image

Minister: Tientallen gemeenten accepteren geen contant geld

woensdag 30 mei 2018, 12:23 door Redactie, 30 reacties

Tientallen Nederlandse gemeenten accepteren geen contact geld als burgers bijvoorbeeld voor hun paspoort, rijbewijs of identiteitskaart willen betalen. Dat laat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen weten. In maart werd bekend dat verschillende gemeenten alleen pin accepteren.

Dat zorgde voor Kamervragen van CDA, GroenLinks, SP en VVD. CDA-Kamerlid Van der Molen en VVD-Kamerleden Van den Bosch en Van der Linde wilden weten hoeveel gemeenten geen contant geld meer accepteren. "Uit een inventarisatie van het ministerie van Financiën in 2016 blijkt dat op dat moment 21 gemeenten een pin-only beleid voerden. Uit gesprekken die een delegatie van de Werkgroep Toegankelijkheid en Bereikbaarheid van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) in 2017 met een aantal gemeenten voerde, blijkt dat in aanvulling inmiddels ook andere gemeenten een pin-only beleid voeren", laat Ollongren weten.

De Kamerleden vroegen de minister ook welke maatregelen er zijn genomen voor mensen die hun rekeningen bij de gemeente niet via pin kunnen of willen betalen. Daarop stelt Ollongren dat er in de praktijk uitzonderingen worden gemaakt voor burgers die alleen met contant geld kunnen betalen. "Gemeenten treffen verschillende oplossingen voor mensen die aan de balie niet kunnen of willen betalen met pin. Bijvoorbeeld door hen in de gelegenheid te stellen om geld over te maken voordat zij hun product ophalen", aldus de minister.

Ollongren merkt op dat ze, net als de Nationale ombudsman, van mening is dat er voor burgers die niet in staat zijn om met pin te betalen uitzonderingen op het pin-only beleid mogelijk moeten blijven. SP-Kamerleden Van Raak en Leijten vroegen of de minister bereid is om met maatregelen te komen om gemeenten en publieke instellingen te dwingen om contante betalingen te accepteren. Daarop antwoordt Ollongren dat ze bereid is tot nader overleg met de gemeenten en publieke instellingen over de acceptatie van contant geld.

De volgende 21 gemeenten hadden in 2016 een pin-only beleid: Amersfoort, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Etten-Leur, Geldermalsen, Hardenberg, Hellevoetsluis, Kampen, Krimpenerwaard, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Molenwaard, Oldebroek, Ommen, Raalte, Sint-Michielsgestel, Valkenswaard, Vlaardingen en Zuidplas. Het aantal gemeenten is sindsdien echter gegroeid, maar die worden niet door de minister genoemd.

Reacties (30)
30-05-2018, 13:00 door Anoniem
In Spanje kun je bij de overheid sowieso niet betalen. Het is wel wat gedoe. In de rij staan, formulier ontvangen. Invullen. Dan een bank gaan zoeken. Met formulier en betaalbewijs terug in de rij. Soms zelfs drie keer. Alleen bij het belastingkantoor hier is het iets eenvoudiger. Daar zit gewoon een kantoortje van een bank ìn het belastingkantoor. Ambtenaren hier accepteren alleen een stortingsbewijs. (Enkel voor de autokeuring moet je nog cash aan de balie betalen.) Het maakt het wat omslachtig. Alhoewel de rijen minder worden, omdat je via internet, of op een touch screen in de hal, een afspraak kan maken. Dat klopt redelijk tot op de minuut. Dus dan kun je rustig om de hoek een koffie gaan drinken. Niet echt slecht. En geen overval risico voor ambtenaren, of gedoe met wisselgeld. Het gaat natuurlijk wel een groter probleem worden als er meer bank kantoren dicht gaan. Maar voorlopig stikt het er nog van in Spanje, met zo'n 140 of zo verschillende banken.
30-05-2018, 13:06 door Anoniem
Zelfs één gemeente is al teveel: Het zijn stuk voor stuk monopolisten.

