image

Nieuwe Cybersecurity Research Agenda voor veilige samenleving

woensdag 6 juni 2018, 09:56 door Redactie, 3 reacties

Gisteren is de derde Nationale Cyber Security Research Agenda (NCSRA III) gepresenteerd, die moet bijdragen aan een veilige samenleving (pdf). De NCSRA III beschrijft uitdagingen voor cyberbeveiligingsonderzoek rond vijf pijlers, die samen cybersecurityonderzoek en -ontwikkeling in Nederland ondersteunen.

Het gaat om Ontwerpen, Verdedigen, Governance, Aanvallen en Privacy. Zo staat bij Ontwerp de vraag centraal hoe systemen die "secure by design" zijn kunnen worden gerealiseerd. Als het om Aanvallen gaat wordt gekeken hoe het aanvalsoppervlak van steeds complexere ecosystemen, die uit mensen, hardware en software bestaan, kan worden begrepen. De Privacy-pijler richt zich op de vraag hoe mensen kunnen worden beschermd in een wereld die "geobsedeerd" door hun data is.

Door deze verdeling in pijlers komen wetenschappelijk disciplines samen en wordt er richting aan het onderzoek en samenwerking gegeven. Zo heeft elke pijler bijdragen nodig van computerwetenschappen, techniek, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. De NCSRA III is ontwikkeld door dcypher, het cybersecurityplatform voor hoger onderwijs en onderzoek dat is opgericht door de ministeries van Justitie en Veiligheid, Onderwijs en Economische Zaken en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Image

Reacties (3)
06-06-2018, 09:59 door Anoniem
Nou, alweer een praatclubje dat zichzelf zijn bestaansrecht bewijst (en subsidiegelden zekerstelt) met een rapportje met wat hippe plaatjes erin. En toen?
06-06-2018, 13:45 door Anoniem
Heb je überhaupt het PDF wel gelezen waar naar gelinkt wordt in de tekst? Mooie FIPO heb je 3 minuten na de publicatie van het bericht..
07-06-2018, 17:21 door Anoniem
Die agenda ziet er wel serieus uit, met een clubje van professionele mensen op dit gebied.
Maar als ze het over research hebben gaat het dan alleen over wetenschappelijk onderzoek of ook praktijkgericht onderzoek?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.