image

Kabinet twijfelt over nut van verplichte vingerafdruk op ID-kaart

dinsdag 12 juni 2018, 15:16 door Redactie, 38 reacties

De Europese Commissie wil dat het weer verplicht wordt om de vingerafdruk op de identiteitskaart op te slaan, maar het kabinet heeft twijfels over het nut en de noodzaak van de maatregel die fraude moet tegengaan. Ook wil het kabinet niet dat identiteitskaarten zonder vingerafdruk eerder worden uitgefaseerd.

Dat laat minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten. Sinds 2014 worden er geen vingerafdrukken meer op de Nederlandse identiteitskaart opgeslagen. In april kwam de Europese Commissie met het plan om het opnemen van de vingerafdruk weer verplicht te stellen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

De Commissie stelt dat de kwaliteit van reis- en identiteitsdocumenten per land sterk wisselt. Zo zijn er twee landen die nog papieren documenten in omloop hebben die eenvoudiger te vervalsen zijn dan de kunststof kaarten die de andere landen gebruiken. Wat betreft de aanpak van de identiteitskaarten in Europa werd er een impactanalyse uitgevoerd, waarbij verschillende opties voorbijkwamen.

Blok schrijft dat de Commissie in het uiteindelijke voorstel voor identiteitskaarten afwijkt van de voorkeursopties uit de impactanalyse. Er is namelijk gekozen voor het verplicht toevoegen van vingerafdrukken, in plaats van dit optioneel te laten zijn De Commissie stelt dat het alle reis-, identiteits- en verblijfsdocumenten gelijk wil trekken aan de functionaliteit van het paspoort.

Vingerafdrukken

Volgens de minister is het opnemen van vingerafdrukken een beslissing die niet licht moet worden genomen. "Daarbij moet een afweging plaatsvinden tussen mogelijke inbreuk op privacy van burgers (bij afname en opslag van vingerafdrukken op het document) in relatie tot het beoogde doel", zo laat hij weten. Als de opname van vingerafdrukken verplicht gaat worden zal de huidige Nederlandse identiteitskaart moeten worden aangepast om te voldoen aan de door de Commissie voorgestelde eisen .

De identiteitskaarten zonder vingerafdrukken moeten volgens het voorstel binnen vijf jaar na het in werking treden van de verordening zijn uitgefaseerd. "Gelet op de hoge kosten die daaruit voortvloeien en het gegeven dat controle nu nauwelijks plaatsvindt vraagt Nederland zich af of het noodzakelijk is om vingerafdrukken verplicht te stellen", aldus Blok.

Ook wordt er getwijfeld aan het nut van de maatregel. "Nederland plaatst echter een kanttekening bij de te behalen resultaten voor het tegengaan van fraude middels het plaatsen van vingerafdrukken op de ID-kaart. Gelet op de beperkte controles, het feit dat bij grensoverschrijding vooral gebruik wordt gemaakt van gezichtsherkenning en gelet op de kosten die verbonden zijn met het voorstel bij implementatie binnen 5 jaar staat dit niet in verhouding tot het nagestreefd doel van betere fraudebestrijding", schrijft de minister in de brief (pdf).

Kosten

Het voorstel van de Europese Commissie heeft volgens Blok op verschillende manieren een financiële impact op Nederland. Het gaat dan om implementatiekosten, zoals het aanpassen van gebruikte ict-systemen, en de kosten voor het vervangen van identiteitskaarten zonder vingerafdruk. De implementatiekosten worden op 15 miljoen euro geschat, terwijl de vervangingskosten naar schatting 250 miljoen euro zullen bedragen. Nederland is dan ook voorstander om de implementatietermijn te verlengen tot 10 jaar zodat de vervangingskosten zich niet voortdoen.

