image

Facebook-app had privédata 3 miljoen mensen niet goed beveiligd

maandag 14 mei 2018, 16:30 door Redactie, 1 reacties

Een populaire Facebook-app die voor onderzoeksdoeleinden werd gebruikt heeft de privégegevens van 3 miljoen mensen niet goed beveiligd, waardoor die voor iedereen toegankelijk waren. Dat claimt New Scientist op basis van eigen onderzoek. Het gaat om de myPersonality-app, die allerlei persoonlijke details van Facebook-gebruikers verzamelde, waaronder de resultaten van psychologische testen.

De data van de app werd door academici aan de Universiteit van Cambridge onder honderden onderzoekers verspreid. Meer dan 6 miljoen mensen deden de tests van de myPersonality-app en bijna de helft besloot om data van hun Facebook-profiel met het project te delen. Alle data werd vervolgens verzameld en de namen van de Facebook-gebruikers verwijderd.

Vervolgens werd de data op een website geplaatst zodat het met andere onderzoekers kon worden gedeeld. Volgens de voorwaarden mocht het myPersonality-team de data alleen op een geanonimiseerde manier delen en verspreiden. Elke deelnemer kreeg een uniek ID dat gekoppeld was aan hun leeftijd, geslacht, locatie, status-updates, resultaten van persoonlijkheidstests en meer. Met al deze informatie was het volgens New Scientist eenvoudig om gebruikers toch te achterhalen.

Om toegang tot de data van de 3 miljoen mensen te krijgen moesten onderzoekers zich als deelnemer van het onderzoeksproject registreren. Wie echter niet over het vereiste academische contract beschikte kon toch inloggen. Een gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen stonden jarenlang op GitHub, waar ze via een eenvoudige zoekopdracht waren te vinden. Facebook heeft de myPersonality-app inmiddels verwijderd omdat die in strijd met het beleid zou zijn. De sociale netwerksite maakte vandaag bekend dat het 200 apps heeft geschorst omdat ze mogelijk de data van gebruikers hebben misbruikt.

Reacties (1)
15-05-2018, 08:15 door Anoniem
En wat is het probleem? Je doet wat met Veesboek en vervolgens ben je verbaasd als je data ergens landt waar je het niet had willen hebben...
Dat is toch inherent aan Veesboek?? Hoe naïef kun je zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.