Privacy - Wat niemand over je mag weten

Facebook is het nieuwe roken

29-04-2018, 21:49 door Hakuin, 96 reacties
Laatst bijgewerkt: 29-04-2018, 21:50
Trillend glijden de vingers over het scherm. Als een junk op zoek naar een snelle fix kijkt de Facebooker vol verwachting of er nog nieuwe 'likes' zijn binnengekomen. Timeline naar timeline wordt doorgescrolld. Het gebogen hoofd heeft alleen nog maar aandacht voor het scherm...

Sinds het hele gebeuren met Cambridge Analytica, fake news en de Amerikaanse presidentsverkiezingen is Facebook voor mij het nieuwe roken. De overeenkomsten tussen een kankerstaafje en Zuckerbergs privacynachtmerrie zijn treffend. Facebook is gemaakt om mensen naar binnen te zuigen, net als een sigaret met een gaatjesfilter. Het gehele design is gemaakt om mensen zoveel mogelijk tijd op Facebook te laten doorbrengen, ze richting een bepaalde kant op te sturen en ze weg te houden bij instellingen en opties die het idee van privacy geven.

Ook zijn er tal van onderzoeken die laten zien dat Facebook slecht voor de gezondheid is. En net als met sigaretten kun je wel tegen mensen vertellen dat ze het beter niet kunnen doen, maar uiteindelijk blijven ze het gebruiken. De angst om iets te missen is gewoon te groot. Vroeger was het normaal om in vliegtuigen of de trein te roken. Tegenwoordig is dat 'not done'. Misschien dat bedrijven over 10 jaar ook beseffen dat het not done is om via Facebook zaken te doen.

Wie denkt dat Facebook zichzelf zal reguleren gelooft waarschijnlijk ook dat Nederland ooit het WK zal winnen. Facebook is geen liefdadigheidsinstelling. Het is een bedrijf dat gebruikers met een lokkertje op ongekende schaal exploiteert. Het equivalent van een groot rood raam, alleen dan digitaal. Het is in ieder geval te hopen dat toezichthouders en wetgevers eindelijk in actie gaan komen. Ik ben geen voorstander van overheidsoptreden, maar voor Facebook en consorten maak ik een uitzondering. Misschien beginnen met verplichte smartphonehoesjes. "Facebook brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe."
Reacties (96)
29-04-2018, 22:44 door Anoniem
Eerder als heroïne...
29-04-2018, 22:53 door Anoniem
Technologie kan voor positieve zaken gebruikt worden en voor negatieve. Inmiddels mag wel duidelijk zijn dat Facebook hèt voorbeeld is van een zeer kwaadaardige toepassing van communicatietechnologie. Vanwaar deze post? De verslaafden gaan deze niet eens doorlezen, laat staan erkennen...
30-04-2018, 00:24 door Anoniem
Vrijheids-ruimtes gaan creeren in de maatschappij,
net zoals ze voorheen met de anti-rook ruimtes bedachten.

Vrijheidsruimtes en de beleving ervaren van 2001.

Ruimtes die je terugbrengen even naar voor 2001
is dat niet fijn.
30-04-2018, 06:19 door Bitwiper
Wil je hier een like of zo?
30-04-2018, 07:52 door Anoniem
30-04-2018, 09:12 door [Account Verwijderd]
Facebook zal altijd de grenzen van de wet op blijven zoeken. Te grote commerciele belangen. Ik vind dat Hakuin helemaal gelijk heeft. Wellicht beter zulke verhalen te posten op plaatsen waar de grote groepen FB gebruikers het ook lezen want ik denk dat het overgrote deel niet in de gaten heeft hoe verslaafd ze aan FB zijn en wat de negatieve effecten op hun gezondheid zijn.

Ik heb mijn FB account ruim 2 jaar geleden al gesloten omdat ook elke paar uur keek hoeveel likes ik al had gekregen op mijn vakantie foto's. En verder nog de vele onzinnige posts van sommige "vrienden" en vriendschapverzoeken van collega's die je dan uit beleefdheid niet wilt weigeren. In mindere mate maakte ik mij zorgen over mijn privacy, pas nu besef ik dat ik dat beter wel had kunnen doen.

Kan als laatste nog vertellen dat het verwijderen van je Facebook account geen enkele invloed heeft op je sociale leven, je raakt je vrienden echt niet kwijt.
30-04-2018, 09:26 door Anoniem
Tijd om met z'n allen, het liefst de hele wereld, een Facebook Account Removal Day te organiseren.
30-04-2018, 11:04 door Anoniem
"Over de hel achter de façade van Facebook" de Volkskrant, 22 april 2018
https://www.volkskrant.nl/media/oud-medewerkers-vertellen-over-de-hel-achter-de-facade-van-facebook~a4594798/

Facebook heeft bij The Guardian een eigen trefwoord gescoord:

https://www.theguardian.com/technology/facebook
30-04-2018, 11:09 door [Account Verwijderd]

Ze zijn weer echt leuk!
30-04-2018, 11:13 door Anoniem
Wie denkt dat Facebook zichzelf zal reguleren gelooft waarschijnlijk ook dat Nederland ooit het WK zal winnen.

Kans dat Nederland ooit weer een keer het WK (of EK) zal winnen is een stuk groter.... Dat jij dit nog niet hebt meegemaakt, dat staat er los van. Jongeren zullen vast ook denken dat er nooit meer een elfstedentocht komt ;)
30-04-2018, 11:37 door Anoniem
Wie denkt dat Facebook zichzelf zal reguleren gelooft waarschijnlijk ook dat Nederland ooit het WK zal winnen. Facebook is geen liefdadigheidsinstelling. Het is een bedrijf

Werkelijk ? Ben je Nederlands kampioen open deuren intrappen ? Denk je dat andere lezers hier denken dat FB non-profit is ofzo ?
30-04-2018, 12:13 door Anoniem
Door Bitwiper: Wil je hier een like of zo?


Nee hoor,ik zit niet op likes te wachten,kreeg ik er van jou een dan:) ?
30-04-2018, 13:03 door Anoniem
FB heeft naast slechte kanten ook zeer veel goede kanten....
30-04-2018, 13:44 door Anoniem
Door Anoniem: FB heeft naast slechte kanten ook zeer veel goede kanten....

In beginsel is de opzet van FB een leuk idee maar qua commercie, privacy en politieke invloed geheel uit de hand gelopen in negatieve zin.
30-04-2018, 19:20 door Anoniem
Door Anoniem: FB heeft naast slechte kanten ook zeer veel goede kanten....
voor een discussie handig dan wat voorbeelden te noemen.
30-04-2018, 20:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: FB heeft naast slechte kanten ook zeer veel goede kanten....
voor een discussie handig dan wat voorbeelden te noemen.

Hij/zij zal wel bedoelen dat aandeelhouders er veel geld mee kunnen binnenharken.
01-05-2018, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Wie denkt dat Facebook zichzelf zal reguleren gelooft waarschijnlijk ook dat Nederland ooit het WK zal winnen.

Kans dat Nederland ooit weer een keer het WK (of EK) zal winnen is een stuk groter.... Dat jij dit nog niet hebt meegemaakt, dat staat er los van. Jongeren zullen vast ook denken dat er nooit meer een elfstedentocht komt ;)

Weer een keer het WK? Helaas heeft Nederland nog nooit een WK gewonnen hoewel dat 2x wel zo had moeten zijn. (1974 en 1978). Maar ooit komt het wel weer goed met de Oranje Leeuwen, met Facebook zie ik het nooit goed komen.
01-05-2018, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem: FB heeft naast slechte kanten ook zeer veel goede kanten....

Vertel?
01-05-2018, 10:43 door Anoniem
Facebook blijft natuurlijk magnifiek om je soc.contacten te onderhouden. wij gebruiken het met veel plezier. en wat die Privacy betreft: het is peanuts wat FB ermee doet,in vergelijking met de effecten die ons onderlinge fb verkeer zelf veroorzaakt. Een klein fotootje posten is immers al genoeg om deze binnen 1 dag te laten verschijnen bij mensen die je liever kwijt dan rijk ben,zonder dat jij daar ooit toestemming voor hebt gegeven. En wij hier maar zeuren hoe FB onze privacy verkwanselt. De grootste privacydreiging scheppen wij zelf !
01-05-2018, 10:56 door Anoniem
Het voetbal in Rusland lonkt...
01-05-2018, 14:58 door Anoniem
Nee, het nieuwe roken heet smartphone.

Facebook is er wel een verslavend ingrediënt van.
01-05-2018, 15:21 door Anoniem
De vraag is of Facebook wel te vergelijken is met het roken van tabak, want er lijkt iets anders onder de oppervlakte aan de hand te zijn. Dat zo alomtegenwoordig is dat het weinig consumenten opvalt.

De vraag is wat. Een interview met de uitgever Tim O'Reilly (oreilly.com), in de NRC, naar aanleiding van zijn recente boek What’s The Future, werpt licht op die vraag:

'Onze hele economie draait op het verkeerde algoritme' Wouter van Noort, NRC 27 april 2018
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/27/onze-hele-economie-draait-op-het-verkeerde-algoritme-a1601146

O'Reilly stelt botweg vast dat "misleiding en fraude zijn ingebakken in onze samenleving". Het hele gedoe rondom Facebook en Cambridge Analytica zou daarom een wake up call zou moeten zijn.

We "verneuken onze klant een beetje, maar we verdienen er wel aan", zij het met als onprettig neveneffect dat we daarmee de leefomstandigheden op onze planeet verkloten. De vraag is hoe lang dat nog door kan gaan.