Reacties (38)
12-06-2018, 15:31 door Anoniem
De mijne verloopt in oktober. Ik ben geboren Nederlander, maar woon niet meer in Nederland. Het betekent voor mij letterlijk dat ik minimaal 5 uur moet reizen. Tegenwoordig. Maar dat is nog niet alles. Ik moet eerst een fotograaf vinden. Die al die regels begrijpt. Achtergrond. Bril af. Niet lachen. Zoveel millemeter voor het hoofd. Leg het maar uit. Dan moet ik online een afspraak maken. En dan nog, geloof ik, 6 weken zonder enige geldige documentatie rondlopen. Maar dan kunnen ze het wel opsturen. Het is nog duur ook. Belachelijk duur. Maar als je heel veel geluk hebt, dan wordt je nog wel wel vriendelijk behandeld. Owja, de laatste keer moest ik ook een vingerafdruk. Ik was er toch. Ik zei nog wel lachend, nou kan ik nooit meer ergens gaan inbreken. Werd ook al niet gewaardeerd, dat soort originele Hollandse humor. Tegenwoordig gaan ze wel 10 jaar mee, in plaats van vijf. Dus als ik hoogbejaard ben, moet ik nog eens terug, en dan is het gegarandeerd nòg gekker geworden.

Dus ik weet niet wat ik ga doen. Eigenlijk. Het is wel heel veel "jij moet" geworden. Misschien ga ik voortaan wel zeggen dat ik uit Senegal gevlucht ben. En dat dan beoordelen op mijn huidskleur racisme is. Dus gelijk een ombudsman erbij. Dan krijg je een huis. Geld. Een wasmachine. Een bankstel. Heel je familie mag ook komen. Ik doe zulke dingen niet graag. Nooit mijn instelling geweest. Eigen broek ophouden, altijd beter. Maar als de nood aan de man komt, wél een hoop minder gedoe. Misschien mag ik er zelfs weer bij lachen. En het scheelt me een hoop tijd en kosten.
12-06-2018, 15:45 door Anoniem
De vingerafdruk in het EU-paspoort wordt letterlijk nooit gebruikt/gecontroleerd:
https://nos.nl/artikel/2203634-vingerafdruk-in-paspoort-wordt-nooit-gecontroleerd.html

Waarom wel in een ID-kaart?
12-06-2018, 15:54 door Anoniem
Daar hoef je niet over te twijfelen: Dat nut is er niet. Het is puur symbolisch.

Maar het is wel tekened dat er getwijfeld wordt, en dat de eurocraten nog eens de boel komen herverplichten. Terwijl de afschaffing hier duidelijk resultaat was van het volk dat zich uitsprak er eigenlijk helemaal geen zin in te hebben. Helemaal omdat eurocratië langzaamaan aan het afbrokkelen is (brexit, vijfsterrenbeweging, Catalonië, ...) en hun enige idee is om zich harder aan de macht vast te klampen, nog eens te roepen dat "meer eurocratië!" het enige antwoord op al hun eigen falen is, en zichzelf nog dieper in te graven. Wat mij betreft graven ze zichzelf mooi twee meter diep in.
12-06-2018, 15:56 door Anoniem
Het probleem is dat men met het afnemen van vingerafdrukken ook verantwoordelijk wordt voor deze vingerafdrukken. Extreem doorgetrokken kan daarmee uiteindelijk zelfs te betrouwbaarheid van vingerafdrukken in strafzaken onder druk komen te staan. Er is immers aangetoond dat derden over vingerafdrukken van de betreffende persoon beschikken, of zouden kunnen beschikken. Dat men vingerafdrukken hasht is geen tegenargument, omdat je dan zult moeten aantonen dat je dat in alle gevallen hebt gedaan.
12-06-2018, 15:58 door Anoniem
Een niet-democratisch gekozen pannel (lees: Europese Commissie) heeft het over fraude-bestrijding.

Even een vraagje:

Over welke fraude gaat het dan precies?
In welk land?
Wat voor fraude?
Vaag...vaag...vaag...vaag....extra vaag verhaal.

