/dev/null - Overig

backup hdd in auto?

02-06-2018, 17:17 door Anoniem, 29 reacties
ik vroeg me af. hoe schadelijk is het om een hdd in je auto te bewaren? qua schokken zou het denk ik nog wel mee vallen. (of je moet een zwaar ongeluk krijgen) maar de temperatuursverschillen en vorst of condens lijkt me dan wel weer een dingetje. kan er verder niet veel over vinden op internet. behalve dat een ssd een beter en veiliger alternatief is voor in je auto. (en een flink stuk duurder)

iemand die er meer van weet? het zal wel af te raden zijn om een of andere reden gok ik.
Reacties (29)
02-06-2018, 20:22 door Anoniem
Ik zou het in ieder geval encrypten, voor als je auto gestolen wordt.

Harddisks kunnen best wat hebben. Ik zou er een beetje schuim omheen doen om de grootste tikken te stoppen.
Er zijn veel externe harddisks verkrijgbaar, die worden ook vaak in auto's vervoerd (of bus, tram, etc).
02-06-2018, 20:38 door Anoniem
De ontsteking van je auto veroorzaak sterke elektromagnetische pulsen. In een auto interieur kun je temperatuurverschillen van gemakkelijk 100 graden hebben. Ook grote verschillen in luchtvochtigheid. Diefstal is ook een risico. Trillingen zijn langdurig. Niet optimaal voor een HD. Bij een elektrische auto worden worden de elektromotoren met PWM gevoed, wat ook sterke elektromagnetische pulsen veroorzaakt.
02-06-2018, 21:10 door Anoniem
Vertel eens waarom je een HDD in je auto wil bewaren?

Zie niet in waarom je dit zou willen?
02-06-2018, 21:39 door Anoniem
1. In een antistatische verpakking doen met de sata-connector aan de gesloten kant en een zakje silica-gel (dat je regelmatig moet vervangen) erbij. sluit met een plakbandje als het niet beter kan.
2. Zorg dat de hdd in de verpakking weinig kan bewegen en dat de binnenkant van de verpakking zacht is dat harde schokken kannen opvangen.
3. Zorg liefst dat het doosje weinig van zijn plaats kan komen, en dat er geen zware dingen op terecht kunnen komen,
of dat er op een andere manier teveel kracht op zou kunnen worden uitgeoefend.
4. Bij buiten meer dan 10 graden kouder dan binnen, eerst acclimatiseren alvorens te gebruiken.
Bij te groot temperatuurverschil tussen koudere HDD en binnentemperatuur kan er onwendig vocht op neerslaan.
5. Geen interface of printplaat aanraken.
02-06-2018, 22:01 door Anoniem
Door Anoniem: Vertel eens waarom je een HDD in je auto wil bewaren?

Zie niet in waarom je dit zou willen?

Off-site back-up.
02-06-2018, 22:05 door Bitwiper - Bijgewerkt: 02-06-2018, 22:16
Ultrasnelle schijven zijn gevuld met Helium (of ander "licht" gas) en dus luchtdicht (anders is dat gas "zo vertrokken").

Andere schijven zijn beslist niet luchtdicht, o.a. om schade door drukverschillen (bijv. tijdens vliegtuigtransport) te voorkomen (als je wel eens met een dichte zak chips vanuit een dal naar 1800 meter hoogte gereden bent, weet je wat ik bedoel). Er wordt wel een filtertje gebruikt (zoek naar het label "do not cover") dat stof tegenhoudt, maar dat is mogelijk niet ontworpen om vocht tegen te houden. Bovendien houdt de elektronica op het controllerbord niet van vocht, vooral niet als jij (of iemand anders) daar vingerafdrukken (met zouten) op hebt achtergelaten. Een goed afsluitbaar plastic zakje helpt vast wel tegen vocht.

Het kan knap warm worden in geparkeerde auto's. Maar draaiende schijven willen ook wel eens flink heet worden, bijv. 60 graden Celcius (niet dat dit de levensduur te goede komt). Ik verwacht in NL geen problemen, ook niet bij strenge vorst. Ik raad wel aan om een koude schijf rustig te laten aklimatiseren voor je hem in gebruik neemt, zowel vanwege de mogelijk uiteenlopende temperatuurcoëfficienten van de gebruikte materialen, als om condensvorming te voorkomen).

