image

Draagbare sensor stuurt patiëntgegevens automatisch naar EPD

donderdag 22 maart 2018, 10:59 door Redactie, 19 reacties

Het AZ Maria Middelares ziekenhuis in Gent test op dit moment een draagbare sensor van Philips die automatisch en real-time de medische vitale gegevens van patiënten doorstuurt naar hun elektronisch patiëntendossier. Wanneer de toestand van de patiënt verslechtert, informeert de sensor via het elektronisch patiëntendossier de verpleegkundige, die vervolgens kan ingrijpen.

De sensor wordt op het lichaam van de patiënt bevestigd en meet draadloos belangrijke waarden zoals de hartslag, temperatuur, bloeddruk en ademhaling. "De sensor kent automatisch een early warning score toe, een methode om de medische toestand van een patiënt te beoordelen", zegt Kurt Roesbeke, projectmedewerker bij AZ Maria Middelare. Voorheen werd de score handmatig ingevoerd en berekend.

Door de metingen te automatiseren zou er meer tijd moeten vrijkomen voor andere patiëntgerichte zorgtaken. De sensor bevat ook een valdetector die bijvoorbeeld kan detecteren of iemand flauwvalt en in dit geval ook een waarschuwing verstuurt. Zo'n duizend patiënten krijgen de sensor, meldt VTM Nieuws. Volgens Philips is het project uniek in Europa.

Reacties (19)
22-03-2018, 11:09 door Anoniem
Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
22-03-2018, 11:17 door Anoniem
Hartstikke mooi, maar ik heb nog geen acceptabel-veilig EPD gezien. Helemaal geweldig dus.
22-03-2018, 11:36 door Anoniem
Nou het is zeker uniek, ik ben benieuwd hoe de beveiliging van dit soort IoT geregeld is, en de privacy van de data, en zit dat dan in de Philips Cloud om maar wat te noemen?
22-03-2018, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
Of je wilt of niet. Bijna alle zorg instellingen werken met een private epd.
22-03-2018, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
Of je wilt of niet. Bijna alle zorg instellingen werken met een private epd.
Dat wil niet zeggen dat dat ook een goed idee is.
22-03-2018, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
Of je wilt of niet. Bijna alle zorg instellingen werken met een private epd.

Precies, dit geldt trouwens voor alle bedrijven waar met je gegevens om wordt gegaan, zijn allemaal Private of Public clouds ;-)
22-03-2018, 13:14 door spatieman
het idee is inderdaad goed, maar wie zegt ons niet dat dit in de grotte EPD komt, waar iedereen in kan graaien (ook al zegt de pooierheid van niet)
22-03-2018, 13:29 door Anoniem
Ik vind dit zelf een mooie ontwikkeling en tegelijkertijd snap ik dat mensen de kriebels krijgen van een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het gaat mensen voornamelijk om het graaien binnen het EPD, omdat er biometrische, diagnostische en persoonsgegevens in vermeld staan.

Wellicht als hier eenzelfde manier van auditing wordt gebruikt als bij de Politie, iedereen loggen die inzage heeft opgevraagd, kan je direct nagaan wie er in je dossier heeft gekeken.

Nogmaals ik snap de angst maar een EPD in samenwerking met dit apparaat zorgt ervoor dat de zorg efficiënter kan werken.
22-03-2018, 13:34 door Anoniem
Geweldig: Philips heeft nu toegang tot medische dossiers van patiënten.

Hoeveel zouden ze verdienen aan het verhuren van deze dossiers aan verzekeraars?
22-03-2018, 14:14 door Anoniem
Door spatieman: het idee is inderdaad goed, maar wie zegt ons niet dat dit in de grotte EPD komt, waar iedereen in kan graaien (ook al zegt de pooierheid van niet)
Wat bedoel je met grote epd?
Afhankelijk van het aantal klanten dat een epd heeft is misschien de grote van een epd aan te geven.

Tussen verschillende organisaties is er altijd een toestemming van de client nodig om gegevens te wisselen. Dit kan en mag juridisch niet zonder toestemming gedaan worden. Zelfde geld als je met een dossier (zonder toestemming van client) naar een anders bedrijf gaat met medische gegevens.
22-03-2018, 20:18 door Anoniem
Voor gratis of korting willen de meeste Nederlandse schaapjes bijna alles wel doen. Daarom gaat privacy steeds meer geld kosten en wordt het een luxe artikel voor de rijken.
22-03-2018, 20:22 door Anoniem
Door spatieman: het idee is inderdaad goed,
Dat zou ik niet zo zeggen.