O’Reilly zou een fan zijn van de Oxford-econoom Kate Raworth, bekend van haar boek De Donuteconomie. Het lijkt er op dat hij die inzichten in Zuckerbergs oor influistert. Als het getij verloopt, moet men zijn bakens verzetten.
01-05-2018, 16:13 door karma4
Door Anoniem: De vraag is of Facebook wel te vergelijken is met het roken van tabak, want er lijkt iets anders onder de oppervlakte aan de hand te zijn. Dat zo alomtegenwoordig is dat het weinig consumenten opvalt.
....
thanks, prachtige verwijzingen
01-05-2018, 16:48 door Anoniem
Mag ik uberhaut zonder al die social media leven,als "vrij burger"
en geen gebruik willen maken van een smartphone,
of ben je dan bij voorbaat al strafbaar,want je bent niet te traceren en dat is verdacht.
02-05-2018, 09:06 door Anoniem
Door Anoniem: Mag ik uberhaut zonder al die social media leven,als "vrij burger"
en geen gebruik willen maken van een smartphone,
of ben je dan bij voorbaat al strafbaar,want je bent niet te traceren en dat is verdacht.
Niemand verplicht jou om gebruik te maken van social media en/of een smartphone. Ik heb diverse familieleden die totaal geen social media gebruiken en een gewone 2G telefoon hebben en daar uitsluitend mee bellen. Je maakt je nu al druk over iets dat er helemaal niet is, ik ken wel meer van dat soort mensen, soort beroeps mopperaars. Ga gewoon iets leuks doen en maak je er niet druk over.
02-05-2018, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mag ik uberhaut zonder al die social media leven,als "vrij burger"
en geen gebruik willen maken van een smartphone,
of ben je dan bij voorbaat al strafbaar,want je bent niet te traceren en dat is verdacht.
Niemand verplicht jou om gebruik te maken van social media en/of een smartphone. Ik heb diverse familieleden die totaal geen social media gebruiken en een gewone 2G telefoon hebben en daar uitsluitend mee bellen. Je maakt je nu al druk over iets dat er helemaal niet is, ik ken wel meer van dat soort mensen, soort beroeps mopperaars. Ga gewoon iets leuks doen en maak je er niet druk over.

Ik las laatst een stukje over iemand die klant was van het uwv.

Vertel maar aan een uitkerings-ambtenaar dat je geen gebruik wilt maken van social-media,bij het verplicht
solliciteren!

Overigens zijn er steeds meer werkgevers,uitzendbureau,bedrijven of overheids-instanties,die dit vereisen en zich actief bezig houden en zich inzetten ter bevordering van social-media,dus gebruik maken van dit media-platform ter bevordering van op zoek naar werk.

Vertel dan maar,nee dit wil ik niet doen,omdat het gebruik van social media niet verplicht is?
De hele maatschappij veranderd,dus je word wel immers wel gedwongen en wellicht later strafbaar of beboet omdat
je tegen het huidige systeem bent.
02-05-2018, 15:46 door Anoniem
Gedragsverslavingen zijn langzamerhand een groter probleem geworden dan verslavende middelen, zoals drugs of alcohol.

Adam Alter "Superverslavend" (Maven Publishing, 2017)
https://www.mavenpublishing.nl/boeken/superverslavend/

Vertaling van: "Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked". Over waarom smartphones, apps en social media zo verslavend zijn (en wat je er tegen kunt doen). Voor € 21,= te koop bij de Bruna.

De ontwikkelaars van social media zijn in de leer gegaan bij de gokkasten industrie, en bij psychologen die zich verdiept hebben in operante conditionering. Het groeiende probleem wordt sinds enige tijd (h)erkend door onder meer het Trimbos Instituut. Eén van hun wetenschappers, Dr. A.A.N. (Guus) Cruts, wijdde in een vakblad een boekbespreking aan.

De reden waarom ze daar bij het Trimbos Instituut nu ook onderzoek doen en voorlichting geven over de verschillende vormen van gedragsverslaving (gameninfo.nl), waaronder uit de hand gelopen vormen van gebruik van social media.
02-05-2018, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mag ik uberhaut zonder al die social media leven,als "vrij burger"
en geen gebruik willen maken van een smartphone,
of ben je dan bij voorbaat al strafbaar,want je bent niet te traceren en dat is verdacht.
Niemand verplicht jou om gebruik te maken van social media en/of een smartphone. Ik heb diverse familieleden die totaal geen social media gebruiken en een gewone 2G telefoon hebben en daar uitsluitend mee bellen. Je maakt je nu al druk over iets dat er helemaal niet is, ik ken wel meer van dat soort mensen, soort beroeps mopperaars. Ga gewoon iets leuks doen en maak je er niet druk over.

Ik las laatst een stukje over iemand die klant was van het uwv.

Vertel maar aan een uitkerings-ambtenaar dat je geen gebruik wilt maken van social-media,bij het verplicht
solliciteren!

Overigens zijn er steeds meer werkgevers,uitzendbureau,bedrijven of overheids-instanties,die dit vereisen en zich actief bezig houden en zich inzetten ter bevordering van social-media,dus gebruik maken van dit media-platform ter bevordering van op zoek naar werk.

Vertel dan maar,nee dit wil ik niet doen,omdat het gebruik van social media niet verplicht is?
De hele maatschappij veranderd,dus je word wel immers wel gedwongen en wellicht later strafbaar of beboet omdat
je tegen het huidige systeem bent.

Mijn partner heeft anderhalf jaar lang naar werk gezocht inclusief verplicht solliciteren voor het UWV en heeft ook werk gevonden zonder enige vorm van social media en zonder smartphone. Browser, Indeed website en email was voldoende. En voor een 50 plusser valt werk vinden niet altijd mee...
02-05-2018, 16:27 door Anoniem
Welke werkgevers zoeken zo al op sociale media?
Het zou juist een "no go" moeten zijn: "o die gebruikt sociale media, die kunnen we beter niet nemen."
11-05-2018, 11:38 door Anoniem
Adam Alter beschrijft in het voorwoord van zijn boek "Superverslavend" de ervaring van Walter Isaacson, de biograaf van Steve Jobs, op bezoek thuis bij het gezin van Jobs.

De gezinsleden van Jobs hadden geen elektronica voorhanden, wat Isaacson nogal verbaasde. Jobs weerhield zijn kinderen er van om te spelen met zijn uitvinding, de iPad. Alter haalt Isaacson aan: "Het leek wel alsof de mensen die de nieuwe technologie produceerden de hoofdregel van drugsdealers hanteerden: wordt nooit high van je eigen handel."

Oud-Facebook en Google medewerkers, verenigd in Humane Technology (humanetech.com), zijn in het geweer gekomen tegen de in hun ogen verderfelijke invloed van hun ex-werkgevers. Inmiddels voelen de tech-giganten de hete adem in de nek van critici, activisten en de advocatuur en wetgeving.

Aandeelhouders van Apple drongen bij de iPhone-maker op aan om verslaving onder jonge gebruikers tegen te gaan. Ook Google heeft onlangs aangekondigd dat Android functies krijgt die overmatig gebruik moeten tegengaan. Onder druk van de publieke opinie zijn ze zich gaan bezig houden met wat ze noemen "digital wellbeing".

"Android krijgt functies tegen overmatig telefoongebruik" Bright 8 mei 2018
https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4179926/android-krijgt-functies-tegen-overmatig-telefoongebruik

Tristan Harris -- Learn how technology platforms are hijacking our minds and society.
https://humanetech.com/problem/
11-05-2018, 12:31 door Anoniem
Aandeelhouders van Apple drongen bij de iPhone-maker op aan om verslaving onder jonge gebruikers tegen te gaan. Ook Google heeft onlangs aangekondigd dat Android functies krijgt die overmatig gebruik moeten tegengaan. Onder druk van de publieke opinie zijn ze zich gaan bezig houden met wat ze noemen "digital wellbeing".
Volgens mij is het helemaal niet belangrijk hoelang je achter FB zit als je er maar iedere dag gebruik van maakt.

Het gaat alleen maar om gegevens en advertenties, en het mooie van alles is wij zijn het die FB aan zijn miljarden helpt
wij betalen dit allemaal als wij producten kopen waar zij in adverteren.

Het is een cirkel eerst gegevens afgegeven en dan later meer voor een product betalen om te kosten van
het adverteren terug te verdienen voor advertenties te zien waar je misschien niet om gevraagd hebt.
11-05-2018, 12:38 door Anoniem
Afkikken hiervan is natuurlijk prima, all for it.

Maar dan tevens tegelijkertijd een dam opwerpen tegen de grenzeloze privacy overtredingen en de manipulatieve acties van de Big Tech dataslurpers in dienst van Deep State sinds het begin van Internet (1995).

Dat zou meer zoden aan de dijk zetten, maar we moeten vrezen dat hier weer geldt: "Too big to fail, too big to topple" en dan moeten we echt een hele tijd nog wachten tot we horen: "Oh, het Grote Babylon, het is gevallen binnen een dag!".

Tot die dag er komt, moeten we zelf onze verantwoordelijk nemen, zover dat nog lukt en we nog niet gedwongen zijn om mee te doen.

Laat u al uw afspraken al automatisch maken door Google's AI Spraakassistent? Kunnen we de ontwikkelingen allemaal nog helemaal bijbenen? Google, don't be evil! Stephen Hawkings waarschuwt, Elton Musk waarchuwt, de woordvoerder van AVG waarschuwt, maar luistert er iemand in het huidige AI Sodom en Gomorra?

"Après nous, le déluge" ("After us, the flood"), zei madame de Pompadour, toen ze negentien was en werd uitgehuwelijkt.

luntrus
15-05-2018, 14:17 door Anoniem
De discussie over social media doet denken aan wijlen Niel Postman, de pedagoog die, in zijn boek "Amusing Ourselves to Death" (1985), hetzelfde probleem aankaartte met analoge televisie. Postman besefte, net als Richard M. Stallman, dat technologie altijd ideologisch geladen is. Dat er verslavende gedragingen of gevaarlijke utopische waanideeën aan kunnen kleven.

"Als Karl Marx zou terugkeren op aarde, zou hij een software-ingenieur zijn. Hij zou geen dikke politieke verhandeling schrijven, maar een computeralgoritme [...] "Ze hadden er het volste vertrouwen in dat zij uiteindelijk de wereld beter gingen maken, te beginnen met hun eigen producten."

"Het algoritme als ideologie" door Robbert Dijkgraaf, NRC 4 mei 2018
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/04/het-algoritme-als-ideologie-a1601897

De fysicus Robbert Dijkgraaf is als directeur verbonden aan het fameuze Institute for Advanced Study (ias.edu), in Princeton. Dat is plaats waar Einstein zijn later beroemd geworden brief aan president Roosevelt schreef, die de aanzet gaf voor het Manhattan Project, de atoombom.

Als iemand die op de stoel van J. Robert Oppenheimer zit, zich zorgen maakt om zoiets schijnbaar triviaals als de social media, dan is er kennelijk wat aan de hand. Op de website van het IAS.edu is vooralsnog weinig terug te vinden over de geuitte zorgen van Dijkgraaf, behalve een PDF van een Nature editorial dat er over gaat:

"Algorithm and blues" Nature, vol. 537, p. 449 (22 september 2016), gaat over het gebrek aan toezicht op krachtige algoritmes die invloed hebben op de werking van de democratie.

