image

Toezichthouder doet invallen bij bedrijven achter datingsites

vrijdag 20 april 2018, 10:41 door Redactie, 2 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze week in een onderzoek naar het gebruik van nepprofielen op datingsites bij verschillende bedrijven invallen gedaan. Bij de datingsites die de toezichthouder onderzoekt betalen gebruikers per bericht en chatten vaak, zonder dat ze het weten, met een nepprofiel.

De berichten die gebruikers ontvangen worden volgens de ACM vermoedelijk gestuurd door chatoperators die hiervoor betaald krijgen. Gebruikers betalen dan veel geld en krijgen niet wat ze verwachten, namelijk een ontmoeting. De toezichthouder raadt gebruikers aan om alert te zijn wanneer zij op een datingsite betalen per bericht. Verschillende signalen, zoals het ontvangen van veel berichten in korte tijd of het niet willen chatten via andere kanalen, kunnen erop duiden dat het om een nepprofiel gaat.

De ACM onderzoekt of er bij deze datingsites sprake is van misleiding van gebruikers of dat andere regels worden overtreden. Een belangrijke reden voor de ACM om dit soort datingsites te onderzoeken is dat het veelal om kwetsbare gebruikers gaat. Lopende het onderzoek wordt niet bekendgemaakt bij welke bedrijven er invallen hebben plaatsgevonden. Wanneer het onderzoek is afgerond kan de toezichthouder nog niet zeggen.

Reacties (2)
22-04-2018, 10:39 door Anoniem
Ik ken iemand die werkt voor zo`n operator, krijgt de hele dag profielen van klanten doorgezonden met info over voorgaande gesprekken met het fake profiel, zitten mensen tussen die volledig uitgekleed worden financieel terwijl ze aan het lijntje worden gehouden. misdadig!!!
23-04-2018, 14:27 door Anoniem
Ik heb als bijbaantje op een blauwe maandag ook gewerkt voor zo'n bedrijf. Het is absurt hoe de regels zijn. Omdat er ergens tussen een hele lap aan tekst in de Algemene Voorwaarden staat dat het "KAN gaan om fictieve profielen" mogen ze dit doen. Je bent constant aan het liegen, bedriegen, verzwijgen. Je krijgt 10 cent voor een bericht terwijl de klant meer dan 1 euro betaald. Veel klanten zijn boos en terecht ook. Bedrijven worden gevestigd in vreemde landen, etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.