Nu is dat zeker niet het enige wat er mis is met de gemeenten en hun houding tegenover de burger, maar dat gemeenten dit deden was al bekend. Dus is het heel raar dat het zo lang duurt voordat er iemand in de tweede kamer eens een vraag over stelt. Hoe krijg je het als overheid voorelkaar om zo totaal alleen maar aan jezelf te denken en blind te verwachten dat de burger braaf zal voldoen aan iedere eis die je stelt? Altijd een pinpas paraat hebben is maar een van de vele eisen, die regelmatig tegenstrijdig zijn bovendien. Niemand die hier een beetje overzicht houdt en aan de bel trekt als de regels vrolijk de boel de afgrond in regelen.

Overigens is de rol van dat "maatschappelijk overleg betalingsverkeer" vrij dubieus, aangezien het opgezet is (en voorgezeten door DNB) om een flink een oorlog tegen contant te voeren. Het is ook een uiterst "maatschappelijk" "overleg" aangezien het allemaal banken, grutters, en dergelijke zijn die er zitting in hebben. Leuk hoor, zo'n "maatschappelijk overleg" dat, net als de rest van polletiek de haag, toch een beetje de binding met de burger kwijt is.
30-05-2018, 13:15 door Anoniem
Ik was eens mijn portemonnee kwijt. Toen ging ik naar het gemeentehuis om een nieuwe ID aan te vragen.
Omdat ik niet kon pinnen (zat ook in mij portemonnee) had ik geld van mijn ouders mee gekregen om te betalen.
Vervolgens meld ik dat mijn porotmonee kwijt is en ik contact wil betalen.
Zegt ze dat alleen pin mogelijk is en dat ik maar naar de ING moet om een nieuwe pinpas aan te vragen.

3x raden wat ze daar aan mij zullen vragen ter verificatie.... -_-“
30-05-2018, 13:17 door Anoniem
Volgens mij is dit helemaal niet toegestaan want contant geld is een wettig betaalmiddel.
30-05-2018, 14:51 door Anoniem
Ze kunnen beter die werknemertjes van de roverheid, achter de balies,
die denken dat ze ver boven jou staan, als je een verplicht document komt verlengen o.i.d.,
allemaal ontslaan en dat soort dingen maakhetzelfmaar only te maken.
Of zet er een paar apen, liefst gorilla's neer.
Schiet waarschijnlijk nog meer op ook.
30-05-2018, 15:55 door Anoniem
De gemeente Valkenswaard wordt genoemd maar in valkenswaard kun je ook bij de apotheek Vlaslant en de woningbouwveeniging Woningbelang alleen maar pinnen. Verder, wat maakt het nou uit om voor die paar mensen die contant willen betalen een kleine kas aan te houden als klantvriendelijkheid. WANNEER WOORDT ER NOU EENS DAADWERKELIJK TEGEN OPGETREDEN (weer slap optreden en goedpraten van een minister)
30-05-2018, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij is dit helemaal niet toegestaan want contant geld is een wettig betaalmiddel.

Maar geen verplicht betaalmiddel. Zolang het maar aangegeven is/wordt.
30-05-2018, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij is dit helemaal niet toegestaan want contant geld is een wettig betaalmiddel.

Helaas, maar ook hier heeft de politiek zichzelf beschermd cq een steek laten vallen:

"De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag [bv] contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers"

Deze tekst is afkomstig van de site van de rijksoverheid. Gewoon even googlen. :-)
30-05-2018, 16:24 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem, 13:17 uur: Volgens mij is dit helemaal niet toegestaan want contant geld is een wettig betaalmiddel.
Ik ben het ook helemaal niet eens met deze PIN only dictatuur van maar liefst 20 % van alle Nederlandse gemeentes, maar ik denk ook over je reactie m.b.t. contant geld = wettig betaalmiddel.... oh jee daar gaan we weer.... Hèt grote, meest hardnekkige misverstand.
Wat is in Nederland een/het wettige betaalmiddel?
De Euro.
Met welk medium dat wettige betaalmiddel moet worden voldaan is totaal afhankelijk van de ontvanger, mits hij/zij duidelijk aangeeft VOOR de transactie wordt gesloten welk medium (PIN, Contant, desnoods overschrijving) hij/zij eist.
30-05-2018, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ze kunnen beter die werknemertjes van de roverheid, achter de balies,
die denken dat ze ver boven jou staan, als je een verplicht document komt verlengen o.i.d.,
allemaal ontslaan en dat soort dingen maakhetzelfmaar only te maken.
Of zet er een paar apen, liefst gorilla's neer.
Schiet waarschijnlijk nog meer op ook.