Een schijf met geparkeerde koppen is veel minder gevoelig voor schokken dan een draaiende schijf, maar het blijft een kwetsbaar apparaat. Als je de schijf op een metalen vloer in je achterbak legt en over een verkeersdrempel rijdt, zal de schijf bij de "landing" grote G-krachten (dus grote snelheidsverandering in korte tijd - waardoor onderdelen er in, zoals de koppen, even veel zwaarder zijn) voor z'n kiezen krijgen (door metaal op metaal, hoewel de aluminium behuizing van de schijf wel iets zal helpen). Door de schijf met schuimrubber te omwikkelen en in een doosje te stoppen kun je die maximale G krachten enorm verlagen.

Een risico dat je niet noemt is diefstal (bijv. van de auto met schijf). Door de schijf te versleutelen (bijv. met Veracrypt) voorkom je dat de gegevens in verkeerde handen vallen - maar natuurlijk niet dat je zelf die gegevens dan niet meer hebt.

Aanvulling: na "Opslaan" waren bovenstaande reacties door de moderator vrijgegeven. @Anoniem 20:38: als die elektomagnetische pulsen een probleem zouden zijn, waarom heb ik dan nog nooit gehoord van elektronische apparatuur (waaronder smartphones en notebooks) die kapot ging door transport in auto of vrachtauto? Bovendien zou je ruzie krijgen met Agentschap Telekom als je met serieuze stoorzenders gaat rondrijden (zelfs brommers die vroeger op analoge radio en TV stoorden, leveren volgens mij bij lange na niet dusdanig sterke EMP's dat gevoelige elektronica ervan kapot gaat).
02-06-2018, 22:22 door Anoniem
Nog effe en de Koekel gaat je hele auto op je HDD bewaren (en twintig kopietjes op de hunne, om je gebruikers ervaring te verbeteren). Dus dan kan je gewoon zonder geweten of menselijke kwaliteiten geboren worden en hoef je je ook nergens meer zorgen om te maken. Het maakt niet eens meer uit of je rookt of niet. Allemaal al uitgestippeld. Geen paniek!
02-06-2018, 22:26 door Anoniem
Door Anoniem: De ontsteking van je auto veroorzaak sterke elektromagnetische pulsen.
....

Bij een elektrische auto worden worden de elektromotoren met PWM gevoed, wat ook sterke elektromagnetische pulsen veroorzaakt.
Sterke? Nee, totaal niet. Dat is niet sterk! Die pulsen vallen gewoon binnen de normen. Anders zou de auto niet verkocht kunnen worden. En een harddisk moet daar zeker tegen kunnen (industriële waardes, niet de consumenten norm).

Ouderwetse brommers hebben een ontsteking die je i.d.d. met een AM-radio kan waarnemen als de brommer dichtbij is. Maar dat gaat om millievolts. Dat laat geen spoor van vernielingen achter. ;-)

In een auto interieur kun je temperatuurverschillen van gemakkelijk 100 graden hebben. Ook grote verschillen in luchtvochtigheid.
Temperatuur zou inderdaad een probleem kunnen veroorzaken. Luchtvochtigheid kan je oplossen met een afsluitbare antistatische zak met silica gel korrel zakjes (of silica kattenbak vulling).

Trillingen zijn langdurig. Niet optimaal voor een HD.
Het gaat niet om de duur maar om de kracht (G).
02-06-2018, 22:58 door Anoniem
03-06-2018, 01:58 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De ontsteking van je auto veroorzaak sterke elektromagnetische pulsen. In een auto interieur kun je temperatuurverschillen van gemakkelijk 100 graden hebben. Ook grote verschillen in luchtvochtigheid. Diefstal is ook een risico. Trillingen zijn langdurig. Niet optimaal voor een HD. Bij een elektrische auto worden worden de elektromotoren met PWM gevoed, wat ook sterke elektromagnetische pulsen veroorzaakt.

Mijns inziens is dit niet relevant.
In de console van hedendaagse digitale cinema projectoren zit naast een schakelende Xenonlamp voeding en in oudere uitvoeringen staat nabij een conventionele shunt gelijkrichter die voor zeer grote zalen en zeker voor 3D tot 200A of zelfs meer bij ± 25V. continue stroom levert en waarbij zijn startautomaat kortdurend tot 23.000 volt genereert, ook een HHD waarop het dagprogramma wordt geupload.
Ik heb nog nooit gehoord dat deze HDD's daar hinder van ondervinden of defect zouden zijn geraakt.
03-06-2018, 01:58 door Anoniem
In tegenstelling tot wat sommigen aannemen kunnen harde schijven niet zoveel hebben als de koppen niet geparkeerd zijn. Auto's trillen enorm. Je zit zelf op een kussen, dus dat valt minder op, maar het is er wel.