Het idee is innovatief als ze de eerste zijn die het op de markt brengen. Het idee is niet echt een uitvinding want nieuw is het niet. Het is het logische antwoord op: "We hebben een medische sensor geknutseld. Daar komt data vanaf. Waar zullen we de data eens naartoe sturen?"

Maar dat maakt het nog niet tot een goed idee. Want kijk bijvoorbeeld maar naar wat je zelf zegt:
maar wie zegt ons niet dat dit in de grotte EPD komt, waar iedereen in kan graaien (ook al zegt de pooierheid van niet)
Maar het kan, dus het moet. Zoals hierboven ook al een paar keer geroepen. Dus gaat het gebeuren "of je wil of niet". Is het nog steeds een goed idee? Niet automatisch, nee.

Je kan philips eens vragen wat ze van plan zijn om misbruik te voorkomen, bijvoorbeeld als hun apparaten buiten de proef worden ingezet door partijen waar ze geen direct contact mee hebben. Hoe garanderen ze dat uiteindelijk de patient toch het laatste woord heeft over de data? Lijkt me een heel interessant antwoord om van philips te horen.


Door Anoniem: Ik vind dit zelf een mooie ontwikkeling en tegelijkertijd snap ik dat mensen de kriebels krijgen van een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het gaat mensen voornamelijk om het graaien binnen het EPD, omdat er biometrische, diagnostische en persoonsgegevens in vermeld staan.
Op zich is de ontwikkeling logisch gezien de stand der techniek en de manier waarop we daarmee omgaan. Maar tegelijkertijd constateer ik dat de techniek aan alle kanten te ondermaats is om het goed te doen en ook nog de benodigde garanties gestand te doen. Kijk maar naar de vele datalekken bijvoorbeeld.

Wellicht als hier eenzelfde manier van auditing wordt gebruikt als bij de Politie, iedereen loggen die inzage heeft opgevraagd, kan je direct nagaan wie er in je dossier heeft gekeken.
Als je kijkt hoe er met die logging wordt omgegaan dan stemt ook dat niet tot optimisme, dat moet je er echt zelf aan de haren bijslepen.

En dat is dan nog als het allemaal goed gaat; dan hebben we het nog niet gehad over hoe de overheid zich niet aan de eigen regels houdt, hoe ze met kritiek omgaat, en hoe ze keer op keer de limieten maar even voor eigen gemak oprekt. Daar kun je gewoon niet op bouwen. Dat is niet vertrouwenswaardig.

Nogmaals ik snap de angst maar een EPD in samenwerking met dit apparaat zorgt ervoor dat de zorg efficiënter kan werken.
Dat zeggen ze ook van het EPD/LSP zelf en vervolgens blijkt het een gigantisch en institioneel datalek naar verzekeraars toe.

Dus de techniek is lek, de overheid is lek, en de rest is ook lek. Wat hebben we dan nog over?

Het gevoel "modern" te zijn. Nou, daar doe ik het niet voor hoor.

Dit ondanks dat in theorie dit apparaat, en/of een EPD/LSP, en/of een hele hoop andere dingen, zouden kunnen bijdragen aan "de juiste informatie op de juiste plaats" te krijgen. Maar tegen welke prijs? In de praktijk vallen de resultaten tegen en blijken de kosten (in geld, privacy, volstrekt voorkombare "foutjes", en zo verder) vele malen hoger dan beloofd, elke keer weer. Dan kun je wel begrip veinzen maar tegen de klippen op blijven ophemelen is gewoon niet eerlijk.
22-03-2018, 21:12 door karma4
Door Anoniem: Hartstikke mooi, maar ik heb nog geen acceptabel-veilig EPD gezien. Helemaal geweldig dus.
Ik jij hebt de keus neervallen waarbij niemand je helpt met de kans op de dood of je krijgt zo'n zendertje en je hebt de vrijheid om rond te lopen met de wetenschap dat ze je komen helpen als het mis gaat.
De eerste keus is de oude bestaande situatie
De tweede keus is iets waar nu 1000 man ja of nee tegen kunnen zeggen

Jij mag kiezen voor jezelf laat anderen aub zelf de optie tot een eigen keus. Zoiets heet recht op privacy.
22-03-2018, 22:37 door Anoniem
Draagbare sensors, automatisering van buiten bij bloedafname op basis van de EMC huisstandaard bij voorbeeld.

Je krijgt steeds meer op je bordje, karma4. Geweldig, dat wel, als het allemaal goed gaat.

Zouden we niet eens wat meer in IT-beveiliging moeten gaan investeren onderhand?

Mijn ervaring met website beveiliging zegt mij, dat het niet veel beter wordt,
eerder steeds gecompliceerder en daardoor onveiliger.

"Wie houden de vinger aan de pols?".