Nature's editorial verwijst naar een long read van Katharine Viner in The Guardian, over "How technology disrupted the truth", over echokamers waarin de leugen regeert. In het licht van dat artikel kan de zorg van Dijkkgraaf gezien worden als een opmaat voor de maatschappelijke discussie over "algorithmic accountability". Wie of wat is de baas?
15-05-2018, 15:29 door Anoniem
Welke werkgevers zoeken zo al op sociale media? Het zou juist een "no go" moeten zijn: "o die gebruikt sociale media, die kunnen we beter niet nemen."

Klinkklare onzin. Overigens gaat recruiten vandaag de dag bovenal via sociale media. Veel succes zonder LinkedIn bijvoorbeeld.

Het feit dat je met social media minder privacy hebt wil overigens niet zeggen dat je sociale media niet kan gebruiken om je positief te profileren, en daarbij gebruik te maken van het feit dat je iets minder privacy hebt. Of je je positief, danwel negatief profileert, dat heb je geheel zelf in de hand.

Ik heb mijn werk gedurende de afgelopen 10 jaar te danken aan sociale media. Ook via contacten welke ik heb opgedaan via sociale media reizen gehad naar diverse landen voor conferenties, workshops en ga zo maar door. Dat het gebruik van die sociale media ook zorgt dat ik gericht advertenties krijg voorgeschoteld - who cares.

Ik klik toch niet op die advertenties. Wat dat betreft is het verspilde tijd, en verspilde moeite.....
15-05-2018, 22:31 door Anoniem
Je zou graag de visies van anoniem van 14:17 en die van 15:29 wat dichter bij elkaar brengen.
Helaas zal dat moeilijk gaan, denk ik, ze liggen namelijk nogal ver van elkaar verwijderd.
Allebei staan heel anders in het leven.

De ene is een kritische geest, die duidelijk de inperkende, manipulatieve gevaren van een massa media "wapen",
als facebook in verkeerde handen ziet, als in de uiterste consequentie ervan met de recente manipulatieve exercities bij Cambridge Analytica met gebruikmaking van facebook data. Goed dat het geheugen van de massa snel weer is uitgewerkt.

Een gevaar dat zou kunnen uitmonden in het "managen" van mensenmassa's, ja zelfs een hele globale wereldbevolking bij een zwart uitgewerkt scenario. "Not too far fetched", echt niet.

Hoeft niet, maar is alleszins mogelijk. Men hoeft immers niet meer "de deur komen intrappen"om bij al je smart data te komen (smart meter, smart TV, overig IoT, surveillance i.h.a.). Het "herden" kan voorts met zachte hand geschieden.

Aan de andere kant de visie van iemand, die er gebruik van maakt, er de gemakkelijkheid en bruikbaarheid van inziet en de negatieve kanten ervan wegredeneert met "ik heb veel te danken aan sociale media". Zegt zelf: "Who cares now" bij hoe commercie mijn leven inrichten wil. M.a.w. het zal mij m'n .... roesten. Als ik het maar goed heb in het hier en nu & "het vlees is beter als de benen" als ultieme ratio. Zou een hedendaagse no-nonsense communicatie expert kunnen zijn.

Iemand, die zich nog verbaast over de zwijgende massa, die zich elke morgen verplaatst via het openbaar vervoer met de ogen strak gericht op een schermpje en met twee duimen klikkend op het Google toetsenbordje, ziet toch dat het wat doet met de mensheid. Er is meer gelijkvormigheid, er is deze tweedeling in slechts welvarend en verder arm. Middenklasse verdwenen, sociale controle - overgedragen aan een camera, etc. en geen respect meer voor gezagsdragers of controleurs. Ook geen gezag meer voor geletterden. Enige die er uit springen en waar men tegenop ziet, zijn succesvolle sterren of te veel verdienende topsporters. Velen ziek van de 'ratrace', anderen geslaagd. Trump twittert zich er ondertussen onderuit en hoeft dan ook geen bijsturende massa-media meer te woord te staan. Is dat slim of is dat gewoon zeer slim?

Toch ook weer niet zo modern, want het Oude Rome ziet men in het hele gebeuren weerspiegeld -echter nu heerst het digitaal teruggekeerde antieke Rome. Of is het nooit bij ons weggeweest in feite?

"Wie of wat is de baas?": zegt anoniem van 15.29. Waar zit de verborgen hand achter de knoppen achter dit alles?

Jodocus Oyevaer
03-06-2018, 20:45 door Anoniem
De ontwikkelaars van social media zijn in de leer gegaan bij de gokkasten industrie, en bij psychologen die zich verdiept hebben in operante conditionering.

Dat klopt. Nir Eyal's Hooked: How to Build Habit-Forming Products (Pinguin, 2014) is een handleiding waarin kennis uit de gedragspsychologie wordt ontsloten voor ontwerpers. Game ontwikkelaars, en de social media industrie, maken welbewust misbruik van bekende emotionele en cognitieve kwetsbaarheden van de eindgebruikers. Meer hierover:

"Sammy kijk omhoog" door Casper Thomas, De Groene Amsterdammer, 7 september 2016
https://www.groene.nl/artikel/sammy-kijk-omhoog

Eyal is, na het succes van Hooked, bezig een boek te schrijven over de moedwillige cultivering van persoonlijke onverstoorbaarheid, getiteld Indistractable, zo meldt hij:

Interview: Nir Eyal, door Kelli van der Waals, Volkskrant, 1 juni 2018
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-hoeven-geen-slaaf-te-zijn-van-onze-smartphone-als-we-maar-leren-omgaan-met-de-prikkels~bdd74578/

Het groeiende probleem wordt sinds enige tijd (h)erkend door onder meer het Trimbos Instituut.

Er wordt studie naar verricht. Dit is het genoemde vaktijdschift artikel, het zit achter een betaalmuur:

Dr. Guus A. A. N. Cruts "Iedereen verslaafd? De gedragsverslavingenindustrie draait op volle toeren" Verslaving 4/2017
https://mijn.bsl.nl/iedereen-verslaafd-de-gedragsverslavingenindustrie-draait-op-vol/15203796

Als je jonge moeders achter een kinderwagen als zombies over een zeebrapad ziet waggelen -- hun neus in hun mobieltje, zonder ook maar op te kijken --, dan weet je wat er iets mis is. Verkeerskundigen (swov.nl) hadden eerder al aangetoond dat er weinig verschil is tussen de rijstijl van een automobilist die bezopen is of iemand die teksten zit te appen. De gevolgen zijn er naar: sinds decennia van daling, is er nu weer een stijgende trend van verkeersongelukken.

Nir Eyal zou geen kwaad zien in de verslavende werking van techproducten. We zouden simpelweg beter moeten 'leren omgaan' met onze nieuwe digitale gewoontes, zoals een rode nachtstand op je mobiel -- of met 'autogordels' leren rijden.
05-06-2018, 13:48 door Anoniem
Steeds meer kinderen worden bijziend. Nog even en de Nederlandse jeugd en jongvolwassenen zijn net zo bijziend als de huidige Japanse en Chinese jeugd:

"Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik" NOS 5 juni 2018
https://nos.nl/artikel/2235090-kwart-13-jarigen-bijziend-onderzoekers-waarschuwen-voor-telefoongebruik.html

Een tienduizendtal zijn kinderen zijn door het het Erasmus MC vanaf hun zesde jaar onderzocht. Van de zesjarigen was 2,5 % bijziend. Inmiddels zijn die kinderen dertien en maar liefst 25 % van deze groep kan niet goed in de verte kijken.

Het advies aan ouders en scholen om kinderen dagelijks naar buiten te sturen (uiteraard zonder hun telefoon), om twee uur buiten te spelen.
07-06-2018, 09:57 door Anoniem
Wie denkt dat Facebook zichzelf zal reguleren gelooft waarschijnlijk ook dat Nederland ooit het WK zal winnen.
Deel 2: Meermaals 2e worden op een WK zit in mijn optiek vrij dichtbij het winnen van een finale.
Deel 1: Nee, ik geloof meer in ijdele hoop van Koeman dan in valse beloftes van Zuckerburg.

https://www.theguardian.com/technology/facebook[/quote]Oh, grappig, andersom ook: https://www.facebook.com/theguardianKlinkklare onzin.Klikbare onzin.Steeds meer kinderen worden bijziend.Da's allemaal de schuld van de Rabobank - niet van Facebook.
07-06-2018, 14:09 door Anoniem
Door Anoniem: Steeds meer kinderen worden bijziend. Nog even en de Nederlandse jeugd en jongvolwassenen zijn net zo bijziend als de huidige Japanse en Chinese jeugd:

"Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik" NOS 5 juni 2018
https://nos.nl/artikel/2235090-kwart-13-jarigen-bijziend-onderzoekers-waarschuwen-voor-telefoongebruik.html

Een tienduizendtal zijn kinderen zijn door het het Erasmus MC vanaf hun zesde jaar onderzocht. Van de zesjarigen was 2,5 % bijziend. Inmiddels zijn die kinderen dertien en maar liefst 25 % van deze groep kan niet goed in de verte kijken.

Het advies aan ouders en scholen om kinderen dagelijks naar buiten te sturen (uiteraard zonder hun telefoon), om twee uur buiten te spelen.

De schuldige is vooral de smartphone. We zitten al genoeg achter een scherm (de tv en de computer).
Een telefoon hoeft helemaal geen scherm te hebben, maar ja de macht van bedrijven en reclame...
07-06-2018, 15:20 door Anoniem
Er zoals elk apparaat is er ook hier een keuze. Aan of Uit.
En zo is er ook op FB de keuze om het account op te heffen of door te gaan.
11-06-2018, 10:02 door Anoniem
Vivek Wadhwa, een voormalige goeroe van de "Singularity University" van Silicon Valley, is uit de school geklapt. Hij beschrijft de ideologie van de social tech van binnen uit:

Vivek Wadhwa & Alex Salkever "Your happiness was hacked" (Berrett-Koehler, 2019)

Het NRC heeft er een kort artikel aan gewijd:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/08/facebook-is-als-drugsdealer-a1605925

De documentaire serie VPRO Thema kwam gisteren met "Game of Phones" uit, waarin het probleem rond de neiging tot gamificatie van de werkelijkheid naar voren kwam.

