image

Openbaar Ministerie: Huidige aanpak cybercrime te beperkt

donderdag 31 mei 2018, 10:27 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 31-05-2018, 11:25

De huidige aanpak van cybercrime is te beperkt en vereist meer investeringen, zo laat het Openbaar Ministerie in het vandaag verschenen Jaarbericht 2017 weten (pdf). Volgens het OM blijft het aantal gevallen van cybercrime toenemen, waarbij computers zowel een middel als doelwit zijn.

Het OM stelt dat de snelheid van technologische en maatschappelijke veranderingen, de mogelijkheden voor criminelen om in grote mate anoniem via het internet te opereren en het internationale karakter van cybercrime grote uitdagingen vormen. "Cybercriminelen kunnen moeiteloos wereldwijd actief zijn, terwijl de opsporing en vervolging aan de landsgrenzen is gebonden. Tegen deze achtergrond is de huidige aanpak van cybercrime nog te beperkt. OM en politie moeten hun cyberexpertise en capaciteit met betrekking tot de aanpak van cybercrime vergroten."

Niet alleen stelt het OM dat het samen met de opsporingsinstanties en andere partners grote stappen moet zetten, er wordt ook naar het kabinet gekeken. "Het kabinet investeert weliswaar in bestrijding van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, maar de huidige investering is onvoldoende om het OM adequaat toe te rusten om cybercrime het hoofd te bieden."

Meer zaken

Doordat de politie "fors investeert" in de aanpak van cybercrime verwacht het Openbaar Ministerie dat het aantal zaken daardoor zal toenemen. Volgens het OM is het belangrijk dat het in de samenwerking met andere partijen als betrouwbare partner wordt gezien. Iets waarvoor andere maatregelen nodig zijn, zoals uitbreiding van de juridische mogelijkheden.

Vorig jaar was het Openbaar Ministerie bij 43 complexe cybercrime-onderzoeken betrokken, waarmee de norm van 40 is gehaald. Het aantal reguliere cybercrimezaken dat door de politie werd aangeleverd bij het OM betrof 223, waarmee de gestelde norm van 230 net niet werd gehaald.

Image

Reacties (3)
31-05-2018, 11:51 door Anoniem
Dat wordt weer meer belasting betalen.
Idee, haal die politie agentjes zaterda en zondag eens weg,
verstopt achter bomen en geluidswallen.
Onder het mom van veiligheid.
Helaas zie je ze niet als het echt nodig is, bij enorme files en in woonwijken.
Die besparing van salarissen inzetten voor Cybercrime
31-05-2018, 11:58 door Anoniem
Wat is het algehele ophelderingspercentage nu? Bijvoorbeeld ook vergeleken met dat bij de buren?

Als je de "gewone" criminaliteit --waar OM en politie toch al enige jaartjes ervaring mee hebben-- al nauwlijks in de klauwen hebt, waarom dan krakeleren over deze toch erg specialistische variant van criminaliteitsbestrijding? Dan hebben we het over een winkeltje binnen de bende die om aandacht, mensen, geld, en macht binnen de organisatie vraagt, maar niet over het verbeteren van OM en politie als geheel. Waarmee daar nu fors investeren weinig garanties op verbetering biedt, want de randvoorwaarden voor effectiviteit zijn gewoon afwezig.
03-06-2018, 14:02 door Anoniem
Dit klinkt allemaal goed maar dit moet internationaal aangepakt worden.

Er zijn ook slachtoffers (bedrijven, burgers) het slachtoffer van internationale cybercrime.

Ik heb hier een b.v. eenl zaak liggen waar de politie in Nederland niets aan doet.

Je kan aangifte doen wat je wilt maar er wordt gezegd dat er niets aan gedaan wordt aangezien zeker m.b.t. oplichtingszaken de politie nationaal georienteerd is en niet internationationaal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.