image

Nieuwe aanklachten tegen Britse WannaCry-onderzoeker

donderdag 7 juni 2018, 11:38 door Redactie, 1 reacties

De Britse WannaCry-onderzoeker die vorig jaar in de Verenigde Staten werd aangeklaagd voor het ontwikkelen en verspreiden van bankmalware is opnieuw aangeklaagd. Dit keer wordt de Brit door het Amerikaanse openbaar ministerie beschuldigd van het liegen tegenover de FBI en het maken en verspreiden van de UPAS Kit-malware. Deze malware zou allerlei persoonlijke gegevens van computers kunnen stelen.

Vorig jaar werd de Brit al aangeklaagd voor het ontwikkelen en aanbieden van de Kronos banking Trojan, waarmee criminelen gegevens voor internetbankieren kunnen stelen om die vervolgens voor fraude te gebruiken.Volgens de aanklager heeft de Brit in een YouTube-video uitgelegd hoe Kronos werkt en de video hebben gebruikt om de verkoop van malware te promoten. In totaal zijn er nu tien aanklachten tegen de WannaCry-onderzoeker ingediend. Tijdens een eerste procedurele zitting verklaarde het Amerikaanse openbaar ministerie dat de Brit tijdens een politieverhoor had bekend achter de Kronos-malware te zitten.

In april van dit jaar werden details van de twee telefoongesprekken voor het eerst openbaar gemaakt. Daarin zou de WannaCry-onderzoeker meerdere belastende verklaringen hebben gegeven dat hij de code van de Kronos-bankmalware heeft gemaakt en naar iemand heeft gestuurd. Ook liet de aanklager weten dat de Brit een formulier heeft ondertekend dat de FBI zijn rugzak, telefoons en laptops mocht doorzoeken en dat hij tijdens het twee uur durende verhoor met agenten "helder" was en veel vragen in detail beantwoordde.

De advocaten van de Brit vinden dat zijn verklaringen niet als bewijsmateriaal mogen worden toegestaan. Hij zou na een week van feesten in Las Vegas een slaaptekort hebben gehad. Als buitenlander zou hij daarnaast de "Miranda-waarschuwing", dat hij het recht heeft om te zwijgen, niet hebben begrepen. Volgens critici probeert het Amerikaanse openbaar ministerie met de nieuwe aanklachten eerder gemaakte fouten in het onderzoek naar de Brit ongedaan te maken. Brian Klein, advocaat van de WannaCry-onderzoeker, zegt teleurgesteld te zijn en noemt de aanklachten ongegrond. Journalist Marcy Wheeler, die de zaak vanaf het begin volgt, maakte een analyse van de nieuwe aanklachten.

De Brit, die op Twitter actief is onder het alias MalwareTechBlog, werd vorig jaar mei wereldbekend doordat hij een domeinnaam registreerde die als killswitch voor de WannaCry-ransomware fungeerde. WannaCry probeerde op besmette systemen verbinding met een .com-domein te maken. Als de verbinding succesvol was stopte de ransomware met werken en werden er geen bestanden versleuteld en ook geen andere machines in het netwerk aangevallen. De onderzoeker, die op borgtocht is vrijgelaten, wist echter niet dat dit het geval was toen hij de domeinnaam registreerde. Op Twitter heeft de Brit om donaties gevraagd. De juridische kosten van de zaak zouden inmiddels de 100.000 dollar zijn gepasseerd.

Reacties (1)
08-06-2018, 05:20 door foxonsafari
Ja, Marcus Hutchins uit Devon, UK.
Had ie maar niet moeten opscheppen, dom dom dom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.