image

Minister: Geen gevoelige data huisdiereigenaren op straat

dinsdag 12 juni 2018, 11:56 door Redactie, 5 reacties

Er zijn geen gevoelige gegevens van huisdieren en hun eigenaren op straat terechtgekomen, zo heeft minister Schouten van Landbouw op Kamervragen laten weten. De NOS kwam onlangs met berichtgeving dat drie databases met gegevens van gechipte huisdieren niet goed beveiligd waren.

Via de databases kan informatie worden opgevraagd van gechipte huisdieren en hun eigenaren. Volgens de NOS was het bij drie databases mogelijk om op grote schaal informatie te downloaden. Bij één database ging het om telefoonnummer en woonplaats, maar bij de twee andere databases betrof het ook de namen van de eigenaren, adresgegevens en e-mailadres.

VVD-Kamerleden Koopmans en Weverling wilden van minister Schouten weten of daadwerkelijk gegevens van huisdieren en hun eigenaren op straat terecht zijn gekomen. "De in het artikel genoemde databanken die gegevens aanleveren voor Identificatie & Registratie Hond (databank bij LNV) hebben aangegeven dat er geen gevoelige informatie van huisdieren en hun eigenaren op straat terecht gekomen is", zo laat de minister weten (pdf).

Wel zijn er maatregelen genomen om misbruik tegen te gaan. Het is volgens Schouten niet meer mogelijk om meerdere chipnummers van huisdieren vanaf één ip-adres op te vragen. Wel heeft één database naar aanleiding van het NOS-onderzoek melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemaakt.

Reacties (5)
12-06-2018, 13:24 door Anoniem
"De in het artikel genoemde databanken die gegevens aanleveren voor Identificatie & Registratie Hond (databank bij LNV) hebben aangegeven dat er geen gevoelige informatie van huisdieren en hun eigenaren op straat terecht gekomen is"
En wie gaat vragen naar de scope en formulering van de resultaten van die onderzoeken? Niemand. Of er echt een lek is heeft de interesse van de volksvertegenwoordiging niet. De minister geeft door dat de bedrijven beweren dat er niets is gelekt en daarmee is de ophef weg.

De volksvertegenwoordiging maakt zich niet druk om de oorzaak van problemen. Je stelt een vraag zodat je kiezers het idee krijgen dat je ergens voor staat, je krijt een antwoord van de minister dat geruststellend klinkt, je hebt geen verstand van het onderwerp dus je vraagt niet door en je gaat door naar het volgende onderwerp. Zo verdien je tienduizend euro in de maand omdat je in de kamer gekozen bent.
12-06-2018, 13:58 door Anoniem
OTL. slechts 1 database eigenaar maakt de verplichte melding en de anderen worden op hun woord geloofd dat er niets is gelekt. als ze te stom zijn voor beceiliging dan zijn ze ook te dom voor accounting
13-06-2018, 05:41 door Anoniem
Die databases zijn er natuurlijk juist wel om in te kijken - wat nou als bv. Amivedi meerdere keren per dag in de database wil kijken waar een door de dierenambulance gevonden dier thuis hoort? Want daar is de registratie voor bedoeld, gevonden dieren (levend of dood) met hun baasje herenigen.
13-06-2018, 08:08 door karma4
Door Anoniem: OTL. slechts 1 database eigenaar maakt de verplichte melding en de anderen worden op hun woord geloofd dat er niets is gelekt. als ze te stom zijn voor beceiliging dan zijn ze ook te dom voor accounting
Voor accounting geloof ik dat zonder meer want ook in grote organisaties is dat heel wat anders dan security auditing.
Als je aan auditing doet wil je siem security.nl information en event monitoring. Dan moet je elk event kunnen zien dat heet telemetry in een dedistribueerde omgeving.
Ik verwacht een boel commotie om enkel dat woord. Het is zou een privacyinbreuk zijn als je bijhoudt wie welke data benaderd.
13-06-2018, 16:51 door [Account Verwijderd]
De 'data' waar ik op straat intrap en in mijn tuin soms in grijp bij het wieden tengevolge van de mentaliteit van sommige huisdiereigenaren ziijn óók node aanleiding voor kamervragen.

Bij voorbaat dank geachte leden van het 'tweede segment' der staten generaal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.