En omdat er misschien hier of daar fraude voorkomt, moet iedereen dan maar aan de wet voldoen? Waarom worden elke keer massa's onschuldigen gestraft voor de misdaden van enkelingen?
12-06-2018, 16:07 door Anoniem
De landen die nog een papieren identiteitskaart gebruiken zijn Italie en Griekenland. Beide landen voldoen daarmee al 18 jaar niet aan de verplichting om in fatsoenlijke identificatie te voorzien. Als dank deden de politici in landen als Nederland alsof de verplichte digitalisering van vingerafdrukken noodzakelijk was om af te leiden van hun incompetentie om deze landen tot de orde te roepen. Dit gaat niet om veiligheid of privacy, dit is politiek en geld. Italie en Griekenland te vriend houden zodat er genoeg vertrouwen in de Euro blijft. Daar geven de landen graag een paar miljoen voor uit om te voorkomen dat het miljarden zou gaan kosten. Uw privacy is geld waard. Nu de crisis voorbij is durven onze politici weer op te komen voor de eigen normen en waarden.
12-06-2018, 16:25 door Anoniem
Het gaat er ook niet om of je vingerafdruk wel of niet gecontroleerd wordt, dat zal hun een rotzorg zijn.
Het gaat erom dat ze je vingerafdruk hebben die ze opslaan in een grote database en het eerste wat de politie doet als ze vingerafdrukken hebben is... juist ja, de vingerafdrukken database waar onderhand zowat bijna elke Nederlander in staat.
Hopelijk heb je niet dezelfde vingerafdruk of in die richting als de dader.
Natuurlijk zegt men dat men geen database heeft en ook dat de politie er niet in kan maar zoals het verleden vaak uitgewezen heeft is dat je nooit iemand op zijn blauwe ogen moet geloven.
12-06-2018, 17:09 door Anoniem
Kijk ook eens naar de voordelen. Iemand anders kan zich niet voordoen als jou want hij/zij heeft niet jouw vingerafdrukken. Misschien zou het nog beter zijn als ze een database aanmaken van afdrukken van beide volledige handen. Er is echt niemand anders op de hele wereld met exact dezelfde handafdrukken als jij. Ook <i>hand</i>ig voor de politie bij de oplossing van inbraak en diefstal!
12-06-2018, 17:10 door Anoniem
Als ze in de EU nu eens vaart maken met eID, en niet de burgers zitten te klieren met vingerafdrukken..
12-06-2018, 17:24 door karma4
Het rvig bzk geeft het document uit.
Ze (bzk) geeft aan dat als iemand het bsn kent er dan meteen identiteitsfraude mogelijk is. Met een gedegen autenticatie systeem zou dat niet eenvoudi mogelijk moeten zijn.
De controle of een real time genomen vingerafdruk overeenkomt met wat op het id staat en met de foto en dat die kloppen met wat centraal opgeslagen is zijn mogelijkheden.

Nu is er een bzk rvig faal omdat er niets is voor autenticatie.
12-06-2018, 17:42 door Bitwiper
Belangrijker lijkt mij dat er een tamper-resistant chip in zit met een kwantum-computer veilig asymmetrisch sleutelpaar, met als doel vervalsingen makkelijk te kunnen vinden en de authenticiteit van een legititiem exemplaar aantoonbaar is. Dat is m.i. veel zinvoller dan vingerafdrukken.

Bovendien kun je paspoorten met dat soort sleutels vervangen, mocht zo'n sleutelpaar alsnog niet veilig blijken (zoals in Estland, https://www.security.nl/posting/537868/Digitale+identiteitskaart+Estland+krijgt+beveiligingsupdate). Best een lastige klus, maar aanzienlijk eenvoudiger dan het vervangen van vingerafdrukken van mensen, mochten die een keer op straat belanden of op andere wijze te vervalsen blijken.
12-06-2018, 18:44 door Anoniem
De roverheid.
Die vingerafdrukken zijn niet toegankelijk voor anderen.
Alle camera's die overal zijn geplaatst, dat is kunst.
Dividend belasting memo''s, weet ik niets van.
Enz......
12-06-2018, 19:02 door Anoniem
Door Anoniem: Het is wel heel veel "jij moet" geworden.
Ayup.