Ik zou zeggen, ga dat werk zelf eens een weekje doen. Misschien blaat je dan anders.

De regels zijn door de politiek opgezet.
De "werknemertjes van de roverheid" (jouw woorden) die achter de balie zitten, voeren die regeltjes alleen maar uit.
Ben je het niet eens met die regeltjes, ga dan met de politici in discussie. Zij zijn dan aan zet. (Voor zover Brussel niet dwars ligt).

Als jij denkt dat een gorilla de regeltjes beter kan uitvoeren, ga dan naar de dierentuin toe als je een nieuw rijbewijs of ID-bewijs nodig hebt. Veel succes.
30-05-2018, 16:50 door Anoniem
Je kunt het overmaken volgens de zweedse muts. Dus nog steeds een paper-trail...
Ze doen in den haag net of cash betalen alleen gebeurt door 70 plussers die te dom zijn voor een pinpas.

Ze staat, of wil er niet bij stil staan, dat mensen graag privacy hebben, ook met hun betaalverkeer.
30-05-2018, 17:45 door Anoniem
Door Aha:
Met welk medium dat wettige betaalmiddel moet worden voldaan is totaal afhankelijk van de ontvanger, mits hij/zij duidelijk aangeeft VOOR de transactie wordt gesloten welk medium (PIN, Contant, desnoods overschrijving) hij/zij eist.
Da's allemaal leuk en aardig, totdat je bedenkt dat de overheid je verplicht om bepaalde zaken "af te nemen", bijvoorbeeld een burgerhaatkaart want je MOET er een hebben en je MOET er voor betalen (bedankt nog, donner), en je MOET bij je eigen gemeente wezen om 'm aan te vragen.

Dan is zo'n laissez-faire regelgeving ineens helemaal niet meer redelijk. Dat pleit dus ofwel voor afschaffing van al die verplichtingen, ofwel een regel dat de overheid altijd contant moet aannenemen. Mischien ook maar invoeren voor alle partijen die de facto monopolist zijn of "aanmerkelijke marktmacht" hebben.
30-05-2018, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Da's allemaal leuk en aardig, totdat je bedenkt dat de overheid je verplicht om bepaalde zaken "af te nemen", bijvoorbeeld een burgerhaatkaart want je MOET er een hebben en je MOET er voor betalen (bedankt nog, donner), en je MOET bij je eigen gemeente wezen om 'm aan te vragen.

In de meeste gevallen voldoet een rijbewijs ook. Dat gaat 2 keer zo lang mee en is dual-purpose. Mijn ID kaart is al
jaren verlopen.

Je kunt het overmaken volgens de zweedse muts. Dus nog steeds een paper-trail...

Strals ga je nog "eisen" dat je een ID kaart anoniem kunt aanvragen :-)
30-05-2018, 19:16 door Anoniem
Door Anoniem:Da's allemaal leuk en aardig, totdat je bedenkt dat de overheid je verplicht om bepaalde zaken "af te nemen", bijvoorbeeld een burgerhaatkaart want je MOET er een hebben en je MOET er voor betalen (bedankt nog, donner), en je MOET bij je eigen gemeente wezen om 'm aan te vragen.

Dan is zo'n laissez-faire regelgeving ineens helemaal niet meer redelijk. Dat pleit dus ofwel voor afschaffing van al die verplichtingen, ofwel een regel dat de overheid altijd contant moet aannenemen. Mischien ook maar invoeren voor alle partijen die de facto monopolist zijn of "aanmerkelijke marktmacht" hebben.

