image

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op werkvloer

dinsdag 12 juni 2018, 12:24 door Redactie, 2 reacties

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op de werkvloer om onder andere het eigen personeel in de gaten te houden. Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. In 2017 werden er in totaal 1129 aanvragen ingediend, zo blijkt uit cijfers van de Gegevensbeschermingsautoriteit, sinds 25 mei de nieuwe naam van de Belgische Privacycommissie.

Tien jaar geleden in 2007 ging het nog om 55 aanvragen. "De hoofdreden waarom bedrijven camera’s op de arbeidsplaats plaatsen is om diefstallen door het eigen personeel tegen te gaan. 4 op de 10 diefstallen in een handelszaak zijn immers het werk van eigen medewerkers", zo stelt zelfstandigenorganisatie NSZ.

Bedrijven in België mogen niet zomaar een camera op de werkvloer plaatsen. Dit is gebonden aan de CAO, die aangeeft wat is toegestaan. Zo mag een camera alleen worden geplaatst als het gaat om veiligheid en gezondheid, bescherming van de goederen van de onderneming, controle van het productieproces en controle van de arbeid van de werknemer.

Medewerkers moeten daarnaast van tevoren over de plaatsing van de camera's worden ingelicht. Ook moeten bedrijven een aanvraag indienen voor het regelen van de camerabewaking. Voorheen moest dat bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, maar sinds de AVG van kracht is geworden is dit verschoven naar het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Reacties (2)
12-06-2018, 13:36 door Anoniem
Zo mag een camera alleen worden geplaatst als het gaat om veiligheid en gezondheid, bescherming van de goederen van de onderneming, controle van het productieproces en controle van de arbeid van de werknemer
Wat de restrictie vrij zinloos maakt omdat er zo altijd wel een excuus te verzinnen is om een camera te installeren, tot in de wc aan toe.

Het probleem zit dan niet in de mogelijkheid om een camera te kunnen plaatsen, maar in de toegang en het gebruik van beelden. Wie heeft echt invloed op de controle of die beelden wel gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn en alleen door de mensen die daarvoor aangesteld zijn?

Een camera een te grof middel voor veel van de doelen. Het is goedkoop en je hoeft geen vertrouwen in je personeel te hebben.
12-06-2018, 19:00 door Anoniem
Goede trend.. al die rot werknemers ook altijd!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.