Misschien ga ik voortaan wel zeggen dat ik uit Senegal gevlucht ben. En dat dan beoordelen op mijn huidskleur racisme is. Dus gelijk een ombudsman erbij. Dan krijg je een huis. Geld. Een wasmachine. Een bankstel. Heel je familie mag ook komen. Ik doe zulke dingen niet graag. Nooit mijn instelling geweest. Eigen broek ophouden, altijd beter. Maar als de nood aan de man komt, wél een hoop minder gedoe. Misschien mag ik er zelfs weer bij lachen. En het scheelt me een hoop tijd en kosten.
Heb ik ook al over getwijfeld. Het is inderdaad makkelijker zielig te doen, want voor jezelf zorgen wordt gewoon niet gewaardeerd. Maar als witmans mag je eigenlijk niet zielig doen, want we hebben het hier toch zo goed met z'n allen.

Nederland is behoorlijk kapot ondertussen. Nouja, de overheid. Er is nog genoeg ondernemend en braaf werknemend volk dat de boel in stand houdt, maar het gevingerzwaai loopt wel een beetje de spuigaten uit.


Door Anoniem: Het probleem is dat men met het afnemen van vingerafdrukken ook verantwoordelijk wordt voor deze vingerafdrukken.
Wat, overheid en verantwoordelijk? Nee natuurlijk niet. Alles is de schuld van de burger. Inclusief overheidsgefaal.

Extreem doorgetrokken kan daarmee uiteindelijk zelfs te betrouwbaarheid van vingerafdrukken in strafzaken onder druk komen te staan.
Dat zou een onhandig probleempje zijn dus negeert de overheid het maar gewoon. Is toch een andere afdeling.


Door Anoniem: Waarom worden elke keer massa's onschuldigen gestraft voor de misdaden van enkelingen?
Omdat het dus niet om het argument ging, maar gewoon over machtsuitbreiding. En de schijn ophouden, dat ook.


Door Anoniem: De landen die nog een papieren identiteitskaart gebruiken zijn Italie en Griekenland. Beide landen voldoen daarmee al 18 jaar niet aan de verplichting om in fatsoenlijke identificatie te voorzien.
Dat ligt er maar net aan wat je als "fatsoenlijke identificatie" betitelt.

Als dank deden de politici in landen als Nederland alsof de verplichte digitalisering van vingerafdrukken noodzakelijk was om af te leiden van hun incompetentie om deze landen tot de orde te roepen.
Die daar dan dus niet ingevoerd wordt maar hier al wel. Dan heb je dus een gevalletje "laten we meer regels invoeren want die landen daar houden zich niet aan de regels". Dat zal vast werken. Niet dus. Maar het leven wordt wel minder leuk in de landen die zich wel aan de regels houden, dus ook de extra regels.

Nu de crisis voorbij is durven onze politici weer op te komen voor de eigen normen en waarden.
De politiek-populaire euronormen en eurowaarden, niet de normen en waarden van het eigen volk.


Door karma4: Het rvig bzk geeft het document uit.
Ze (bzk) geeft aan dat als iemand het bsn kent er dan meteen identiteitsfraude mogelijk is. Met een gedegen autenticatie systeem zou dat niet eenvoudi mogelijk moeten zijn.
Dus jij zegt "meer meer meer authenticatie" is het antwoord op alle identiteitsfraudeproblemen. Ik denk niet dat dat gaat werken, maar ik denk wel dat het de samenleving buitengewoon onprettig gaat maken om nog in te leven.

De controle of een real time genomen vingerafdruk overeenkomt met wat op het id staat en met de foto en dat die kloppen met wat centraal opgeslagen is zijn mogelijkheden.
Gebruikersnamen vergelijken is niet "gedegen autenticatie" [sic].

Nu is er een bzk rvig faal omdat er niets is voor autenticatie.
Dus dit is een gevalletje "cover your ass" opgelegd door de EU en dus onweerlegbaar. Handig!