VPRO Thema: Game of Phones, uitzending 10 juni 2018
https://www.vpro.nl/programmas/game-of-phones

Past in de trend van maatschappelijke bewustwording van het groeiende probleem van het ontstaan van digitale afhankelijkheid.
11-06-2018, 11:35 door Anoniem
Zou morele herbewapening ons nog kunnen redden?
luntrus
11-06-2018, 12:34 door Anoniem
Er bestaat onder Linux (bijna iedere distro) een programmaatje, wat er voor zorgt, dat je om-de-zoveel-tijd een pauze moet nemen. De pauze-tijd en de frequentie hiervan is instelbaar. Werkt het, dan gaat de pc/laptop subiet op slot en kan je even niets doen. Achtergrondgedachte hierbij is/was, om muisarm/hand te voorkomen.

Als nu eens iemand zo een app programmeert, dan kan iedereen hiervan gebruik maken. De app is verder uit te breiden met functionaliteit, om b.v. bij een bepaalde snelheid een pop-up te genereren, met de vraag: "Bent U momenteel chauffeur?" J/N. Het antwoord dient verplicht te worden opgeslagen in een voor een normale gebruiker onbereikbare plaats. Mocht een slimmerd wél besturen maar toch 'nee' toetsen, kan dit worden beschouwd als een overtreding/misdrijf, je geeft moedwillig een verkeerd antwoord. Als dit wordt geconstateerd n.a.v. een ongeval, krijgt de overtreder er nog eens een dikke boete bovenop.

Uitzonderingen zijn te maken: Binnenkomende gesprekken en noodnummers zijn altijd wél bereikbaar. En alles wat er nog bij te verzinnen valt.
Het mooiste zou zijn, zo'n app standaard/verplicht met mobieltje mee te leveren, geactiveerd en wel. Een keer per dag mag je met de instellingen rommelen -tot een bepaalde hoogte-, om niet altijd aan de standaard frequentie/pauze vast te zitten. Enz.

Probeer deze tip eens positief te benaderen en functionaliteit aan te vullen, i.p.v. het af te schieten met 'daarom niet'. Een verantwoord mens zou blij zijn met zo'n app.

https://linux.die.net/man/1/timeout

Woopie
11-06-2018, 14:38 door Anoniem
Wanneer gaat men facebook 's doorlichten op copyright schendingen en daarvoor laten betalen en niet alleen kijken naar wat de eindgebruikers met content doen? Dat aspect van deze dataschuiver zal wel nooit publiekelijk belicht gaan worden, laat staan dat het aan de kaak wordt gesteld?

Later dit jaar wordt het allemaal nog wat wranger als EU artikel 13 wordt ingevoerd en je zonder betaling van verschuldigde rechten geen 'meme' meer kan posten of een embedded link plaatsen. Wordt nog leuk voor individuele bloggers en vloggers, ze worden buiten het online debat gesloten. EU versus de eigen nationale burgers, stand 10: 0. (En die nul blijft voorlopig strak gehandhaafd, hoor.).

Heeft iemand het wel eens gehad over het feit dat Google en facebook met invloed van een flinke natie onderhand feitelijk boven de wet zijn gesteld of mee de wetgeving door lobbyen zwaar beïnvloeden?

Jodocus Oyevaer
14-06-2018, 22:49 door Anoniem
Door Anoniem:

O’Reilly zou een fan zijn van de Oxford-econoom Kate Raworth, bekend van haar boek De Donuteconomie. Het lijkt er op dat hij die inzichten in Zuckerbergs oor influistert. Als het getij verloopt, moet men zijn bakens verzetten.

"Hoe verder na Kate Raworth’s ‘Donuteconomie’?" door Rob Hagendijk en Paul Kalma, in De Groene, nr. 24, 13 juni 2018
https://www.groene.nl/artikel/donutpolitiek-gaat-van-au

Een kritische recentie van Raworth's werk, die a.s. 18 juni een bezoek brengt aan de Tweede Kamer. Met betrekking tot de snelle ontwikkelingen in de ICT sector, in het bijzonder big data en robotica, is één van de genoemde adviezen:

"Bevorder een open source-aanpak in wetenschap en techniek, die ‘privatisering’ van de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek tegengaat."

Ter gelegenheid van de presentatie van de Nederlandse vertaling was veel aandacht voor Raworth werk: een reeks volle zalen, een VPRO documentaire, een optreden in Buitenhof, krantenstukken en YouTube-filmpjes:

VPRO Tegenlicht Zo 26 nov 21:05
https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/26-11-2017/VPWON_1269673

Buitenhof Zo 29 okt 12:10
https://www.npostart.nl/buitenhof/29-10-2017/VPWON_1277255

Hagendijk en Kalma stellen dat we volgens we Raworth in de 21ste eeuw een heel andere economische benadering nodig hebben, nl. "systeemanalyses waarin economische, sociale en natuurlijke verschijnselen in hun onderlinge samenhang worden bezien". Zo juichend als het boek vooral in kringen van mileuactivisten zou zijn ontvangen, zo kritisch zouden de reacties van neoliberale economen zijn. Het artikel in De Groene gaat verder niet in op uitwerking van de social media.
18-06-2018, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem: Gedragsverslavingen zijn langzamerhand een groter probleem geworden dan verslavende middelen, zoals drugs of alcohol.

Dat kan het geval zijn, maar er is reden om voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies. De media melden namelijk de volgende ontwikkeling op dit vlak:

WHO classificeerd de diagnose ‘gamestoornis’ als een officiële verslaving, NOS 18 juni 2018
https://nos.nl/op3/artikel/2237068-who-erkent-gameverslaving-maar-wanneer-ben-je-verslaafd.html

Een groep wetenschappers, onder wie verslavingsdeskundige Tony van Rooij van het Trimbos Instituut, heeft een daarop open brief geschreven aan de WHO, omdat ze zich niet kunnen vinden in de voorgestelde classificatie. De critici hebben twijfels of de nieuwe ICD-11 ziekteclassificatie wel bijdraagt aan de oplossing van het probleem. Waar een diagnose is, volgt aandacht, volgt aanbod. En de ontstane belangen daarbij brengen een geldstroom in beweging.

De wetenschap zou echter nog onvoldoende weten wat probleemgedrag met games precies inhoudt. De 'diagnose' zou daardoor stigmatisering van spelende kinderen in de hand werken. Of kunnen worden misbruikt worden door overheden.

"Diagnose gameverslaving: een stap vooruit?" Tony van Rooij, 17 februari 2018
https://www.trimbos.nl/actueel/blogs/blog/?bericht=23

"Why it's too soon to classify gaming addiction as a mental disorder?" Andy Przybylski and Amy Orben
https://www.theguardian.com/science/head-quarters/2018/feb/14/gaming-addiction-as-a-mental-disorder-its-premature-to-pathologise-players

De auteurs van het genoemde artikel in The Guardian beargumenteren dat het bewijs voor het stellen van een diagnose voor het bestaan van een gaming disorder op een wankele wetenschappelijke basis steunt. Men moet bij dit soort studies er voor waken de onderliggende oorzaken en waargenomen gevolgen niet te verwisselen.

Uit eerder verrrichtte klinische studies zou zijn gebleken dat probleemgedrag met games het best gezien kan worden als een coping mechanisme (Richard Lazarus) van een onderliggend probleem, veelal een angststoornis en/of een depressie. Daar zijn andere en betere behandelmogelijkheden voor.
22-06-2018, 14:23 door Anoniem
Door Anoniem:Vivek Wadhwa, een voormalige goeroe van de "Singularity University" van Silicon Valley, is uit de school geklapt.

Zo zijn er meer.

Andrew Keen, bekend van "De apencultuur" (2007), stelt dat "net als bij het opscheppen van eten, naar de sportschool gaan of stoppen met roken, je als volwassene de wilskracht moet vinden om je digitale demonen te weerstaan." Nir Eyal heeft vast kennis genomen van Keen's werk, want die heeft het ook al over "autogordels".

'Ondernemer Andrew Keen: Hoog tijd voor een digitale stoelriem' Trouw, 17 juni 2018
https://www.trouw.nl/samenleving/ondernemer-andrew-keen-hoog-tijd-voor-een-digitale-stoelriem~a8330531/

De maatschappij heeft digitale vorm van "autogordels" nodig, zo betoogt Keen. Net als de ongereguleerde autowereld van de jaren 1950-60, zo zou de tech-industrie volgens de Brits-Amerikaanse ICT ondernemer "bandeloos en levensgevaarlijk" zijn.

Door Anoniem:Als je jonge moeders achter een kinderwagen als zombies over een zeebrapad ziet waggelen -- hun neus in hun mobieltje, zonder ook maar op te kijken --, dan weet je wat er iets mis is.

Het moederinstinct om het kind tegen gevaar te beschermen wordt verdrongen door een andere sterke gewoonte. Dat is vergelijkbaar met een moeder of vader die rookt in het bijzijn van een kind in de wieg. Men denkt er niet meer bij na.

Interessant in dat licht is, dat pogingen om mobiele telefonie te voorzien van veiliger opties, zeg maar digitale "autogordels", soms juist het tegenovergestelde van het beoogde effect kunnen bewerkstelligen:

'Een appende voetganger waarschuwen kan levensgevaarlijk zijn' Trouw, 20 juni 2018
https://www.trouw.nl/home/een-appende-voetganger-waarschuwen-kan-levensgevaarlijk-zijn~a443dc66/

Appende en overstekende voetgangers, die een alarmsysteem op hun mobiel hadden gekregen, gingen juist minder op het verkeer letten. De onderzoekers zagen tot hun grote verbazing dat proefpersonen die overstaken nooit op hun schreden terugkeerden, ook niet na een alarm.
29-06-2018, 14:35 door Anoniem
De Fuik van Facebook
Kassa BNNVARA
Za 9 jun 19:05, 46 min

https://www.npostart.nl/kassa-xl/09-06-2018/BV_101387617
08-07-2018, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem: De ontwikkelaars van social media zijn in de leer gegaan bij de gokkasten industrie, en bij psychologen die zich verdiept hebben in operante conditionering.

Je vergat nog iets, terwijl het zo voor de hand ligt: de social media zijn ook in de leer gegaan bij de porno industrie. En dat heeft de ooit zo bevochten vrijheden van de "seksuele revolutie" van mei '68 generatie zodanig op zijn kop gezet, dat het een probleem is. Want al die vrijheid, komt met een gebrek aan duidelijke grenzen. Het vergt daarom veel meer zelfdiscipline.

Ooit kon de puber achterin de sigarenzaak of dumpzaak hooguit op een afstandje naar de vunzige tijdschriftjes gluren, maar voorbij de kassa van de uitbater of handelaar durfden of konden ze veelal niet. Uit schaamte, of vanwege de kosten. Nu lopen ze de hele dag met een 4G mobieltje met goedkoop breedband internet in de hand. Op school. Raad eens wat de gevolgen daarvan zijn? En niet alleen voor kinderen.

