22-03-2018, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Als je er vanuit gaat dat er maximaal 5GB vervangen hoeft te worden en de tegenwoordige disks met meer dan 50MB/s
kunnen schrijven (SSD heel veel meer) dan hebben ze nog een aardige tijd te gaan tot ze aan de optimale 2 minuten zitten!
Helaas is er meer aan de hand. Er lijkt een soort administratie database in updates te zitten die zeer CPU intensief is, en mijn 8 cores bijvoorbeeld allemaal tot 60 procent belast op 3.2 GHz, de SSD haalt daar bij slechts snelheden van slechts enkele honderden kilobytes per seconde. Dus dit wijst op race conditions, spinlocks, dead locks in die administratie over updates in hun code.

Bizar dat op een 256 GigaByte HDD op een laptop van 2008 met Core2Duo op Linux een complete distributie update ook bij 100 MegaBit van Ubuntu 17.04 naar 17.10.1 binnen 20 minuten ging inclusief behoud van alle software, waarbij je in de terminal ook daadwerkelijk ziet wat er gebeurt.

En dan bij Microsoft het bizarre dat je alleen ziet dat er spinlocks en deadlocks en race conditions zijn.

Als de update software administratie van Microsoft goed zou zijn, zou of 1 core maximaal belast zijn en toch continue megabytes per seconde SSD activiteiten. En als toetje mag je dan na lange tijd wachten kijken naar 'Schakel uw computer niet uit' en bij het opnieuw opstarten naar 'Wacht enkele minuten, schakel de computer niet uit, Windows doe enkele voorbereidingen', waarbij die enkele minuten vaak iedere maand 30 tot 50 minuten is.

Dat er iets niet goed is heb ik al uitgelegd, zie Wikipedia voor

Spinlock
Deadlock
Race Condition

Bij een deadlock is reboot de oplossing, ook op Microsoft forums het advies.

Waarom kan de database dpkg die onder apt zit bij Linux dit wel goed? Alhoewel ik op die 2008 core2duo wel moet aangeven dat alles maximaal gaat, de cpu 100% allebei, de hdd continu maximaal lijkt het.

Maar op dat oude computertje moet ik bij linux tijdens het updaten niet proberen YouTube te kijken, gewoon nieuws kezen kan wel. Windows 10 update duurt op dat computertje uit 2008 iedere maand ongeveer 4 uur per keer, en is dan onbruikbaar en de uitlaat van koeling voelt kokend heet, en bij linux dan weer niet.

Bizar. Op veel computer sites hebben ze liever niet dat ik over dit soort dingen oraat, dan krijg ik reacties dat het aan mij persoonlijk ligt, dat ik een debiel ben enzo, en dan geen reacties van mensen een tijd lang, en dan plotseling tientallen berichten van mensen die hetzelfde meemaken, en dan opeens mag je er wel over oraten zonder trollen.

Sindsdien reageer ik pas als tenminste 10 andere mensen op die door Microsoft gesponsorde sites, of voor hun inkomen van Microsoft afhankelijke Nederlandse computerdagbladen, hetzelfde hebben meegemaakt.

Ik begrijp het wel, Microsoft is voor veel mensen de basis van hun inkomen, en aan iemands broodwinning komen,

Voor mij houd fit in, om het product Windows te zien als een 2e hands auto.

Windows is een goudmijn voor computer installatie bedrijven denk ik. Alleen valt het me wel op dat windows onderhoud voor mensen die ZZP zijn eigenlijk onverstandig is. Een student kan er wel wat mee verdienen, immers geen gezin, kinderen, minimaal belasting.

En zobder Windows zouden tientallen journalisten plotseling hun baan kwijt zijn omdat ze al sinds hun opleiding over dit product moeten of mogen schrijven.

Een journalist moet echt kuezen, of voor Apple, of voor Microsoft, en zeldzaam soms Linux, vreemdgaan betekent einde van je vaste inkomen, en zoeken naar ander beroep.

Daarom hebben ze wel gelijk dat juist de onvolkomenheden van Microsoft producten juist de jracht van Microsoft is. Een uniek selling point.
22-03-2018, 18:13 door Anoniem
Misschien een leuk idee om een optie 'Dit is getypt op een mobiele telefoon' of 'Dit is getypt als ik aan het autorijden ben' vinkje bij het posten komt, omdat ik duidelijk een post zie waarbij iemand aan het autorijden is of iets dergelijks??? Je merkt dat vooral dat in het begin de teksten goed gespeld lijken te zijn, waarbij de kwaliteit van de spelling afneemt naarmate de lap tekst groter wordt. Een Automobilist zou ik zeggen.
23-03-2018, 17:41 door Anoniem
Windows 10?... Wat is dat?
30-03-2018, 17:44 door Anoniem
Door Anoniem: Windows 10?... Wat is dat?

Don't use Windows 10 - It's a privacy nightmare

https://www.privacytools.io/#win10
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.