Wendt je met je idee tot de politiek. Lokaal de wethouder(s), nationaal de Tweede Kamer. Zij zijn degenen die zo'n regel moeten instellen of de betaalwijze kunnen aanpassen voor de overheid/gemeente.

Of start een petitie dan wel een referendum (zo lang het nog kan). Als er genoeg medelanders zijn die er hetzelfde over denken, kun je de politiek ook in beweging krijgen.

Allemaal opties.
30-05-2018, 19:31 door Anoniem
@ Anoniem 16:29

Helemaal mee eens dat ambtenaren achter de balie ook maar doen wat men ze opdraagt. Maar ze mogen best stevig bij hun beleidsmedewerker aan de jas trekken dat het beleid soms onwerkbaar is. Neem bovenstaande voorbeeld van iemand die zijn beurs kwijt is en een nieuw ID bewijs nodig heeft. Hoe betaal je zoiets zonder pas en hoe vraag je een nieuwe pas aan zonder ID bewijs?
30-05-2018, 19:39 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Aha:
Met welk medium dat wettige betaalmiddel moet worden voldaan is totaal afhankelijk van de ontvanger, mits hij/zij duidelijk aangeeft VOOR de transactie wordt gesloten welk medium (PIN, Contant, desnoods overschrijving) hij/zij eist.
Da's allemaal leuk en aardig, totdat je bedenkt dat de overheid je verplicht om bepaalde zaken "af te nemen", bijvoorbeeld een burgerhaatkaart want je MOET er een hebben en je MOET er voor betalen (bedankt nog, donner), en je MOET bij je eigen gemeente wezen om 'm aan te vragen.

Dan is zo'n laissez-faire regelgeving ineens helemaal niet meer redelijk. Dat pleit dus ofwel voor afschaffing van al die verplichtingen, ofwel een regel dat de overheid altijd contant moet aannenemen. Mischien ook maar invoeren voor alle partijen die de facto monopolist zijn of "aanmerkelijke marktmacht" hebben.

off-topic>
Ik ben het met je eens met betrekking tot de plicht een ID kaart te moeten hebben waarvoor je leges schuldig bent.
Vanuit mijn persoonlijke visie doet de overheid voorkomen of je er schuldig aan bent Nederlands staatsburger te zijn.... dus er daarom maar voor te moeten betalen. Het is voldoende scherp door de bocht te classificeren als... 'van de zotte', en enig in Europa voorzover ik weet.

De veel gehoorde m.i. kreupele vergelijking dat je 'toch ook voor een rijbewijs betaalt' gaat niet op want je rijvaardigheidsbewijs (in archief bij het CBR) en het persoonsgebonden bewijs daarvan desgevraagd te moeten kunnen overleggen/tonen - het rijbewijs - is alles i.t.t. de ID-kaart gebaseerd op een vrijwillige keuze.
Met het paspoort vind ik het weer niet zo, maar dat laat ik achterwege, want anders wordt deze off-topic veel te breed.
<end off topic
30-05-2018, 20:56 door abj61 - Bijgewerkt: 30-05-2018, 20:56
Door Anoniem:

In de meeste gevallen voldoet een rijbewijs ook. Dat gaat 2 keer zo lang mee en is dual-purpose. Mijn ID kaart is al
jaren verlopen.
ID-kaart en paspoort zijn de laatste jaren ook 10 jaar geldig.
Rijbewijs is oa niet geldig bij het indienst treden bij een werkgever of een bankrekening openen
30-05-2018, 21:28 door Anoniem
Door abj61:
ID-kaart en paspoort zijn de laatste jaren ook 10 jaar geldig.
Rijbewijs is oa niet geldig bij het indienst treden bij een werkgever of een bankrekening openen
Als ik een nieuwe werkgever of bank moet zoeken is het vroeg genoeg weer een ID kaart aan te vragen....
Voor de situaties waarin je verplicht bent een ID te kunnen tonen is een rijbewijs altijd goed genoeg.
Waarschijnlijk neem ik er wel weer een als mijn rijbewijs weer verloopt. Dat scheelt ook weer kosten/gedoe met
de foto.
30-05-2018, 21:48 door Anoniem
Door Aha:off-topic>
Ik ben het met je eens met betrekking tot de plicht een ID kaart te moeten hebben waarvoor je leges schuldig bent.
Vanuit mijn persoonlijke visie doet de overheid voorkomen of je er schuldig aan bent Nederlands staatsburger te zijn.... dus er daarom maar voor te moeten betalen. Het is voldoende scherp door de bocht te classificeren als... 'van de zotte', en enig in Europa voorzover ik weet. <end off topic