Wie denkt hieraan bijvoorbeeld bij de DNSSEC problematiek - aan het instellen van een dnscrypt-proxy,
zie het Github code-voorbeeldje hieronder:

systemctl enable dnscrypt-proxy
systemctl start dnscrypt-proxy
@NET session
@IF %ERRORLEVEL% NEQ 0 GOTO ELEVATE
@GOTO ADMINTASKS

:ELEVATE
ECHO Elevated privileges are temporarily required, just to register or remove the dnscrypt-proxy service
CD /d %~dp0
MSHTA "javascript: var shell = new ActiveXObject('shell.application'); shell.ShellExecute('%~nx0', '', '', 'runas', 1); close();"
EXIT

:ADMINTASKS

@CD /d %~dp0

.\dnscrypt-proxy.exe -service install
.\dnscrypt-proxy.exe -service start

@ECHO ""
@SET /P _=Thank you for using dnscrypt-proxy! Hit [RETURN] to finish

EXIT
code example credits gaan neer djfordz,

luntrus
23-03-2018, 13:49 door Anoniem
Door Redactie: ... meet draadloos belangrijke waarden zoals de hartslag, temperatuur, bloeddruk en ademhaling
Het gaat waarschijnlijk om deze sensor https://www.usa.philips.com/healthcare/clinical-solutions/early-warning-scoring/wireless-biosensor dus geen bloeddruk meeting (want dat is sowieso lastig te meten met een minimaal invasieve sensor).
24-03-2018, 15:53 door spatieman - Bijgewerkt: 24-03-2018, 15:54
Door Anoniem:
Door spatieman: het idee is inderdaad goed, maar wie zegt ons niet dat dit in de grotte EPD komt, waar iedereen in kan graaien (ook al zegt de pooierheid van niet)
Wat bedoel je met grote epd?
Afhankelijk van het aantal klanten dat een epd heeft is misschien de grote van een epd aan te geven.

Tussen verschillende organisaties is er altijd een toestemming van de client nodig om gegevens te wisselen. Dit kan en mag juridisch niet zonder toestemming gedaan worden. Zelfde geld als je met een dossier (zonder toestemming van client) naar een anders bedrijf gaat met medische gegevens.

toestemming , geloof je dat nu echt zelf ?
alu hoed mode: de US CLOUD wet, epd data die in de cloud staat, kan de nsa meteen zien wat iemand heeft.
zware alu hoed mode: en de medicattie aanpassen om iemand om zeep te helpen.
25-03-2018, 11:31 door -karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
Of je wilt of niet. Bijna alle zorg instellingen werken met een private epd.
Dat wil niet zeggen dat dat ook een goed idee is.

Je denkt echt dat het een goed idee is om terug te gaan naar de tijd van pen en papier voor patiëntendossiers? Grow up...
25-03-2018, 21:16 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
Of je wilt of niet. Bijna alle zorg instellingen werken met een private epd.
Dat wil niet zeggen dat dat ook een goed idee is.
Je denkt echt dat het een goed idee is om terug te gaan naar de tijd van pen en papier voor patiëntendossiers? Grow up...
Is dat je hele argument? "Pen en papier zijn zooooo van vorige week, dus is alles wat geen pen en papier is per definitie beter." Dat is een argument van iemand die zelf nog niet opgegroeid is. Als je nog even volwassen wil doen en een echt argument verzinnen dan mag dat.
27-03-2018, 14:04 door -karma4
Door Anoniem:
Door The FOSS:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja, leuk, maar ik wil helemaal geen vorm van EPD. En nu?
Of je wilt of niet. Bijna alle zorg instellingen werken met een private epd.
Dat wil niet zeggen dat dat ook een goed idee is.
Je denkt echt dat het een goed idee is om terug te gaan naar de tijd van pen en papier voor patiëntendossiers? Grow up...
Is dat je hele argument?

Meer hoeft er niet over gezegd te worden want de tijd waarin arme doktersassistente(s|n) of administratieve medewerk(ste)rs uren kwijt waren met het archiveren en opzoeken van papieren dossiers is gelukkig voorbij. Dat is nogal een open deur.

Door Anoniem: "Pen en papier zijn zooooo van vorige week, dus is alles wat geen pen en papier is per definitie beter."

Handgeschreven overleveringen zijn vaak onleesbaar en raken gemakkelijk kwijt. In z'n algemeenheid zijn fysieke media een overblijfsel uit vervlogen tijden.

Door Anoniem: Dat is een argument van iemand die zelf nog niet opgegroeid is. Als je nog even volwassen wil doen en een echt argument verzinnen dan mag dat.

De voor de hand liggende argumentatie wordt gelaten als oefening voor de lezer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.