image

Minister: Dataschandaal Facebook trof 89.000 Nederlanders

vrijdag 25 mei 2018, 16:42 door Redactie, 9 reacties

Ruim 89.000 Nederlanders zijn getroffen door het dataschandaal bij Facebook, zo heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen laten weten. D66-Kamerlid Kees Verhoeven had de minister vragen gesteld over Cambridge Analytica, Facebook en politieke microtargeting in Nederland.

Cambridge Analytica maakte gebruik van informatie die via de app "This Is Your Digital Life" was verkregen. De app verzamelde niet alleen gegevens van de 270.000 mensen die de persoonlijkheidstest deden, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen wereldwijd in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. 28 Nederlanders deden de app, waarmee uiteindelijk toegang tot de gegevens van 89.345 Nederlanders werd verkregen, zo blijkt uit navraag van de minister bij Facebook.

Verhoeven wilde ook weten of Cambridge Analytica heeft geprobeerd de Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden. "Mij zijn geen gevallen bekend waarin Cambridge Analytica door middel van politieke microtargeting Nederlanders bij verkiezingen heeft beïnvloed", antwoordt Ollongren daarop. Ook is de minister niet bekend met concrete resultaten van campagnes die door Cambridge Analyctica zijn beïnvloed.

"Nee, dergelijke gevallen of resultaten zijn mij niet bekend. Zoals ik eerder aangaf lijkt microtargeting door politieke partijen in Nederland zich te beperken tot vormen van profiling die selecties van potentiële kiezers opleveren aan wie op internet in banners verkiezingsboodschappen kunnen worden verstrekt. Het gaat hier om een praktijk die niet per definitie in strijd is met de privacywetgeving. Waar die strijd er wel is, is het aan de Autoriteit Persoonsgegevens om daartegen op te treden", aldus de minister.

Reacties (9)
25-05-2018, 17:37 door karma4
Cambridge Analytica heeft evenknieën im Nederland.
Je moet je om de onethische praktijk druk maken niet over een enkel bepaald geval.
25-05-2018, 18:28 door Anoniem
Toch heb ik nog niet gehoord wat voor maatregelen er nu tegen het misbruik van facebook en Cambridge Analystica (nu Emerdata) zullen worden genomen. Overheid en bedrijfsleven vallen vooral op door oorverdovende stilte op dit gebied.

Een zoetsappig EU-hoorzittingkje als lapje voor het bloeden van ieders privacy, maar M.Z. eens lekker de wacht aanzetten en dreigen met regulerende maatregeln en/of eventueel als dat niet helpt een opsplitsing van zijn data-graai-imperium, neen dat zit er nog niet echt in. Te bang voor "Murica" en hun cyberdespotisme wellicht?

Jodocus Oyevaer
26-05-2018, 06:37 door karma4
Jodocus wat als er een Nederlands bedrijf zou bestaan die via micro targeting de opinie beïnvloed.
Dat is wat het probleem met cambridge analytica is. Dat ze er Facebook data bij gebruikt hebben is maar een data bron.
Er zijn andere opties om persoonlijke data te krijgen en te combineren. Ik weet niet of de politieke academische benadering leuk vind.
26-05-2018, 08:04 door Anoniem
Door karma4: Cambridge Analytica heeft evenknieën im Nederland.
Je moet je om de onethische praktijk druk maken niet over een enkel bepaald geval.
Heel veel mensen begrijpen dit soort dingen pas als er concrete voorbeelden van bekend worden. Inclusief de nodige politici, dat zijn ook mensen namelijk met alle menselijke beperkingen. Stap 1 is dus verontwaardiging om specifieke gevallen, stap 2 is (als de verontwaardiging omslaat in bewustzijn dat er iets moet gebeuren) het nemen maatregelen om dit verschijnsel in te dammen (GDPR bijvoorbeeld). De ophef rond bepaalde gevallen heeft een functie, zo werkt het bij de mensheid nou eenmaal.
26-05-2018, 08:38 door Anoniem
Door Anoniem: Toch heb ik nog niet gehoord wat voor maatregelen er nu tegen het misbruik van facebook en Cambridge Analystica (nu Emerdata) zullen worden genomen. Overheid en bedrijfsleven vallen vooral op door oorverdovende stilte op dit gebied.
Wat overheden doen is zelden snel maar uiteindelijk vaak wel ingrijpend. Je brengt kennelijk de AVG niet in verband hiermee, maar dat is precies hoe de reactie van overheden eruit ziet. Niet specifiek op Cambridge Analytica, wel op dit soort praktijken.

Specifieke gevallen zoals dit worden door de Europese privacywaakhonden behandeld, die zonder voorafgaande wetgeving machteloos zouden zijn. In het geval van CA is het het britse ICO dat een onderzoek heeft gestart en steunen de andere toezichthouders dat onderzoek:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/europese-privacytoezichthouders-trekken-samen-op-aanpak-social-media
Als je af en toe nieuws over dergelijke onderzoeken volgt dan moet je op een gegeven moment gaan opvallen dat zoiets makkelijk jaren duurt, en dan hoor je er weinig tot niets over tot opeens een uitslag wordt bekendgemaakt. Vergelijk dat met het MH17-onderzoek, jarenlange stilte en dan opeens een grote stap die grondig is voorbereid.

Als die trage grondigheid niet wordt betracht gaan de zaken erover alsnog jaren slepen en met minder resultaat, want een toezichthouder met een zwakke bewijsvoering staat juridisch zwak en wordt met succes voor de rechter gesleept.

Een oorverdovende stilte hoort dus bij hoe dit nou eenmaal werkt. Het betekent helemaal niet dat er niets gebeurt, het betekent dat het een hoop tijd kost om zoiets goed te doen.
26-05-2018, 13:37 door karma4
Door Anoniem: Heel veel mensen begrijpen dit soort dingen pas als er concrete voorbeelden van bekend worden. Inclusief de nodige politici, dat zijn ook mensen namelijk met alle menselijke beperkingen. .....
Ok wat vind ik is: (nee het is niet Cambridge Analytica)
"helps political parties win elections via innovative ways of political micro-targeting."
"Those parties who worked with ... did win elections"
"voter DNA-profiles where demographic values are connected to voter behavior when applicable and statistical competition and competitor relations"

Juist politici zijn de doelgroep als klanten net zoals bij Cambridge Analytica.
Het is makkelijke op aangeschoten wild af te geven waar je ver van vandaan bent dan de beer voor de deur aan te pakken.
28-05-2018, 07:48 door Anoniem
Worden deze 89.345 mensen dan ook nog geinformeerd dat hun gegevens zijn gebruikt? Of ben ik dan te naief?
28-05-2018, 10:05 door Anoniem
Door karma4: Cambridge Analytica heeft evenknieën im Nederland.
Je moet je om de onethische praktijk druk maken niet over een enkel bepaald geval.

Welke zijn dit?
28-05-2018, 20:51 door karma4
Door Anoniem: Welke zijn dit?
De tekst hierboven zijn citaten vanuit een echte Nederlandse Onderneming (niet Cambrige analytica). Die heeft wat banden in politieke kringen hier en claimt successen via hun manipulaties.
Kun je dat echt niet terugvinden? Gooi het eens in google …..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.