De leges-kosten bestaan uit twee delen:
- Het rijk ontvangt een deel van de leges
- De gemeente ontvangt een deel van de leges

De rijks-legeskosten zijn bedoeld als dekking voor de productiekosten (zegt het rijk)
De gemeentelijke leges-kosten als dekking voor de baliehandelingen en "administratieve kosten". En dit is gewoon een inkomstenbron van de gemeente.

De gemeente heeft namelijk maar drie grote inkomstenbronnen:
- Gemeentelijke belastingen
- Inkomsten op de leges van Burgerzaken en Bouwzaken
- Het gemeentefonds (geld vanuit het rijk. Een fonds dat het rijk ook steeds meer aan het afknijpen is)
Deze inkomsten worden vervolgens weer gebruikt voor de uitgaven die de gemeente heeft.
Als je de leges afschaft zal dat ergens anders uit betaald moeten worden. Of hogere gemeente-belastingen of een hogere rijksbijdrage. En het rijk (agv de politici in Den Haag) is geen betrouwbare inkomstebron op de lange termijn.
Linksom of rechtsom zul je betalen.

Waarvoor:
Oa. voor de vaste uitgaven van een gemeente (bv onderhoud openbare ruimte, de sociale dienst, jeugdzorg, WMO, onderwijs), en natuurlijk de leuke hobbie-plannen van de raad en B&W.

De (door de burger verfoeide) ambtelijke organisatie (denk aan personeel, "nis"-software, hardware, huisvesting, etc) bungelt meestal onderaan als het gaat om die geldzak.
Als in: al tot op het bot bezuinigd de laatste decennia.
Maar dat ziet diezelfde burger allemaal niet.
30-05-2018, 21:57 door Anoniem
Door Anoniem: Wendt je met je idee tot de politiek. Lokaal de wethouder(s), nationaal de Tweede Kamer. Zij zijn degenen die zo'n regel moeten instellen of de betaalwijze kunnen aanpassen voor de overheid/gemeente.
Heb brieven bij de minister (plasterk van de arbeiderspartij toen nog--nog een keer wat aan deze langs-de-neus-naar-benee-kijkster van '66 sturen lijkt niet meer kans te maken) en de burgemeester liggen. Ik hoor vooral krekels.


Door Anoniem: @ Anoniem 16:29

Helemaal mee eens dat ambtenaren achter de balie ook maar doen wat men ze opdraagt. Maar ze mogen best stevig bij hun beleidsmedewerker aan de jas trekken dat het beleid soms onwerkbaar is.
Heb dat al meermaals zeer duidelijk gemaakt aan allerlei ambtenaren, inclusief ambtenaren wiens mandaat precies is "aan de bel trekken", en allemaal, inclusief die laatste, weigerden dat pertinent te doen. Communiceren, intern? Gaan we niet doen meneer.

De regels en dus werk zijn ook zo ingericht dat het makkelijker is arrogant te doen naar de burger dan om de burger ten dienst te zijn. Heb ook echt nog nooit een ambtenaar publiekszaken gezien die niet te voor en te na arrogant deed, in geen enkele gemeente, en heb er toch wel een paar gezien nu.

Neem bovenstaande voorbeeld van iemand die zijn beurs kwijt is en een nieuw ID bewijs nodig heeft. Hoe betaal je zoiets zonder pas en hoe vraag je een nieuwe pas aan zonder ID bewijs?
De regeltjes weten het niet dus de ambtenaar ook niet. Problemen oplossen zitten ze niet voor.

