image

Aanbieder anti-antivirusdienst Scan4you veroordeeld in VS

donderdag 17 mei 2018, 10:29 door Redactie, 0 reacties

Een 37-jarige Let is in de Verenigde Staten door een federale jury veroordeeld voor het aanbieden van de anti-antivirusdienst Scan4you. Via de dienst konden cybercriminelen testen of hun malware en andere kwaadaardige software door virusscanners werden gedetecteerd.

De dienst werd van 2009 tot en met 2016 door de man uit Letland aangeboden. Tegen betaling konden gebruikers controleren of hun malware door anti-virussoftware werd gedetecteerd. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie ging het met name om anti-virussoftware die door Amerikaanse winkels, banken en overheidsinstellingen werd gebruikt.

Zo gebruikte een klant van Scan4you de dienst om malware te testen waarmee zo'n 40 miljoen creditcardnummers werden gestolen, alsmede 70 miljoen adressen, telefoonnummers en andere persoonlijke informatie van allerlei Amerikaanse winkels. De infectie door de malware bezorgde één winkelketen een schadepost van 292 miljoen dollar.

Een andere Scan4you-klant gebruikte de dienst bij de ontwikkeling van de Citadel-malware. Een banking Trojan die op grote schaal werd ingezet om gegevens voor internetbankieren te stelen. Volgens de aanklager werden wereldwijd meer dan 11 miljoen computers door Citadel besmet en is er met de malware meer dan 500 miljoen dollar van rekeningen gestolen. Op het hoogtepunt zou de anti-antivirusdienst duizenden klanten hebben.

De aanklager stelde dat Scan4you van legitieme diensten verschilde waar mensen verdachte bestanden kunnen uploaden, zoals VirusTotal van Google. Deze legitieme diensten delen data over geuploade bestanden met anti-virusbedrijven en waarschuwen gebruikers dat ze dit doen. Scan4you liet gebruikers bestanden anoniem uploaden en beloofde dat die niet met anti-virusbedrijven werden gedeeld, aldus de aanklager. De rechter zal op 21 september vonnis wijzen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.