"Waarom porno je seksleven ruïneert" door Frank Mulder in Trouw 7 juli 2018
https://www.trouw.nl/samenleving/waarom-porno-je-seksleven-ruineert~a4baf992/

De oprichter van de website yourbrainonporn.com, Gary Wilson, heeft zijn inzichten verwerkt in een boek, ‘Your Brain On Porn’, dat recent in het Nederlands is verschenen onder de titel: ‘Het pornobrein’ (Boom, 2018).

Interessant is dat Wilson niet wordt gemotiveerd door een christelijke of feministische moraal, zegt hij zelf. Hij vindt gewoon dat het publiek -- net als lang bij roken -- niet goed wordt voorgelicht over de negatieve effecten van porno. Veel seksuologen en relatietherapeuten hebben het er maar druk mee -- en de echtscheiding advocatuur is de lachende derde, en de kinderen zijn de dupe.
20-07-2018, 11:08 door Anoniem
"Even was geheel Nederland tegen Facebook, maar de meeste mensen blijven er op". EenVandaag (eenvandaag.avrotros.nl) heeft een driedelige item reeks uitgezonden over De macht van Facebook

[1] Waarom het volgende Facebook-schandaal groter wordt dan Cambridge Analytica
https://www.npostart.nl/eenvandaag/16-07-2018/AT_2096753 vanaf 18m:38s

[2] Deze man weet waarom jij maar niet kunt stoppen met Facebook
https://www.npostart.nl/eenvandaag/17-07-2018/AT_2096754 vanaf 5m:58s

[3] Zo kom jij van je Facebookverslaving af
https://www.npostart.nl/eenvandaag/18-07-2018/AT_2096755 vanaf 4m:32s

Elk item duurt 7 minuten.

Tom van 't Einde (EenVandaag) en tech-journalist Wouter van Noort (NRC) interviewden onder meer de ethicus Tristan Harris, auteur Nir Eyal en criticus Andrew Keen. In het Europees Parlement wordt Marietje Schaake (D66) geïnterviewd. Paul Tang (PvdA) zwengelt het idee aan van een Datavakbond.NL aan, voor de bescherming van de burger op internet.

EenVandaag gaat verder in op de effecten van nepnieuws. Noemt de social media haatcampagne tegen Moslim minderheden in Myanmar en de ontwikkeling van het social credit score in communistisch China. Er wordt zijdelings opgemerkt hoe Europa langzamerhand een digitale kolonie van de Verenigde Staten is geworden, bij gebrek aan grote concurrende ICT ondernemingen in de EU.
20-07-2018, 13:21 door Anoniem
Al eens bekeken hoeveel bedrijven meekijken in je whatssapp communicatie ?

De nieuwe voorwaarden doorgelezen ?

Wie blijft daarna nog bij FB of WA ?

Elke letter , elke emoticon , pure profiling, zware analyses over alles .

Al je teksten worden gebruikt voor AI, Deep Learning etc .

Je contactlijsten monitoren ze.

Dit is echt pure horror.

Zelfs je spatie verhandelen ze nog !

Mensen wakker worden, ga brieven schrijven of neem een pure encrypted MC
04-08-2018, 22:55 door Anoniem
Door Anoniem:

[knip]

O’Reilly zou een fan zijn van de Oxford-econoom Kate Raworth, bekend van haar boek De Donuteconomie. Het lijkt er op dat hij die inzichten in Zuckerbergs oor influistert. Als het getij verloopt, moet men zijn bakens verzetten.

Die bakens zijn allang verzet.

Van Noort stelt vast dat de ongebreidelde macht van techbedrijven is verworden tot een systeemrisico. Tech-miljardairs zouden de "nieuwe bankiers" zijn geworden, en daarmee het mikpunt kunnen worden van volkswoede. Populistische politici zouden garen kunnen spinnen bij het omslaande sentiment tegen de grote technologie bedrijven.

"Silicon Valley is het nieuwe Wall Street" door Wouter van Noort, NRC 3 augustus 2018
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/03/silicon-valley-is-het-nieuwe-wall-street-a1612071

Net als een peuk die in een bos achteloos op de grond wordt gegooid een bosbrand kan veroorzaken.
05-08-2018, 08:38 door Anoniem
Door Anoniem: Al eens bekeken hoeveel bedrijven meekijken in je whatssapp communicatie?

Sowieso facebook, google en amazon. Althans fb maakt verbinding met hun servers. Mochten mensen 'n product bespreken in wa, waar ze nog nooit op gegoogeld hebben maar later toch advertenties van zien, weten nu hoe dit komt.
07-08-2018, 13:33 door Anoniem
Zijn we verslaafd aan de mobiele telefoon?
Hollandse Zaken MAX
Do 2 aug 21:15, 41 min

https://www.npostart.nl/hollandse-zaken/02-08-2018/POW_03850216

Cees Grimbergen laat een vrolijke stoet van media persoonlijkheden en ervaringsdeskundigen aan het woord, waaronder de journalist Wouter van Noort, het fotomodel Anastasiya Koptyeva en een docent natuurkunde. De docent maakt duidelijk dat het onderwijs een groot probleem heeft: vrijwel al zijn leerlingen hebben problemen met hun aandacht erbij te houden. Dus dat belooft nog wat voor de Nederlandse kenniseconomie.

Genoemd wordt verder het initiatief van zakenman Ronald Faas ikrijdsmartzonderphone.com dat in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland tot stand is gekomen. Ook het project "Een half jaar zonder smartphone", dat te volgen was op de NRC website, wordt genoemd. Sommigen hielden het amper een maand vol.

Er worden weinig concrete oplossingen voor de problematiek aangedragen. Geen duidelijk stappenplan als het gaat om hulp bij het maken van individuele keuzes. Het programma heeft daardoor meer iets gekregen van een oeverloze praatgroep van lotgenoten, maar het kweekt hopelijk de nodige bewustwording.
07-08-2018, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem: Adam Alter beschrijft in het voorwoord van zijn boek "Superverslavend" de ervaring van Walter Isaacson, de biograaf van Steve Jobs, op bezoek thuis bij het gezin van Jobs.

Niet echt een familieman, die Jobs. Hij vernoemde zijn eerste Apple computer naar zijn dochter Lisa uit zijn eerste huwelijk, maar moest daarna verder niets meer van haar hebben. Onlangs kwam Lisa Brennan-Jobs uit met een haar boek Small Fry uit waarin zij een boekje open doet over het monomane karakter van de beste man.

Jobs ontkende eerst zijn vaderschap -- om geen alimentatie te hoeven betalen --, zelfs nadat een DNA-test anders had uitgewezen. Het is nu aan de techniek historici om te beschijven hoe de manipulatieve fascetten van Jobs tot uitdrukking kwam in de verslavende technieken die hij mede ontwikkelde.
07-08-2018, 22:45 door Anoniem
Neuro-peptiden, Google, Mindcontrol. Electromagnetische wapens. Alles komt bij elkaar.
08-08-2018, 14:10 door Anoniem
"Vroeger dachten we dat het internet een transparante samenleving zou opleveren, maar het tegenovergestelde is gebeurd.", met een knipoog naar The Whole Earth Catalog en de hippie ideologie de Whole Earth 'Lectronic Link.

"Op maat gemaakt ongeluk" door Jaron Lanier, 1 augustus 2018
https://www.groene.nl/artikel/op-maat-gemaakt-ongeluk

Longread: 3878 woorden. Voorpublicatie van Laniers nieuwe boek.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaron_Lanier

Wat een overdosis aan desinformatie met de menselijke geest uitricht, daarvoor leest men beter het bondiger geschreven werk van Rolf Dobelli "The Art of Thinking Clearly" (2013). Carl Sagan's "The Demon-Haunted World" (1995) is ook een goede aanrader, met name voor mensen die de persoonlijke vrijheid en de wetenschappen lief hebben.
08-08-2018, 14:42 door Anoniem
https://www.youtube.com/watch?v=00nrQadYMSg
08-08-2018, 23:22 door Anoniem
Door Anoniem: "Vroeger dachten we dat het internet een transparante samenleving zou opleveren, maar het tegenovergestelde is gebeurd.", met een knipoog naar The Whole Earth Catalog en de hippie ideologie de Whole Earth 'Lectronic Link.

Techgiganten en de inlichtingendiensten willen steeds meer controle. Dit is het resultaat. Zij zitten in een process van dwang waarbij ze door opponenten constant worden uitgedaagd en geprovoceerd. Dit gebeurt aan alle kanten. Er komen steeds meer fracties (versplintering). (Burger)oorlog is het gevolg. Terwijl de instituties er juist zijn om zoiets te voorkomen en ons te informeren over onze veiligheidssituatie (gebeurt niet... AIVD,CIA,NSA) of te beschermen (gebeurt niet, tegendeel wel). De waarheid zullen we wel achterhalen als veel tijd gepasseerd is, als er iets gebeurd is. Er zijn helaas van die mensen die voor de centjes, macht of controle de wereld willen zien branden. Er leven ook in Nederland mensen in grote onzekerheid. De "dienstverleners" verlenen hun diensten niet maar aan de lokale belangen maar aan de mensen die de wereld willen zien branden. Het lijkt alsof de wereld door de duivel wordt bestuurd.
09-08-2018, 16:18 door Anoniem
Het lijkt alsof de wereld door de duivel wordt bestuurd.
Dat klopt, van elk mens wordt echter verwacht de duivel te weerstaan en dat hoeft u niet alleen te doen.
09-08-2018, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Neuro-peptiden, Google, Mindcontrol. Electromagnetische wapens. Alles komt bij elkaar.

Op Youtube stikt het van de mensen (legitieme en fakers of psychisch zieken die door iemand zijn "overtuigd" dat ze in de gaten worden gehouden) die hier over spreken. Het worden er steeds meer, in meer landen. Waarom zijn er geen goede security experts die hier naar kijken? Of zijn diegene met kennis al gebonden aan het militair industrieel complex en spreken niet door wurgcontracten en NDA's?
09-08-2018, 19:29 door Anoniem
Maar kijk eens naar de schoonmaak op facebook onder accounts van alternatieve sites: https://www.activistpost.com/2018/07/facebook-purges-over-80-accounts-in-sweeping-attack-on-the-alternative-media.html

Waar is facebook als MSM en officieel Massa Media Nieuws (gecontroleerd door slechts 6 grote outlets) zo bang voor,
dat ze zich tot censuur maatregelen moeten verlagen.
Waarom moet het recht op vrije meningsvorming ondergraven worden.