Door Bitwiper: Belangrijker lijkt mij dat er een tamper-resistant chip in zit met een kwantum-computer veilig asymmetrisch sleutelpaar, met als doel vervalsingen makkelijk te kunnen vinden en de authenticiteit van een legititiem exemplaar aantoonbaar is. Dat is m.i. veel zinvoller dan vingerafdrukken.
Die chip die er inzit (ingevoerd omdat de VS dat eist* in paspoorten dus zit'ie ook in identiteitskaarten die daar helemaal niet geldig zijn, logisch) is niet quantum-veilig en ook zonder quantumcomputer wel te klonen. We zijn alleen daarom al beter af zonder.

Bovendien kun je paspoorten met dat soort sleutels vervangen, mocht zo'n sleutelpaar alsnog niet veilig blijken (zoals in Estland, https://www.security.nl/posting/537868/Digitale+identiteitskaart+Estland+krijgt+beveiligingsupdate). Best een lastige klus, maar aanzienlijk eenvoudiger dan het vervangen van vingerafdrukken van mensen, mochten die een keer op straat belanden of op andere wijze te vervalsen blijken.
Dat is wel waar. Wat nog steeds niet wil zeggen dat ik die chip ook in die kaart wil hebben. Die is daar niet nuttig. Vingerafdrukken ook niet.


* Wat de deur openlaat om 'm niet in paspoorten te stoppen als je niet naar de VS wil, of als toch, dan toch eerst maar een visum aanvragen. Is wel duurder en ingewikkelder dan een is-geen-visum via een webformulier, maar het kan. Je zou dus, als overheid, de burgers die mogelijkheid kunnen geven om een paspoort en/of identiteitskaart zonder vingerafdrukken en zonder chip te geven als ze dat willen. Bijvoorbeeld Zwitserland doet dat ook. Maar Nederland natuurlijk niet. Natuurlijk.
12-06-2018, 20:48 door Bitwiper
Door Anoniem: Die chip die er inzit [...] is [...] ook zonder quantumcomputer wel te klonen.
Vermoed je dat of heb je een bron?
12-06-2018, 21:13 door Anoniem
Paar druppels secondelijm op de vingers.
Wacht tot de lijm is opgedroogd.
Doe, met een pincet of latex handschoenen, latex handschoenen om.
Tijdens het plegen van een misdrijf een elastiekje om wijs- en middelvinger (beide handen). Gewoon voor de zekerheid.

Vernieuw paspoort. Geef "gewoon" vingerafdrukken.
Paspoort wordt tegenwoordig zelfs thuisbezorgd (geen reclame!).

Bezorger kijkt of de foto enigszins overeenkomt, et voilà. Nieuw paspoort zonder controle op vingerafdruk.

1e alinea is hypothetisch uiteraard ;)

Wat is het nut van de vingerafdruk?
12-06-2018, 21:48 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: Het rvig bzk geeft het document uit.
Ze (bzk) geeft aan dat als iemand het bsn kent er dan meteen identiteitsfraude mogelijk is. Met een gedegen autenticatie systeem zou dat niet eenvoudi mogelijk moeten zijn.
Dus jij zegt "meer meer meer authenticatie" is het antwoord op alle identiteitsfraudeproblemen. Ik denk niet dat dat gaat werken, maar ik denk wel dat het de samenleving buitengewoon onprettig gaat maken om nog in te leven.

De controle of een real time genomen vingerafdruk overeenkomt met wat op het id staat en met de foto en dat die kloppen met wat centraal opgeslagen is zijn mogelijkheden.
Gebruikersnamen vergelijken is niet "gedegen autenticatie" [sic].

