image

Verdachte die webshops met backdoor ontwikkelde voor rechter

maandag 14 mei 2018, 10:33 door Redactie, 0 reacties

Deze week verschijnt een 37-jarige man uit Leeuwarden voor de rechter die verdacht wordt van het ontwikkelen van webshops met een backdoor waardoor hij gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van deze shops in handen kreeg en hier vervolgens mee fraudeerde.

Volgens het Openbaar Ministerie bood de verdachte zichzelf aan bij bedrijven als websitebouwer. Voor diverse bedrijven ontwikkelde hij een webshop. Hij zou echter een script hebben toegevoegd waardoor hij alle gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van deze shops ontving. Die inloggegevens zou hij vervolgens hebben gebruikt om in te breken in mail- en socialmedia-accounts van klanten.

Zodra er toegang tot de accounts was verkregen werden die gebruikt voor het aanschaffen van producten in andermans naam en gebruikte hij andermans identiteitsgegevens en/of identiteitskaarten om zich bij goksites te legitimeren. Ook zou hij zich hebben verdiept in de privéomstandigheden van individuen, door bijvoorbeeld e-mails te lezen. Vervolgens wist hij via de gekaapte socialmedia-accounts als iemand anders voor te doen en mensen zo te bewegen om geld over te maken. Dit geld liet hij storten op anonieme creditcards waarmee hij zelf allerlei betalingen heeft verricht.

Volgens het OM heeft de man door het hele land heen honderden slachtoffers gemaakt, die voor enkele tientallen euro's tot duizenden euro's zijn gedupeerd. De man werd eind 2016 door de politie in Zwolle aangehouden. De politie adviseerde gedupeerde bedrijven destijds om hun websites op de aanwezigheid van de backdoor te laten controleren en alleen zaken met gerenommeerde websitebouwers te doen of de website door een tweede partij te laten auditen. Thuisgebruikers kregen het advies om bij verschillende diensten verschillende wachtwoorden te gebruiken.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.