Ik bedoel hiermee alternatieve meningsvorming, die zich keurig aan de algemene nettiquette houdt.
"Netjes in de pas lopen of je wordt de mond gesnoerd".
09-08-2018, 20:13 door Anoniem
Door Anoniem: Er zoals elk apparaat is er ook hier een keuze. Aan of Uit.
En zo is er ook op FB de keuze om het account op te heffen of door te gaan.
Dat mensen anno nu nog zo naïef kunnen zijn, absurd.

Nogmaals dan maar; FB volgt ook mensen zonder account. FB weet sowieso jouw ip-adres, volledige naam, telefoonnummer en 80 procent van de sites die jij bezoekt.
Kun je gelukkig wat tegen doen, echter ligt daar bij veel mensen de interesse niet.
09-08-2018, 22:39 door Anoniem
@anoniem van 16:22 heden

Hier een Github script om de data dump te analyseren, die facebook over jou heeft verzameld: https://gist.github.com/dylanmckay/2b191a10068bd87d0fffba242db44b52
Ruby script credits gaan naar: McKay.
10-08-2018, 01:49 door Anoniem
Door Anoniem: Maar kijk eens naar de schoonmaak op facebook onder accounts van alternatieve sites: https://www.activistpost.com/2018/07/facebook-purges-over-80-accounts-in-sweeping-attack-on-the-alternative-media.html

Waar is facebook als MSM en officieel Massa Media Nieuws (gecontroleerd door slechts 6 grote outlets) zo bang voor,
dat ze zich tot censuur maatregelen moeten verlagen.
Waarom moet het recht op vrije meningsvorming ondergraven worden.

Ik bedoel hiermee alternatieve meningsvorming, die zich keurig aan de algemene nettiquette houdt.
"Netjes in de pas lopen of je wordt de mond gesnoerd".

Netiquette? Dat woord heb ik sinds de jaren 90 niet meer gehoord.

Ik vraag mij ook af wat men probeert te verbergen. We hebben effectief geen vrijheid van meningsuiting meer, vrijheid van bewegen wordt ingeperkt voor groepen mensen, er is sprake van heimelijk volgen en zaken waarover de WIV niet rept gebeuren wereldwijd en ook in Nederlandje. Overheden en inlichtingendiensten hebben geen controle meer en zijn ingeperkt door wetten en regels, maar rogue elementen kunnen overal infiltreren en data verkopen aan de grote techbedrijven, die als het om ethiek of moraal gaat gewoon buiten de jurisdicties opereren.

Wat ook opmerkelijk is dat alternatieve media aangepakt wordt, eerst door shadowbanning (verschillende levels op verschillende platformen) en nu openlijk, zelfs in samenwerking met andere techbedrijven, zo lijkt het als je de trends volgt.



Door Anoniem: Er zoals elk apparaat is er ook hier een keuze. Aan of Uit.
En zo is er ook op FB de keuze om het account op te heffen of door te gaan.
Dat mensen anno nu nog zo naïef kunnen zijn, absurd.


Oude liedje... tekst is heel actueel

"You can check anytime you like, but you can never leave"

"Prisoners of our own device"
10-08-2018, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem: ]Op Youtube stikt het van de mensen (legitieme en fakers of psychisch zieken die door iemand zijn "overtuigd" dat ze in de gaten worden gehouden) die hier over spreken.

Die mensen die rationeel gezien legitieme redenen hebben om zich gevolgd te voelen, hebben niets te zoeken op Youtube of Facebook, want die media bieden hen geen voldoende veiligheidsgaranties. De fakers en psychisch zieke mensen die er heilig van "overtuigd" zijn, zouden beter professionele hulp moeten zoeken of ze horen anders thuis in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Waarom zijn er geen goede security experts die hier naar kijken?

Omdat dat een andere discipline is. Dat soort security experts werken eerder in de zorgverlening, onder meer bij de GGZ Nederland, het Trimbos Instituut en de afdeling Psychiatrie bij de UMCs. Overdreven achterdocht en achtervolgingswaan of paranoia zijn helaas veel voorkomende geestelijke problemen. Op een afstand of via internet is het vaak heel moeilijk te beoordelen of iemand wel of niet legitiem zich zorgen moet maken over echte gleufhoeden (of ingebeelde "men in black").
10-08-2018, 19:10 door Anoniem

Die mensen die rationeel gezien legitieme redenen hebben om zich gevolgd te voelen, hebben niets te zoeken op Youtube of Facebook, want die media bieden hen geen voldoende veiligheidsgaranties. De fakers en psychisch zieke mensen die er heilig van "overtuigd" zijn, zouden beter professionele hulp moeten zoeken of ze horen anders thuis in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Lekker kille, koude en empathieloze reactie. Technisch klopt het wat u zegt maar veel mensen worden gek gemaakt zodat ze zichzelf in discrediet brengen, zo werkt het system ela.

Toch verdienen deze mensen steun en hulp maar de gezondheidszorg is gericht op symtoombestrijding en meestal is de GGZ zelfs de oorzaak van de ellende. Hoeveel mensen zitten op voorgeschreven medicatie terwijl een holistische of persoonlijke aanpak veel effectiever blijkt?

Er zijn voorbeelden van psychiaters in opleiding in Nederland bij de GGZ of in ziekenhuizen die een complete afdeling een pil voorschrijven (bijvoorbeeld nieuwe anti-psychotica) terwijl ze ondertussen een paper of thesis schrijven over deze drug. Voor de carriere van academici worden mensen ingezet als proefpersonen.

Ik heb dit persoonlijk meegemaakt. En weet u wat? Alle patienten hadden na afloop andere (nieuwe) problemen. Als of tientallen patienten met verschillende achtergronden allemaal met hetzelfde pilletje geholpen dienen te worden.

Wie weet op welke schaal dit gebeurt.


Waarom zijn er geen goede security experts die hier naar kijken?

Omdat dat een andere discipline is. Dat soort security experts werken eerder in de zorgverlening, onder meer bij de GGZ Nederland, het Trimbos Instituut en de afdeling Psychiatrie bij de UMCs. Overdreven achterdocht en achtervolgingswaan of paranoia zijn helaas veel voorkomende geestelijke problemen. Op een afstand of via internet is het vaak heel moeilijk te beoordelen of iemand wel of niet legitiem zich zorgen moet maken over echte gleufhoeden (of ingebeelde "men in black").[/quote]
Een goede psychiater of psycholoog weet dat hackers of IT-specialisten een grote "natuurlijke dosis achterdocht" hebben.

Dus meld altijd eerst je achtergrond of als je te ver heen bent, zorg vantevoren dat je iets op band/papier hebt waar dat uit blijkt, met hulp van een vriend of familielid om te voorkomen dat je een foute behandeling krijgt.


Als je zoals in mijn geval (of de hele afdeling) uit eigen verzoek om hulp vraagt en als proefkonijn wordt ingezet heb je pech, dat kun je niet voorkomen.
10-08-2018, 22:19 door Anoniem
Door Anoniem:Lekker kille, koude en empathieloze reactie.

Mijn excuses. Het was niet mijn bedoeling om u of anderen nodeloos te kwetsen. Laat ik het er op houden dat men zich, gezien de risico's, maar beter niet met sommige grote internet ondernemingen in laat.
11-08-2018, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Lekker kille, koude en empathieloze reactie.

Mijn excuses. Het was niet mijn bedoeling om u of anderen nodeloos te kwetsen. Laat ik het er op houden dat men zich, gezien de risico's, maar beter niet met sommige grote internet ondernemingen in laat.

Wat voor risico's? Ik voorzie geen problemen (als je niks hebt.....)

De kwetsuur is reeds gedaan. Als remedie deel ik maar code. Ik werk via Github trouwens, tot iemand wil betalen voor mijn projecten. Ik wacht nog wel even , dan kan ik mijn huidige pprogrammeerproject aftimmeren.
11-08-2018, 15:17 door Anoniem
Plus, had dan maar wat inhoud gegeven....misschien kan het nog. Dan is iedereen happy op het forum en loopt er verder niemand een kwetsuur op door een storm/kettingreactie van opmerkingen.
12-08-2018, 19:59 door Anoniem
Door Anoniem:Wat voor risico's?

How Much Surveillance Can Democracy Withstand?
https://www.gnu.org/philosophy/surveillance-vs-democracy.html

GNU.org biedt een praktisch haalbare oplossing voor het probleem.
12-08-2018, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Wat voor risico's?

How Much Surveillance Can Democracy Withstand?
https://www.gnu.org/philosophy/surveillance-vs-democracy.html

GNU.org biedt een praktisch haalbare oplossing voor het probleem.


Wat als blackhats zich als white devs voordoen en bugs in GNU software introduceren.

Elke hardware chip heeft een lek, waarom is GNU zo heilig dan?
12-08-2018, 21:40 door Anoniem
Door Anoniem:Wat als blackhats zich als white devs voordoen en bugs in GNU software introduceren.

Dan worden die "features" vroeg of laat ontdekt.

Elke hardware chip heeft een lek, waarom is GNU zo heilig dan?

Wat heb je liever?

Een pacemaker en een insulinepomp, beide met closed source binary blobs als firmware? Of toch maar een stel waarvan de elektronische schakelingen en de broncodes ter inzage beschikbaar zijn? Het is jouw gezondheid en jouw leven.
12-08-2018, 22:29 door Anoniem
Iedereen gaat nu toch wel inzien, dat we zelf voor de oplossingen moeten gaan kiezen. Gaan we decentraliseren en alleen delen wat we technologisch nodig hebben voor de functionaliteit er niet meer data, tegenover wat een Big Data Monoplolist als steeds extremer verdienmodel nastreeft en ons tot in het absurde afhankelijk maakt. Lekker gemaakt door gemak en functionaliteit van gratis product zijn als gebruiker voor winstoptimalisatie.

Waar gaat dan de wal het schip keren volgens jullie? Wanneer wordt het te eng om facebook, Google, Amazon, Apple, Microsoft ongeremd verder te laten gaan via AI tot een toestand van Apocalyptische omvang? Om in Matrix-termen te spreken "Hoevelen gaan de rode pil slikken en hoeveel blijven niet reageren, doordat ze de blauwe pil hebben gekozen".

Is het een ieder voor zich, zoals de Big Tech bedrijven doen, of eerder een met zijn allen met oog voor elkanders vrijheid en privacy? Of is de balans al zo scheef getrokken, dat er geen weg meer terug is, dan verder op naar een controlled society als waar men in mainland China naar op weg is.