Nu is er een bzk rvig faal omdat er niets is voor autenticatie.
Dus dit is een gevalletje "cover your ass" opgelegd door de EU en dus onweerlegbaar. Handig!
.
Het is een Nederlands verzinsel wat er op een Id moet. Het is niet opgelegd door de eu. Het is de Nederlandse wet die aangeeft dat gecontroleerd moet worden of bsn en de betreffende persoon bij elkaar horen. Daar heeft de EU niets over aangegeven. Het is bzk rvig als Nederlandse instantie die faalt in uitvoering van de Nederlandse wet.

Geef je Nederlands burgerschap op als je in buitenland en probeer dan eens terug te komen. Dat zal heel lastig worden.
Probeer het als economisch vluchteling en je krijgt niets.

Waarom zoveel onzin in je post. Wat is er mis gegaan?
12-06-2018, 22:10 door Anoniem
Door karma4:Het is een Nederlands verzinsel wat er op een Id moet. Het is niet opgelegd door de eu.
"Jamaar de EU" was precies het argument dat er egwel vingerafdrukken op de burgerhaatkaart moesten. "Want gelijkgesteld paspoort", en chip+vingerafdrukken was verplicht door de VS om aan "visa waiver program" mee te mogen blijven doen, dus had de EU gezegd, EU-breed, chip+vingerafdrukken in dat paspoort en snel een beetje.

Dus moest eerst die "koppeling" burgerhaatkaart-paspoort losgelaten worden om de vingerafdrukken eraf te "kunnen" halen. Dus als het waar is wat jij zegt dan heeft de overheid weer eens glashard tegen de eigen burgers zitten liegen.

Waarom zoveel onzin in je post. Wat is er mis gegaan?
Iemand zit er te liegen maar ik ben er niet van overtuigd dat ik dat ben. Laat maar zien dat je het beter weet.

Zou overigens niet de eerste keer zijn dat er een ambtenaar wel claimt het beter te weten maar uiteindelijk vooral onzin blijkt te hebben lopen verkopen. Zo zijn ambtenaren: Zeker van hun gelijk want ambtenaar, maar bij navraag blijken ze het toch net even niet helemaal te weten, laat staan te kunnen uitleggen.
12-06-2018, 22:12 door Anoniem
Door Anoniem: De mijne verloopt in oktober. Ik ben geboren Nederlander, maar woon niet meer in Nederland. Het betekent voor mij letterlijk dat ik minimaal 5 uur moet reizen. Tegenwoordig. Maar dat is nog niet alles. Ik moet eerst een fotograaf vinden. Die al die regels begrijpt. Achtergrond. Bril af. Niet lachen. Zoveel millemeter voor het hoofd. Leg het maar uit. Dan moet ik online een afspraak maken. En dan nog, geloof ik, 6 weken zonder enige geldige documentatie rondlopen. Maar dan kunnen ze het wel opsturen. Het is nog duur ook. Belachelijk duur. Maar als je heel veel geluk hebt, dan wordt je nog wel wel vriendelijk behandeld. Owja, de laatste keer moest ik ook een vingerafdruk. Ik was er toch. Ik zei nog wel lachend, nou kan ik nooit meer ergens gaan inbreken. Werd ook al niet gewaardeerd, dat soort originele Hollandse humor. Tegenwoordig gaan ze wel 10 jaar mee, in plaats van vijf. Dus als ik hoogbejaard ben, moet ik nog eens terug, en dan is het gegarandeerd nòg gekker geworden.
Je identiteitsbewijs en paspoort zijn 10 jaar geldig. Het is je eigen keuze om in het buitenland te verblijven maar wel Nederlander te willen zijn. Een fotograaf vinden voor een pasfoto is geen kunst, de eerste de beste fotohandel zal je al kunnen helpen en je kan het zelfs zelf doen in een pashokje of bij veel gemeenten. Dat je op een bepaalde manier op de foto moet staan was 50 jaar geleden al zo, alleen veranderen de regeltjes soms, de laatste keer was ongeveer 15 jaar geleden. Je kan altijd een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aanvragen, daarvoor hoeft het oude document niet verlopen te zijn, dus heb je tijd zat om dat ruim vooraf te regelen. Ik snap niet waarom je met dat oer Nederlandse gezeur in het buitenland gaat wonen als je hier beter tot je recht komt tussen andere zuurpruimen. En de volgende keer hoef je je vingerafdruk dus waarschijnlijk niet meer te laten afnemen.
13-06-2018, 07:54 door karma4 - Bijgewerkt: 13-06-2018, 07:57
Door Anoniem:
"Jamaar de EU" was precies het argument dat er ....
Die kennen we van politici. Belastingontwijking moet kunnen want groot commerciëlen zijn zielig. Net zoals de dividendbelasting voor ze. Heel makkelijk als je minder leuke zaken kan afschuiven op de EU. Doorzie die manipulatie.
Voor het paspoort kun je met de VS aankomen maar niet voor dat Id bewijs vrij reizen EU. Je geeft de kromredenering zelf al aan. Noem je het burgerhaat dan moet je doorgaan.
Dan is https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eurodac asielhaat mensenhaai. Ik schat in met de grenzen dicht en terug naar eigen land dat je dan ineens omdraait als een politicus ofwel blad aan een boom.
13-06-2018, 09:24 door Anoniem
Door karma4: Voor het paspoort kun je met de VS aankomen maar niet voor dat Id bewijs vrij reizen EU.
Maar dat deed de overheid dus precies wel. Goedemorgen.