(Zie bijvoorbeeld nieuwsbericht zwerver in Dordrecht zonder pinpas die moest pinnen, en de klucht die ontstond toen een welwillende medeburger wilde inspringen.)


Door Aha: Ik ben het met je eens met betrekking tot de plicht een ID kaart te moeten hebben waarvoor je leges schuldig bent.
Vanuit mijn persoonlijke visie doet de overheid voorkomen of je er schuldig aan bent Nederlands staatsburger te zijn.... dus er daarom maar voor te moeten betalen. Het is voldoende scherp door de bocht te classificeren als... 'van de zotte', en enig in Europa voorzover ik weet.
De kaart, zelfs het "je hebt precies één identieit met een vastgelede voor- én achternaam", is altijd een contrôlemiddel geweest. Bij zulke middelen komt altijd het overheidsbelang voorop.

Practisch voor de burger zou zijn om er niet (direct) voor te hoeven betalen want op het moment dat je dat moet, bijvoorbeeld omdat je kaart gestolen of verloren is, is dat helemaal niet handig; pinnen nog veel minder dan contant. En je moet er altijd precies één voorhanden hebben, niet meer en niet minder, en je hebt een groot belang 't ding niet te laten slingeren. Dus wat het nut van die leges helemaal is?

Maar daarnaast vind ik het gewoon niet kunnen dat gemeenten geen contant aan willen nemen. Dat is veel te gemakszuchtig lekker voor zichzelf zorgen, daarmee barrieres voor de burgerij opwerpend en werk op de burgerij afschuivend.

De veel gehoorde m.i. kreupele vergelijking dat je 'toch ook voor een rijbewijs betaalt' gaat niet op want je rijvaardigheidsbewijs (in archief bij het CBR) en het persoonsgebonden bewijs daarvan desgevraagd te moeten kunnen overleggen/tonen - het rijbewijs - is alles i.t.t. de ID-kaart gebaseerd op een vrijwillige keuze.
Met het paspoort vind ik het weer niet zo, maar dat laat ik achterwege, want anders wordt deze off-topic veel te breed.
<end off topic
Paspoort en idkaart waren gelijkgesteld; dat was dan ook de (publieke) reden dat er een chip in je idkaart zit en daar vingerafdrukken op moesten. Dat met die vingerafdrukken hoeft niet meer na een hele hoop (voor de overheid) uiterst beschamende heibel, maar gaat door de EU toch maar weer verplicht gesteld worden. (Leuk he, die achterdeurtjes.)

Vrij recent werd er weer nog maar weer eens een keer over mijn pasfoto gezeurd (zeggens, dat was de meest recente smoes^Wambtelijke reden waarom mij alweer een aanvraag tot burgerhaatkaart geweigerd werd. Argument was dat als ik dan aan de grens zou zijn en de grenspolitie mijn (verder prima gelijkende) pasfoto zou zien dat ik dan nog meer gedonder zou krijgen "en dat wil je helemaal niet".

Met als gevolg dat ik nog steeds geen burgerhaatkaart heb en dus ook niet IN Nederland MAG werken. Want mogelijk eventuele bezwaren over een foto van denkbeeldige grenspolitie in een ver land. Wat overigens niet strookt met het verhaal van "open grenzen in Europa", aangezien de kaart daar wel geldig is en daarbuiten niet.

Dus: Die kaart heeft teveel functies. En is overigens ook veel te ingewikkeld om aan te vragen. Zeker als je in een gemeente woont die "uitsluitend op afspraak werkt", waar ze dan onveranderlijk net over doen alsof het een grote gunst is dat je op afspraak MAG komen bij de gemeente. "Afspraak maken" om een aanvraag in te dienen die dan een paar keer wordt afgewezen zodat je iedere keer weer een nieuwe afspraak MAG maken, en zo zijn we snel een paar weken verder. (Ik ben ondertussen al een paar jaar verder, maar dit terzijde.) Het is ondertussen een harde vereiste om in je eerste levensonderhoud te kunnen voorzien, maar je MAG het ding pas aanvragen --alleen bij je eigen gemeente natuurlijk, dat monopolie is heilig-- ALS je eerst bent ingeschreven. Iets wat helemaal nul zichtbare verbinding met die burgerhaatkaart heeft. Waardoor er alweer een barriere wordt opgeworpen om 'm te MOGEN aanvragen.