Daarom moet je een HDD niet gebruiken tijdens het rijden. Als de auto stilstaat kan het wel, op een zo'n koel mogelijke plek en beter in een trillingsdempende deken gewikkeld dan direkt op een harde ondergrond. Dus niet op de vloer, in de achterbak, opbergvakken en ook niet in het dashboardkastje.

Verder wat Bitwiper schrijft.
03-06-2018, 18:05 door Anoniem
dus als ik het goed begrijp kan het opzich wel. mits de hdd versleuteld is. in een luchtdichte gripzak met een zakje silica bolletjes. en dan goed beschermd met bubbelfolie/handdoeken etc tussen het reserve wiel. en voor het aankoppelen een uurtje of 2 laten acclimatiseren. en ook de hdd steeds van te voren controleren op fouten/defecten/slijtage.

waarom ik dit zou willen? ik zie het als een gratis offsite backup locatie (zonder 3e partij) waar ik bij kan wanneer ik wil. bovendien heb ik 2 hdd's liggen waar ik niks mee doe. mocht er een complete woningbrand oid geweest zijn als ik niet thuis ben. dan heb ik (als het goed is) al mijn data nog. als ssd's in de toekomst nog goedkoper worden zal ik overwegen om over te gaan op een ssd.
03-06-2018, 19:51 door Bitwiper
Als het alleen om back-up gaat en je er niet vaak en veel naar schrijft, kun je ook een of meer micro-SD kaartjes overwegen. Zie https://tweakers.net/nieuws/139209/pny-brengt-micro-sd-kaartje-met-opslagcapaciteit-van-512gb-uit.html voor (nog erg prijzige) 256GB exemplaren, maar op die pagina vind je ook verwijzingen naar betaalbaarder spul - met kleinere opslagcapaciteit.

Acclimatiseren (ik weet nu ook hoe je dat spelt ;-) hoeft alleen als de HDD kouder is dan kamertemperatuur, warm wordt ie ook als je hem aanzet (m.a.w. als hij uit een warme auto komt, kun je hem meteen gebruiken).
03-06-2018, 19:52 door Anoniem
Door Anoniem: dus als ik het goed begrijp kan het opzich wel. mits de hdd versleuteld is. in een luchtdichte gripzak........
Antistatisch is ook belangrijk. Een splinternieuwe HDD wordt geleverd in een antistatische zak.
Dit is nog belangrijker in de winter als het koud en droog is en er zich gemakkelijk veel statische elektriciteit kan opbouwen op je lichaam. En het geheel dan bijv. in een hersluitbare diepvrieszak samen met een zakje silica. Met zacht schokabsorberend materiaal er omheen.
04-06-2018, 09:48 door Anoniem
Ben ik dan de enige die zegt dat een SSD een betere optie is ?

Het is wat duurder, maar die hebben geen bewegende delen en worden ook veel minder snel warm.

Uiteraard blijft bescherming en voorzichtigheid geboden
04-06-2018, 10:56 door Anoniem
Off-site back-up.

Daarvoor heb je een auto nodig ?!
04-06-2018, 14:01 door Anoniem
waarom ik dit zou willen? ik zie het als een gratis offsite backup locatie (zonder 3e partij) waar ik bij kan wanneer ik wil

Als ook iedere idioot die een keer inbreekt in je auto.
04-06-2018, 16:02 door Anoniem
ik vroeg me af. hoe schadelijk is het om een hdd in je auto te bewaren? qua schokken zou het denk ik nog wel mee vallen. (of je moet een zwaar ongeluk krijgen)

Maak je een houder, waarin de harddisk stevig vast zit, of kan deze bewegen ? Of kan de harddisk, bij een noodrem, een klap krijgen. Een (zwaar) ongeluk is daar echt niet perse voor nodig namelijk.
04-06-2018, 18:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ben ik dan de enige die zegt dat een SSD een betere optie is ?

Het is wat duurder, maar die hebben geen bewegende delen en worden ook veel minder snel warm.

