image

Microsoft-engineer aangeklaagd voor witwassen ransomware-geld

zondag 15 april 2018, 09:45 door Redactie, 9 reacties

Een medewerker van Microsoft is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het witwassen van geld dat via de Reveton-ransomware was verkregen. Dat laat de SunSentinel weten. Reveton versleutelde geen bestanden op computers, maar vergrendelde de toegang. Vervolgens verscheen er een waarschuwing dat de gebruiker een misdrijf had begaan en een boete moest betalen om weer toegang tot zijn computer te krijgen.

De waarschuwing bevatte ook logo's van allerlei politiediensten, waardoor de ransomware de naam "politievirus" kreeg. Slachtoffers moesten het gevraagde los via prepaid vouchers van GreenDot MoneyPak betalen. Dit zijn waardebonnen die van een bedrag kunnen worden voorzien en zijn te gebruiken om prepaid betaalkaarten op te laden. Gebruikers moesten een dergelijke voucher aanschaffen en de code van de voucher op het ransomwarescherm invoeren, waarna er weer toegang tot de computer werd verkregen.

Volgens de aanklacht zou de verdachte in 2012 en 2013 geld dat via de Reveton-ransomware werd verkregen hebben witgewassen. Het zou om een bedrag van 130.000 dollar gaan, waarbij de verdachte 30 procent kreeg en 70 procent werd overgemaakt naar de man die verantwoordelijk was voor de verspreiding van de ransomware. De verdachte, die onschuldig pleitte, is sinds 2014 werkzaam als netwerk-engineer bij Microsoft. De aanklager liet weten dat de man zijn misdaden beging voordat hij door Microsoft werd aangenomen en er geen bewijs is dat hij betrokken was bij de verspreiding van de ransomware.

Image

Reacties (9)
15-04-2018, 10:39 door W.T.
Quote: De aanklager liet weten dat de man zijn misdaden beging voordat hij door Microsoft werd aangenomen en er geen bewijs is dat hij betrokken was bij de verspreiding van de ransomware. Einde citaat.

Die opmerking verwacht ik niet van het O.M. en vind het dus vreemd.
Alsof de aanklager voor zijn beurt spreekt.
15-04-2018, 11:39 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-04-2018, 11:40
Door W.T.: Quote: De aanklager liet weten dat de man zijn misdaden beging voordat hij door Microsoft werd aangenomen en er geen bewijs is dat hij betrokken was bij de verspreiding van de ransomware. Einde citaat.

Die opmerking verwacht ik niet van het O.M. en vind het dus vreemd.
Alsof de aanklager voor zijn beurt spreekt.

Misschien projecteer je teveel op de rechtsgang in Nederland.
Hier is het volledig niet aan de orde dat de aanklager/officier van justitie verzachtende omstandigheden aanvoert.
De officier van justitie zijn rol tijdens de rechtszitting is uitsluitend de feiten opsommen waarvoor de verdachte terechtstaat.
Misschien is dat in de VS anders. Dat weet ik niet
15-04-2018, 12:40 door Briolet
zijn misdaden beging voordat hij door Microsoft werd aangenomen

Hier maakt de aanklager duidelijk dat Microsoft er niets mee te maken heeft. Toch begint op security de titel met "Microsoft-engineer". Het klopt wel, maar zijn huidige baan is absoluut niet relevant voor het gebeurde en maakt MS onnodig zwart. De aanklager doet het hier veel netter.
15-04-2018, 13:47 door Anoniem
Door W.T.: Quote: De aanklager liet weten dat de man zijn misdaden beging voordat hij door Microsoft werd aangenomen en er geen bewijs is dat hij betrokken was bij de verspreiding van de ransomware. Einde citaat.

Die opmerking verwacht ik niet van het O.M. en vind het dus vreemd.
Alsof de aanklager voor zijn beurt spreekt.

De lokkende kop (clickbait) van security.nl is precies de reden waarom de aanklager het noodzakelijk vindt (en wsl ook wel verplicht is) te melden dat het _niet_ met het werk bij Microsoft te maken heeft .

Een Microsoft insider die betrokken is bij ransomware, en mogelijk inside kennis hiervoor gebruikt heeft kan bijzonder ernstige gevolgen hebben voor Microsoft , qua aansprakelijkheid en schadevergoedingen .
Als de overheid (het is de _openbaar_ aanklager) onterecht die suggestie wekt - kan de overheid aansprakelijk zijn voor schade . (denk alleen al beleggers die een dip in de beurskoers verhalen )

Volkomen terecht , logisch en noodzakelijk dat de aanklager heel duidelijk is waar de zaak wel en waar de zaak _niet_ over gaat , in een geval als dit .
15-04-2018, 15:17 door Anoniem
De kop is gewoon terecht. De man is een Microsoft network engineer. Ook de rechter benoemt dat: "The judge did a double take when he heard that Uadiale has been working for Microsoft in the Seattle area since 2014."
15-04-2018, 15:47 door karma4
De naam Raymond Uadiale en het gebied miramar (gebied overwegend zwart/hispanic) staat in het artikel.
Tevens dat het om een Nigeriaanse immigrant gaat die zich als geldezel door een britse K!ng heeft laten gebruiken,
Genoeg aandachtrekkende koppen te maken met dat soort nieuws.
15-04-2018, 21:12 door Anoniem
Door karma4: De naam Raymond Uadiale en het gebied miramar (gebied overwegend zwart/hispanic) staat in het artikel.
Tevens dat het om een Nigeriaanse immigrant gaat die zich als geldezel door een britse K!ng heeft laten gebruiken,
Genoeg aandachtrekkende koppen te maken met dat soort nieuws.

Wat is dit nou weer karma4? Wat is dit voor racistisch praat m.b.t. de donkere medemens?
16-04-2018, 20:56 door karma4 - Bijgewerkt: 16-04-2018, 20:57
Door Anoniem:Wat is dit nou weer karma4? Wat is dit voor racistisch praat m.b.t. de donkere medemens?
Ik lees het artikel waar de redactie de link naar heeft gemaakt. http://www.sun-sentinel.com/local/broward/fl-reg-computer-malware-reveton-ransomware-20180412-story.html
- "Raymond Uadiale, 41, a former Miramar resident who, his attorney said, previously taught mathematics at Miami-Dade College, "
- "he UK man – identified only by his online moniker “K!NG” – is accused of distributing computer malware"
-"The founder of Liberty Reserve, Arthur Budovsky, is serving 20 years in federal prison."
-"Uadiale, who is free on $100,000 bond and must wear an electronic monitor, was born in Nigeria but became a U.S. citizen some years ago,"
Ik heb dat gewoon even gekopieerd, het is niet mijn tekst.

Met "liberty reserve: http://www.bbc.com/news/technology-36247289 het misbruik van een crypto geldezels en witwassen.
en miramar https://en.wikipedia.org/wiki/Miramar,_Florida met de raciale verdeling. 45% zwart in miramar broward county 26% Florida 16%.

Ik kan het niet anders maken, niet dat ik het goed vind. Helaas de VS is nogal raciaal met al hun vrijheids woordgebruik.
17-04-2018, 09:13 door karma4
Door Anoniem: De kop is gewoon terecht. De man is een Microsoft network engineer. Ook de rechter benoemt dat: "The judge did a double take when he heard that Uadiale has been working for Microsoft in the Seattle area since 2014."
Een leuke in dit kader, wat is de rol van de vvd?
https://www.nu.nl/binnenland/5225456/almeerse-vvd-politicus-hackte-computers-vrouwen-naaktfotos.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.