Of nouja je moet naar schiphol waar dan norse marechausees je eerst eens aan de tand gaan voelen of je wel een dringende noodzaak hebt om niet gewoon braaf in je eigen gemeente door de ambtenaren publiekszaken herhaaldelijk naar huis gestuurd te worden met "maak maar een nieuwe afspraak, volgende week op z'n vroegst meneertje".

Oh en die chip in je paspoort met de vingerafdrukken, dat is in het belang van de VS doorgedrukt. De idkaart moest dus ook, want gelijkgesteld, maar is in de VS in het geheel niet geldig. Ambtenaren en politici en logica, het blijft lastig.

Maargoed, er is nog wel meer mis met de burgerhaatkaart, de regeltjes eromheen, en zo verder. Het pinverhaal is gewoon het zoveelste voorbeeld van ambtenaren en overheden die vooral voor zichzelf zorgen en niet of nauwlijks kijken wat hun al te gemakkelijke verplichtingen over de burger uitstorten nou helemaal voor de burger betekent. Zolang je precies in je toebedeelde hokje past en op tijd de juiste formulieren invult is er weinig aan de hand. Val je erbuiten, ben je zuur en blijf je zuur. Dat ben ik nu al jaren. Belangrijker: Het is een systematisch en systemisch probleem binnen de overheid en de overheid weigert categorisch daar iets aan te doen of zelfs maar toe te geven dat er wel eens iets mis zou kunnen zijn.


Door abj61: Rijbewijs is oa niet geldig bij het indienst treden bij een werkgever of een bankrekening openen
Die bankrekening die je weer nodig hebt voor je pinpas om voor je burgerhaatkaart te MOGEN betalen.

(En oh ja, geen rijbewijs, nooit gehad.)


Opsommend, het ging om verplicht pinnen bij de gemeente, maar dat is echt niet het enige dat mis is bij de gemeente. Het is wel symptomatisch voor die problemen: Regeltjes op elkaar blijven stapelen en nooit eens nadenken wat de gevolgen daar nou van zijn. Altijd "handig" voor zichzelf bezig zijn, en dat de burger met weer een extra verplichting wordt opgezadeld is zo oninteressant dat er absoluut niet over nagedacht wordt. Komt gewoon niet bij ze op.
30-05-2018, 23:48 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij is dit helemaal niet toegestaan want contant geld is een wettig betaalmiddel.


De overheid staat boven de wet... Samen met alle ambtenaren! Kijk ook maar eens naar het kentekenparkeren. Blijft men ook mee doorgaan. En dan die kneuzen van handhaving die elke dag de burger uitdagen en treiteren. Ik zie het dagelijks gebeuren. Ze zijn letterlijk op zoek naar ruzie gewoon. Mensen die normaal op ze reageren worden geschoffeerd en uitgedaagd met onbeschoft gedrag. Tijd voor een mooie video reportage met de verborgen camera?

LOL
31-05-2018, 08:08 door Anoniem
Misschien een ideetje voor de gemeentes: achteraf betalen!
Gewoon thuis, via internet. Snel, makkelijk en veilig voor iedereen.

Dus geen cash geld meer aanwezig, geen berovingen, en als de betaling te lang op zich laat wachten kunnen ze deurwaarders op pad sturen, dus ook nog eens goed voor de werkgelegenheid!
31-05-2018, 09:45 door Anoniem
Misschien idee voor Gemeenten, alleen nog cryptocurrencies accepteren. Zorgt in ieder geval voor een veel snellere adoptie :)
31-05-2018, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ze kunnen beter die werknemertjes van de roverheid, achter de balies,
die denken dat ze ver boven jou staan, als je een verplicht document komt verlengen o.i.d.,
allemaal ontslaan en dat soort dingen maakhetzelfmaar only te maken.
Of zet er een paar apen, liefst gorilla's neer.
Schiet waarschijnlijk nog meer op ook.