Noem je het burgerhaat dan moet je doorgaan.
Ik moet niets, en zeker niet van jou. Niet dat ik blij ben met die vingerafdrukdatabase, of dat ik zie dat'ie helpt. Twee keer niet. Maar ik moet niets. Daarnaast conflateer je weer gezellig. Als gelukszoeker mag je dan nog zo hard in een zelfgekozen ellendig hoekje zitten, je kan zo ergens anders heen. Dat is zelfs precies de taktiek. Als burger zit ik enorm vast onder een onwillig en onwerkzaam overheidsmonopolie. Ik mag niets inclusief niet weg. Dat is toch net een andere situatie.

Ik schat in met de grenzen dicht en terug naar eigen land dat je dan ineens omdraait als een politicus ofwel blad aan een boom.
Ik heb van het begin af aan gezegd dat we iedereen die met de IS mee ging doen gelijk hun paspoort moesten afnemen en dus nooihooit meer terug Europa in moeten laten en ik heb precies zo vanaf het begin gezegd dat we er veel beter aan doen daar gewoon een goed groot stuk grond te kopen of te pachten (à la Hong Kong) en alle gelukszoekers daar op te vangen. Het enige wat we toevoegen is de kennis en eventueel materialen. Eigen toekomst opbouwen doe je zelf maar, als je het vriendelijk vraagt dan geven we tips en advies hoe dan. En iedereen die zonodig vond dat we al die arme sloebers toch moesten helpen? Ga dat daar maar doen. Er is daar ruimte genoeg, maar geen infrastructuur. Al onze moeite verdienen we terug met belasting die we daar heffen als de infrastructuur gebouwd is, en zodra dat afbetaald is dan mogen ze zelfstandig verder. Koloniaal, ja, maar dat hoeft geen vies woord te zijn. De Grieken hebben 2000 jaar terug vele koloniën gesticht in die contreien.

En zo geef je ze precies de kans een toekomst op te bouwen zonder dat daar onze toch al krakkemikkige verzorgingsstaat en overbelaste sociale huizenmarkt gelijk aan ten onder gaat. Of dat je daarmee het door de elite zo alom gevreesde "populisme" voedt, zoals de volstrekt inepte aanpak dat nu wel doet. Ik denk dus dat dit een beter idee is dan waar Mutti "wir schaffen das" Merkel c.s. mee gekomen zijn. Als jij denkt dat je een nog beter idee hebt, zeg het maar.
13-06-2018, 09:30 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat er ook niet om of je vingerafdruk wel of niet gecontroleerd wordt, dat zal hun een rotzorg zijn.
Het gaat erom dat ze je vingerafdruk hebben die ze opslaan in een grote database en het eerste wat de politie doet als ze vingerafdrukken hebben is... juist ja, de vingerafdrukken database waar onderhand zowat bijna elke Nederlander in staat.
Hopelijk heb je niet dezelfde vingerafdruk of in die richting als de dader.
Natuurlijk zegt men dat men geen database heeft en ook dat de politie er niet in kan maar zoals het verleden vaak uitgewezen heeft is dat je nooit iemand op zijn blauwe ogen moet geloven.