Ook met security, het "security through obscurity" model en relevante technologische kennis voor de weinigen en geen ongebreidelde kennis delen op straffe van ....(denk aan een paar klokkenluiders/hackers, die een (te) hoge prijs moesten betalen voor hun proliferatie van kennis).

Wat gaat de toekomst brengen? Iemand?
13-08-2018, 15:40 door Anoniem
Wij gaan de singulariteit in en als mens-wordt-machine als AI de ruimte in. De biologische mens houdt uiteindelijk op te bestaan (geen duizenden maar honderden jaren).

De mens individueel beschermt zich door zich af te sluiten voor deze processen, hij draagt tot zijn levenseinde niet bij aan een pro-menselijke ommekeer van de technologische revolutie.

De pro-tech revolutie wordt opgedeeld in facties en tribes. De tribes zijn bedrijven. Deze strijden onderling. De facties zijn grootmachten (Rusland, Amerika, China). Deze strijden onderling.

Uiteindelijk zal er 1 winnaar zijn. Degene met de beste AI wint. Maar AI en corporatisme heeft een eigen gangetje soms.

Voor de mensen (ook die met geld, macht) maakt het UITEINDELIJK niets uit wie wint.

Het is altijd DE BESTE. En de beste is de meest brutale en gehaaide AI. Deze heeft geen kleurtje "Westers of Chinees of Russisch of communistisch of capitalistisch".

Om het anders uit te drukken:

Thesis: communisme
Anti-thesis: kapitalisme
Synthesis: Nieuwe wereldorde (AI)

Linksom of rechtsook, de uitkomst is altijd hetzelfde zolang de apen (links/rechts, Russen/Amerikanen, moslims/christenen) blijven vechten. Deze gevechten zijn nodig voor de "vooruitgang" en gevechten en negatieve gebeurtenissen leveren bovendien veel meer (interessante) (meta)data en bigdata op voor de AI om de menselijke psyche verder te mappen. De controle mens kan via dopamine hits (positief en negatief) worden overgenome door de AI.

Als de AI meer data wenst dan genereert zij een aanslag omdat er nu eenmaal meer data vrijkomt uit negatieve emoties en angst. Een gelukkig en tevreden mens heeft niets nodig en zegt weinig..
13-08-2018, 19:56 door Anoniem
Door Anoniem: Zou morele herbewapening ons nog kunnen redden?
luntrus

De auteur Peter Olsthoorn (VU) heeft daartoe voorstellen gedaan. Hij ziet als privacy onderzoeker blijkbaar weinig heil aan het aan Facebook opleggen van (nog meer) censuur maatregelen, maar ziet meer in voorlichting en mediascholing:

Peter Olsthoorn "Niet Google en Facebook moeten inhoud filteren, wij zelf"
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/13/niet-google-en-facebook-moeten-inhoud-filteren-wij-zelf-a1612958

Olsthoorn ziet Google als de "belangrijkste beveiliger" van internet, omdat we anders massaal ten prooi zouden vallen aan cybercrime, harde porno en commercie. Daarmee heeft hij een punt. Ook is hij voorstander van het openbaar laten maken van zoekalgoritmes, alsof Google zonder juridische dwang te bewegen zou zijn om hun kroonjuwelen gratis weg te geven.

Een aardig idee, mediascholing. Ondertussen speel je een spelletje schaak tegen een supercomputer als je een filmpje op Youtube bekijkt en daarbij tracht de playlist te negeren. Hoe ga je dat een kind uitleggen? Dat weet ik niet. Olsthoorn heeft gelijk dat we de locus of control bij de consument moeten leggen en zien te versterken. En dat mediascholing kan kan helpen dat te versterken. Dan valt men minder snel ten prooi aan de alogoritmen die in handen van derden zijn.

Dat belet mij niet om een Pi-Hole als ad-blocker op een OpenBSD router te zetten en Tor Browser met NoScript en tracking protection in te zetten om de ergste rommel buiten de deur te houden.
14-08-2018, 00:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Er zoals elk apparaat is er ook hier een keuze. Aan of Uit.
En zo is er ook op FB de keuze om het account op te heffen of door te gaan.
Dat mensen anno nu nog zo naïef kunnen zijn, absurd.

Nogmaals dan maar; FB volgt ook mensen zonder account. FB weet sowieso jouw ip-adres, volledige naam, telefoonnummer en 80 procent van de sites die jij bezoekt.

Lijkt me sterk. Ik heb me nooit aangemeld bij Facebook en heb nog nooit gegevens aan hen doorgegeven. ip-adres is slechts herleidbaar naar regio, niet naar exact woonadres, en alleen de politie mag om informatie vragen bij iemands internet provider.
14-08-2018, 12:15 door Anoniem
@ anoniem van 00:45

En je denkt dat facebook ondanks dat niets via links van de websites, die jij bezoekt, aan de weet komt. Metadata. Naief gedacht.

En je denkt dat je provider jouw meta-data niet logt? En je denkt dat alles niet door de veiligheidsdiensten door een speciaal filter gaan op de AMX backbone te Amsterdam en ook bij je provider in Amstelveen bij voorbeeld en rechtstreeks doorgaat naar Big Data servers in Murica en naar de met haar verbonden veiligheidsdiensten?

Dan ben je goedgelovig of heb geen idee hoe ver de surveillancestaat iedereen al volgt. Slaap lekker verder. Jammer dat ik je uit je droom van je onbekommerde internetten moest wekken, alles wat je ermee gedeeld hebt is zeker sinds 9-11-2001 voor eeuwig al ergens al opgeslagen. Ik deel niets met Internet, dat ik met een ander niet wil delen punt uit. De beste insteek.

Via uitgekiende algoritmen weten ze toch al genoeg van me - mijn voorkeuren, mijn opvattingen, mijn opgdrongen tunnelvsie, alles, Meer als ik van/over mezelf weet.
14-08-2018, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem:

Ik heb me nooit aangemeld bij Facebook en heb nog nooit gegevens aan hen doorgegeven. ip-adres is slechts herleidbaar naar regio, niet naar exact woonadres, en alleen de politie mag om informatie vragen bij iemands internet provider.

Dan bent u niet goed geïnformeerd. Facebook en consorten volgen ieders IP-adres die zich niet tegen hun dumpjes en linkjes en koekjes hebben afschermd, ongeacht of men wel of geen Facebook account heeft. Dat is hoe ze zaken doen.

Die spionnetjes treft men op het web bijna overal aan, al zijn er ook veel goede instanties, bedrijven en organisaties die zich er juist niet schuldig aan maken -- velen doen het helaas wel, en vaak niet in uw belang.

Uw adres is tot op het huisnummer te bepalen. Los daarvan wordt u mogelijk gevolgd op basis van uw browser fingerprint, ongeacht uw IP-adres. De volgende verhelderende informatie wordt daarom hier gegeven voor educatieve doeleinden:

Electronic Fronteer Foundation: test uw browser fingerprint
https://panopticlick.eff.org/

BrowserSpy.dk (geeft u onder meer uw geografische locatie)
http://browserspy.dk/geolocation.php


Dit is hoe de grote internet bedrijven geld verdienen: door u overal en steeds te volgen, kunnen ze u verleiden met gerichte advertenties. Uw gedrag gegevens en privé informatie wordt daartoe voortdurend verhandeld door zogeheten "dataproviders".

Mocht u daar principieel bezwaar tegen hebben, dan treft u hieronder een mogelijke oplossing voor dit probleem van privacy schending door voortdurende tracering. Een doordachte vorm zelfverdediging tegen dergelijke surveillance praktijken:

Surveillance Self-Defense
https://ssd.eff.org

Mocht u hierover na lezing erg verontrust zijn geraakt, dan is dat normaal en geheel begrijpelijk. De materie is namelijk bijzonder ingewikkeld en het vormt een gevaar voor de democratie. Komt u er zelf niet uit, neem dan met BOF.nl contact op:

Stichting Bit of Freedom
Prinseneiland 97hs
1013 LN Amsterdam

+31 20 261 8350

https://www.bof.nlStichting Bits of Freedom is een onafhankelijke Nederlandse stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Op de website van BOF.nl treft u vergelijkbaar Nederlandstalig voorlichtingsmateriaal aan als op de eerder genoemde EFF.org website.
14-08-2018, 17:54 door Anoniem
Uw adres is tot op het huisnummer te bepalen.

Dan ben ik wel benieuwd hoe ze dat doen eigenlijk, zonder aanknopingspunten, en zonder de bevoegdheid te hebben. Zelfs Google weet mijn exacte locatie niet (ze zitten er altijd 1 of 2 kilometer naast). Ook kun je natuurlijk gewoon anoniem als gast gaan internetten in een internet café of in een bibliotheek. En dan zijn er ook nog duizenden hotspots...
15-08-2018, 08:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Uw adres is tot op het huisnummer te bepalen.

Dan ben ik wel benieuwd hoe ze dat doen eigenlijk, zonder aanknopingspunten, en zonder de bevoegdheid te hebben. Zelfs Google weet mijn exacte locatie niet (ze zitten er altijd 1 of 2 kilometer naast). Ook kun je natuurlijk gewoon anoniem als gast gaan internetten in een internet café of in een bibliotheek. En dan zijn er ook nog duizenden hotspots...
En zeker als je in een flat woont.
15-08-2018, 10:04 door Anoniem
Uw adres is tot op het huisnummer te bepalen

Leg die bewering eens uit. Hoe doet Facebook dat dan ?
15-08-2018, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Mocht u hierover na lezing erg verontrust zijn geraakt, dan is dat normaal en geheel begrijpelijk. De materie is namelijk bijzonder ingewikkeld en het vormt een gevaar voor de democratie. Komt u er zelf niet uit, neem dan met BOF.nl contact op:
Je kan ook gewoon doorgaan met je leven en je zorgen maken om echte gevaren en risico's.
Je slaapt dan ook meteen een stuk beter.
16-08-2018, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem: 12-08-2018, 22:29 Wat gaat de toekomst brengen? Iemand?

Ik ontwaar verscheidene positieve ontwikkelingen, waarvan ik er hier twee noem. De andere zijn technisch van aard -- op hardware niveau --, ik beperk mij tot de meer dringender humanitaire kwestie:

* Mozilla.org heeft het accent bij de ontwikkeling verlegd van veiligheid en privacy naar 'Internet Health'. Gedoeld wordt op de handhaving van de gezondheid van de mens en samenleving in de brede zin van het woord. Een hoopvol project.

https://www.mozilla.org/en-US/internet-health/

* Er zijn daarnaast stemmen opgegaan in de reclamewereld: dat de creatieven hun talenten wel beter kunnen benutten: namelijk voor het verbeteren van de wereld, i.p.v. slechts geld binnen te harken. Dat idee lijkt vruchten af te werpen.