Uiteraard blijft bescherming en voorzichtigheid geboden

Uiteraard, maar die moet topicstarter dan speciaal aanschaffen zei hij, en een hoge capaciteit SSD is extra duur of nog niet te krijgen. Met niet te moeilijke maatregelen kun je een HDD net zo goed in de auto bewaren.
04-06-2018, 18:26 door Anoniem
Door Anoniem:
waarom ik dit zou willen? ik zie het als een gratis offsite backup locatie (zonder 3e partij) waar ik bij kan wanneer ik wil

Als ook iedere idioot die een keer inbreekt in je auto.

vandaar dus de versleuteling. het zijn ook geen nucleaire lancering codes oid. maar gewoon mijn vakantie fotos, muziek, documenten etc. iemand zou in kunnen breken ja. en als hij die hdd weet te vinden heeft diegene een hdd ter waarde van 100euro met data waar hij niks mee kan. waarschijnlijk is mijn stuk geslagen ruit al duurder dan dat. dus wat is je punt precies?


Door Anoniem:
ik zie het als een gratis offsite backup locatie (zonder 3e partij) waar ik bij kan wanneer ik wil

Daarvoor heb je een auto nodig ?!

je kan je gegevens ook op laten slaan 20 meter onder de grond in een zwaar beveiligde bunker. of dat het waard is voor mijn vakantie fotos, muziek, documenten etc. waarschijnlijk niet. bovendien kost dat flink wat geld en kan ik er niet altijd bij wanneer ik wil. online storage zou ook kunnen maar ik beheer toch liever mijn eigen data. het uploaden van honderden gigabytes kost ook flink wat tijd. daarnaast beschik ik al over een auto waar ik gratis mijn hdd met data op kan slaan. (met de risico's die ik dan voor lief neem.)
04-06-2018, 19:23 door Anoniem
Door Anoniem:

[..]
je kan je gegevens ook op laten slaan 20 meter onder de grond in een zwaar beveiligde bunker. of dat het waard is voor mijn vakantie fotos, muziek, documenten etc. waarschijnlijk niet. bovendien kost dat flink wat geld en kan ik er niet altijd bij wanneer ik wil. online storage zou ook kunnen maar ik beheer toch liever mijn eigen data. het uploaden van honderden gigabytes kost ook flink wat tijd. daarnaast beschik ik al over een auto waar ik gratis mijn hdd met data op kan slaan. (met de risico's die ik dan voor lief neem.)

Met dat idee is niks mis, alleen is een auto een behoorlijk vijandige omgeving voor een harddisk - zeker als je 't ding er maanden/jaren in mee laat hobbelen totdat je een 'm keer nodig blijkt te hebben.

(Je kunt je voornemen om ook nog regelmatig checksum te lezen, zodat je alle gebruikte blokken gezien hebt, maar dat blijft in 9 van de 10 gevallen een mooi plan waar niks van komt. ).

Je kunt m.i. dan beter je harddisk bij vrienden/ouders/familie/of in je ladenblok op kantoor neerleggen.
Met encryptie is de vertrouwelijkheid van je data wel gegarandeerd, zowel tegen de bewaarders als eventuele echte dieven.

Aangezien je toch (in de winter) al rekening wilde houden met 'twee uur acclimatiseren' is 'instantaan toegang' ook bij je auto niet altijd het geval - dan is de vertraging voor het ophalen bij vrienden/ouders/familie meestal ook wel te overzien.
Op kantoor kost je misschien een dag of worst case een weekend als het slecht uitkomt.

Tenslotte zijn harddisken ook gewoon goedkoop -je kunt roteren met twee disken- een backup disk thuis (offline) voor de snelle toegang van 'oeps verkeerde file gedelete' (of ransom ware, of hardware crash) en een off-site disk voor het geval van totaal verlies (brand, inbreker die alles meeneemt)
04-06-2018, 19:56 door Anoniem
Ik zou graag een app hebben die alles spooft. Mijn locatie. Mijn contacten. Mijn data. Mijn emails. Mijn likes. Like maar alles automatisch wat er te liken valt. Heel de dag door rommel en onzin sturen.
Dat is de beste manier om mijn echte prive data te beschermen. Niet al te moeilijk. Ik heb 32 Gieg plek op mijn telefoon. Dus daar plemp ik zo een bestand van een miljoen contacten in. Zo een visitekaartjes bestand. Met allemaal mensen die ik helemaal niet ken. En ga ze maar allemaal lekker synchroniseren met je server. Alleen ik weet immers wie ik wèl echt ken.
De beste manier om je prive te verstoppen is in vrachtwagens rommel. Waar maar één relevant briefje in ligt. Wat enkel ik weet. Niet eens wachtwoord voor nodig.
Dan ontploffen die datacenters allemaal, van enkel troep op de servers, om te verkopen niks meer waard want allemaal waardeloze onzin. En totaal geflipte kunstmatige intelligenties die er ook al geen touw meer aan vast kunnen knopen.