Goed verhaal. Lekker inhoudelijk en ook goed uitvoerbaar.
31-05-2018, 11:27 door Anoniem
Ook een optie is om ID bewijzen gratis te verstekken, het is immers verplicht er een te hebben tegenwoordig.
31-05-2018, 15:02 door Anoniem
In de meeste Europese landen betekent "wettig betaalmiddel" dat je er altijd mee moet kunnen betalen.
(op enkele uitzonderingen na)
31-05-2018, 20:21 door Anoniem
Door Anoniem:In de rij staan, formulier ontvangen. Invullen. Dan een bank gaan zoeken. Met formulier en betaalbewijs terug in de rij. .... En geen overval risico voor ambtenaren, of gedoe met wisselgeld.
Is toch ook te doen. Dat formulier kan je natuurlijk ook electronisch krijgen, zelf printen, of de bank laten printen. Eventueel zelfs met contante betaling (want een bank is immers een soort van geldwinkel, met een kluis en zo). Die service kost natuurlijk iets, maar anders pin je toch gewoon.
31-05-2018, 20:26 door Anoniem
Door Anoniem: Ze staat, of wil er niet bij stil staan, dat mensen graag privacy hebben, ook met hun betaalverkeer.
Hoezo privacy bij het betalen van je id-kaart. Dan weten ze toch al wie je bent.
31-05-2018, 22:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:In de rij staan, formulier ontvangen. Invullen. Dan een bank gaan zoeken. Met formulier en betaalbewijs terug in de rij. .... En geen overval risico voor ambtenaren, of gedoe met wisselgeld.
Is toch ook te doen. Dat formulier kan je natuurlijk ook electronisch krijgen, zelf printen, of de bank laten printen. Eventueel zelfs met contante betaling (want een bank is immers een soort van geldwinkel, met een kluis en zo). Die service kost natuurlijk iets, maar anders pin je toch gewoon.
Nee, dat is niet "toch te doen". Nee, het is niet "maar dan doe je toch gewoon". Je doet werkelijk zo een groot aantal aannames die vaak genoeg niet aan te nemen zijn dat je hele stukje onleesbaar wordt van tenenkrommendheid. Maar erger: Het is bureaucratie. Het is afschuiven van werk op de burger uit ambtelijke amtelijkheid. Ja natuurlijk zucht je en doe je mee want dat is makkelijker dan een bureaucratie eigenhandig veranderen. Tenzij je het echt niet kan natuurlijk. Dan val je buiten de boot. Maar dat hele stroeve is bureaucratische ambtelijkheid zo eigen dat het spreekwoordelijk is; dat iedereen het verwacht en aanneemt. Maar nog steeds maakt dat het niet tot redelijk of acceptabel. Het blijft ambtelijke ambtelijkheid en bureaucratie.

Sterker, het is wat bijvoorbeeld een hoop landen die anders "opkomend" zouden moeten zijn terughoudt in hun groei. En hier in Nederland neemt de bureaucratie ook gestaag toe, en zeker niet af. We glijden dus langzamerhand af naar, nouja, Spaanse toestanden, en dan erger.


Door Anoniem:
Door Anoniem: Ze staat, of wil er niet bij stil staan, dat mensen graag privacy hebben, ook met hun betaalverkeer.
Hoezo privacy bij het betalen van je id-kaart. Dan weten ze toch al wie je bent.
Dat zou je denken, maar zo werkt het niet. Redenen waarom laat ik aan de oplettende lezertjes als huiswerk.
03-06-2018, 14:08 door Anoniem
Zolang er geen wetten /regels zijn van hogerhand zijn waar de gemeentes zich aan zullen moeten houden zal er op bepaalde onderwerpen wildgroei ontstaan met alle gevolgen van dien.

Het is niets anders dan een logisch gevolg van de huidige opzet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.