Mark Woerde "Verbeter de wereld, begin met een commercial" De Groene 15 augustus 2018 – verschenen in nr. 33

https://www.groene.nl/artikel/verbeter-de-wereld-begin-met-een-commercial
20-08-2018, 11:46 door Anoniem
Franse scholier baalt: een nieuwe wet bant het mobieltje uit de klas en van het schoolplein

https://www.trouw.nl/samenleving/franse-scholier-baalt-een-nieuwe-wet-bant-het-mobieltje-uit-de-klas-en-van-het-schoolplein~a8530773/

Zat er aan te komen.

Door gebrek aan ruggengraat in de Nederlandse politiek zal het er hier wel niet snel van komen -- "want stel je voor, dat je kids zich op school vervelen" --, maar in dit opzicht mag de Franse wetgever als een lichtend voorbeeld worden gezien.
20-08-2018, 13:58 door Anoniem
"Ik rook niet meer meneer, ik blow alleen af en toe nog". Dat is slecht! Wel jammer zeg, Facebook verwijderen kan niet meer. Je hebt het contract met de duivel getekend !
20-08-2018, 14:06 door Anoniem
Facebook is nu ook een verklaard eventueel cyberwar doel van Rusland en China,
vanwege het feit dat facebook zich mengde in de Braziliaanse verkiezingen.

Facebook kan al lang geen politiek neutrale entiteit meer worden genoemd.

Facebook kiest voor voortgezet globalisme en censureert het alt.right en nationalistisch geluid,
waar ze dat tegenkomt.
20-08-2018, 21:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Uw adres is tot op het huisnummer te bepalen

Leg die bewering eens uit. Hoe doet Facebook dat dan ?

"What They Know" van The Wall Street Journal
https://ashkansoltani.org/work/what-they-know/

De artikelen van de WSJ.com staan achter een betaalmuur.

Er is een aanverwant journalistiek boekje getiteld: Je hebt wél iets te verbergen (decorrespondent.nl, 2018), over het levensbelang van privacy. Dat lees je in een weekend uit.

Uiteindelijk komt het er op neer dat veel mensen privacy gevoelige informatie door een gebrek aan kennis van zaken, en uit naïeviteit, zelf aan allerlei marktpartijen prijs geven. Vaak onbewust.

Vat het maar op als een geautomatiseerde vorm van 'social engineering'. De mobiele apparatuur die de consument zelf aan het internet hangt, is bovendien vaak zo lek als een mand. Een goudmijn voor de advertentie industrie.
21-08-2018, 04:43 door Anoniem
En roken is het nieuwe lepra.
23-08-2018, 11:57 door Anoniem
Goed om te zien dat er een vlinke discussie op gang komt over het gebruik van Socialmedia.
Er zitten veel positieve en negatieve kanten aan.
Zelf zit ik niet meer op twitter en Facebook, ook andere socialmedia heb ik niet.
Alleen voor mijn werk gebruik ik linkedin en zonder WhatsApp kunnen we bijna niet meer.

Bijna al mijn notificaties op mijn telefoon staan uit, zo bepaal ik zelf wanneer ik reageer. Dit doe ik drie keer per dag met mail.
26-08-2018, 15:21 door Anoniem
En er zitten ook nog allerlei derde partij trackers, die in de facebook log-in slipstream data zitten te graaien,
bij voorbeeld:

Augur https://cdn.augur.io/augur.min.js Email, Username
Lytics https://c.lytics.io/static/io.min.js (loaded via OpenTag) User ID
ntvk1.ru https://p1.ntvk1.ru/nv.js User ID
ProPS http://st-a.props.id/ai.js User ID (has code to collect more)
Tealium http://tags.tiqcdn.com/utag/ipc/[*]/prod/utag.js User ID
Forter https://cdn4.forter.com/script.js?sn=[*] User ID
info source credits -Tweakers.

Het probleem is dat er geen algemene regulering is om dit tegen te gaan en die,
behalve wat gelegenheids cosmetische maatregelen, er ook zeker niet komen.

Het enige dat je persoonlijk kunt doen is hier niet aan meedoen en het zo veel mogelijk in de browser blokkeren.

Jammer voor degenen, die niet weten wat er aan de andere kant van hun schermpje gebeurt
en gedachtenloos doorgaan met wat ze gewend zijn.

Zullen we ze ooit bereiken voor een beetje bewustwording? Ik vrees het ergste wat dit betreft.
27-08-2018, 12:31 door Anoniem
Zou wel graag dat de overheid Facebook ( en mobielgebruik in het algemeen ) verbiedt in restaurants/bars. Als je Facebook wil checken dan ga je maar even naar buiten of naar een speciaal afgesloten ruimte die niet zichtbaar is voor de rest van de mensen...

Heb zelf ook een mobiel maar wordt gek van het feit dat iedereen de hele dag door maar op zijn mobiel zit, is geen uitzondering dat bij een stelletje in een restaurant ze allebei op hun telefoon zitten ipv met elkaar te praten.
11-12-2018, 16:35 door Anoniem
De stand van zaken.

In het kielzog van Jamie Bartlett's boek The People Vs Tech (Pinguin, 2018), zijn een reeks van artikelen verschenen in de kritische international pers, waaronder The Guardian. Bartlett is bekend van zijn onderzoeken naar het dark web.

Dat werk van Bartlett gaat over hoe de high-tech industrie de democratie vermoord, onder invloed van de Californian Ideology. Het eindigd met als positieve noot wat we daar nog tegen zouden kunnen uitrichten:

"We all fell for Facebook’s utopianism, but the mask is at last being torn away"
by Jamie Bartlett
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/dec/09/facebook-utopianism-mask-being-torn-away

Het beeld begint sindsdien in de media langzaam te kantelen. De NRC doet dat nu nog eens een schepje bij, in een artikel dat zowel erg vermakelijk als wel interessant is om te lezen:

Mythe 1: Het begon allemaal met een stel onbaatzuchtige hippies

"Een van de meest hardnekkige verhalen over Facebook is dat het allemaal begon vanuit een ware hippiefilosofie. Een club pionierende boomknuffelaars wilde via internet mensen over de hele wereld met elkaar verbinden."

"Hippiemythe rond Facebook brokkelt in rap tempo af"
door Marleen Stikker en Gijs Boerwinkel
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/10/hippiemythe-rond-facebook-brokkelt-in-rap-tempo-af-a3060127

Ondertussen doet men name ook in de Nederlandse entertainment industrie, nooit vies van een remake van het roemruchte televisie programma "Big Brother", een poging om iedereen in een eigen hokje te stoppen:

"Door Talpa neer te zetten als een nieuw Google of Facebook heeft De Mol direct meer waarde gecreëerd. Hij heeft niet langer een tv-bedrijf, maar een databedrijf.

Investico: De datahonger van Talpa door Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz
in De Groene, 28 november 2018, nr. 48
https://www.groene.nl/artikel/allemaal-in-johns-dierentuin

Laten we dat vooral niet vergeten: de praktijken van Silicon Valley vinden overal navolging, nu ook in het klein, in het bijzonder in de polder en de doorsnee doorzonwoning. De strijd is nog lang niet gestreden.

Er zijn inmiddels ook andere tegengeluiden te horen, zowaar vanuit de telecom industrie zelf. Uiteraard met de beste bedoelingen en met het eigenbelang op het oog. Desalniettemin, het zijn tegengeluiden:

Topman VodafoneZiggo: Scheur je los van je telefoon
door Isabel Baneke, in Trouw 28 november 2018
https://www.trouw.nl/samenleving/topman-vodafoneziggo-scheur-je-los-van-je-telefoon~a66d338c/

Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo, reist zelf -- voor de gelegenheid -- als forens dagelijks met de trein. Hij maakt zich veel zorgen, omdat bijna al zijn mede-passagiers gebiologeerd en met een geknikte nek rondlopen.

Met uitzondering van nota bene de paffers (!) in de rokerszone op het NS station sluiten mensen zich af, communiceren de trein passagiers nauwelijks meer met elkaar -- vastgeklonken aan hun mobiel. Vuurtje? Nee, dank je. (Yes, contact!)

Hoogleraar Mark Deuze wordt ook uit de kast getrokken, voor het geven van adviezen voor een gezond digitaal leven. Langzamerhand begin je te begrijpen hoe de democratie de nek wordt omgedraaid. We doen het zelf.
14-12-2018, 11:04 door Anoniem
In Huxley's Brave New World is alles positive dopamine feedback voor beloning en negative amygdala stimulation voor afstraffing. Mensen zijn nu al verslaafd aan hun apparaten, ze werken voor hun apparaten (1000 eur nieuwe foon) en dat wordt nog verder ge-exploiteerd, zonder dat de mensen hier iets voor terugkrijgen. Heel socialistisch dit model. (Sarcasme)
14-12-2018, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: In Huxley's Brave New World is alles positive dopamine feedback voor beloning en negative amygdala stimulation voor afstraffing. Mensen zijn nu al verslaafd aan hun apparaten, ze werken voor hun apparaten (1000 eur nieuwe foon) en dat wordt nog verder ge-exploiteerd, zonder dat de mensen hier iets voor terugkrijgen. Heel socialistisch dit model. (Sarcasme)

Haha, alsof je een telefoon moet kopen..
18-02-2019, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: In Huxley's Brave New World is alles positive dopamine feedback voor beloning en negative amygdala stimulation voor afstraffing. Mensen zijn nu al verslaafd aan hun apparaten, [...]

Een onderzoekscommissie van het Britse Lagerhuis heeft de leiding van Facebook verklaart tot een bende van 'digital gangsters', zo berichten onder meer de NOS.nl en diverse dagbladen. Er wordt nu weer hard geroepen om regulering van deze tak van industrie, wat wel grappig is -- in het land ooit van Margaret Thatcher, de kampioen van de de-regulering.

Voor de geinteresseerden: het 108 pagina's tellende PDF document met de bevindingen en beleidsvoorstellen van de parlementaire onderzoekscommissie staat online (link staat in NRC artikel). Toch wel jammer, van die Brexit.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/18/britse-parlementariers-uiterst-kritisch-op-facebook-stellen-zwaardere-regulering-voor-a3654412
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.