De beste manier om je privacy te beschermen is verstoppen in ruis. Heel veel ruis. Oude truuk. Oude vorstenhuizen zetten vroeger de fontein aan om te voorkomen dat iemand door het sleutelgat kon meeluisteren. Dat kunstje werkt nog steeds. Ruis! Heel veel onzin. Dan ontploft alles vanzelf.
04-06-2018, 20:05 door Anoniem
Als ze van iedereen 100 Terabyte aan rommel bij te houden hebben en niet maar enkele Giga's. Allemaal opslaan. Ga het maar verkopen, lever nog maar een kopietje dan. En er is geen touw meer aan vast te knopen. Dus ook niks meer waard.

Dan is het snel afgelopen met al die ongein. Dan kan je zelfs misschien je eigen Tesla weer besturen zonder gezeur.
05-06-2018, 00:03 door Anoniem
Als in de 17e eeuw smart phones hadden bestaan, dan was Den Briel nooit gebeurd. Want dan hadden ze alle plannen al aan de Spanjaarden gelekt. Dan had Nederland niet eens gestaan. Dus dan hadden ze ook niks hoeven "bevrijden" later.

Conclusie: de smart phone is gewoon te laat uitgevonden.
05-06-2018, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ben ik dan de enige die zegt dat een SSD een betere optie is ?

Het is wat duurder, maar die hebben geen bewegende delen en worden ook veel minder snel warm.

Uiteraard blijft bescherming en voorzichtigheid geboden

Zie https://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention

SSD's raken bij hoge temperaturen hun data kwijt, dus in een auto langere tijd niet gebruiken is niet handig...
05-06-2018, 12:30 door Anoniem
Wij hebben wel eens een datacenter koeling issue gehad met 7200rpm schijven... Temperatuur ging naar 35 a 40 graden. Een week later konden we alle schijven vervangen omdat die fouten aan gingen geven.
05-06-2018, 17:40 door Anoniem
Door Anoniem:Zie https://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention

SSD's raken bij hoge temperaturen hun data kwijt, dus in een auto langere tijd niet gebruiken is niet handig...
Ik denk niet dat dit met bijv. een Samsung 850 EVO 2.5" 500GB nog steeds het geval is.
Er wordt een maximum storage temperatuur genoemd van max. 85 C. Ik zie alleen niet zo snel ergens staan of dit in onbeschreven of beschreven toestand is, maar dan nog mag hij een operationele omgeving hebben van max. 70 C,
Zie specificatie van deze SSD.

Door Anoniem: Wij hebben wel eens een datacenter koeling issue gehad met 7200rpm schijven... Temperatuur ging naar 35 a 40 graden. Een week later konden we alle schijven vervangen omdat die fouten aan gingen geven.
Het ging hierbij alleen wel over harde schijven die ijverig in bedrijf waren. Daar is hier geen sprake van. ;)
05-06-2018, 20:35 door Anoniem
Ik zie het probleem niet zo.
In mijn vorige auto, de Lexus CT200h Zat standaard een HDD van 40 GB of zo, voor het opnemen van muziek en navigatie kaarten.
Die heeft er ook al ruim 8 jaar ingezeten zonder problemen.
Volgens mij valt het allemaal wel mee.
06-06-2018, 01:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie het probleem niet zo.
In mijn vorige auto, de Lexus CT200h Zat standaard een HDD van 40 GB of zo, voor het opnemen van muziek en navigatie kaarten.
Die heeft er ook al ruim 8 jaar ingezeten zonder problemen.
Volgens mij valt het allemaal wel mee.

Dat zal waarschijnlijk een 1.8" drive geweest zijn . Die zijn nog wat beter bestand tegen versnellingen dan normaal formaat drives.
Ze zaten ook in de iPod classic (goed genoeg om mee te joggen ).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.