Alleen is die database er niet!
Hij staat in de kaart, niet in een database.
En ik heb geen blauwe ogen, dus geloof me maar ;)

Dezelfde afdruk hebben als een ander, zelfs mensen met 99.9% gelijk DNA lukt het niet eenzelfde afdruk te hebben.
13-06-2018, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dezelfde afdruk hebben als een ander, zelfs mensen met 99.9% gelijk DNA lukt het niet eenzelfde afdruk te hebben.
Dat is triviaal. Bijvoorbeeld door ouderdom (te vaag om nog te lezen), noest handwerk, afschuren, noem maar op. En daarnaast triviaal te neppen met bijvoorbeeld gummibeertjes of latex ofzo. En dan heb je nog het probleem van later dezelfde vingerafdruk niet meer kunnen herkennen. Bijvoorbeeld vanwege alweer dat handwerk; het Indiase "aadhaar" systeem loopt daar vrij hard tegenaan, want heel erg veel mensen in India leven van zwaar werk.

En wat betreft natuurlijk verloop, je gooit wel leuk met verzonnen cijfertjes maar vingerafdrukken zijn kennelijk niet afhankelijk van DNA dus zouden ze best zomaar eens voldoende overeen kunnen komen voor een lezer "die alleen maar hashes opslaat" zodat er een dezelfde-genoege hash uit de scan rolt. Maar als je graag dingen doet met cijfertjes, ga eens kijken naar de wetenschappelijke literatuur waarin naar overeenkomsten en dus (al dan niet gebrek aan) uniciteit bij vingerafdrukken gezocht is. Er is bij mijn weten een keer een studie over 30000 vingerafdrukken gedaan en dat was het wel zo'n beetje. Voor de rest is het aannames over ondertussen ruim meer dan een miljard vingerafdrukgescande mensen.

Ik persoonlijk denk nog steeds en steeds harder dat biometrie vooral techno-gefap is, maar practisch waardeloos want maar matig geschikt als gebruikersnaam en [x] ongeschikt als wachtwoord, en filosofisch waardeloos want het mist compleet het punt van mens-zijn. Elke biometrie is een prima middel om je tot een zak vlees en botten te reduceren, dat dan weer wel. Maar wil je daartoe gereduceerd worden?
13-06-2018, 12:00 door Anoniem
Door karma4: Het rvig bzk geeft het document uit.
Ze (bzk) geeft aan dat als iemand het bsn kent er dan meteen identiteitsfraude mogelijk is. Met een gedegen autenticatie systeem zou dat niet eenvoudi mogelijk moeten zijn.

Voor een sterk authenticatiesysteem is mijn voorstel Smartcard met X.509 certificaat plus PINcode. Signing gebaseerd op onbreekbare encryptie + FIPS 140-2 Level 2 minimaal + 2-factor authenticatie + revoke en vervangingsmogelijkheden. Het kost wat, maar sterker hebben we niet.
13-06-2018, 12:56 door Anoniem
Op ieder legitimatiebewijs staat een pasfoto dat is de eerste verificatie. Een chip met een identificatiecode/password in het document en de mogelijkheid om dat op straat door de bevoegde diensten te laten controleren zou i.g.v. diefstal een 2e barriere zijn om misbruik te voorkomen zonder nog meer biometrische gegevens van mensen op te moeten slaan.

Bij twijfel kan men nader onderzoek doen naar de identiteit.
13-06-2018, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Voor een sterk authenticatiesysteem is mijn voorstel Smartcard met X.509 certificaat plus PINcode. Signing gebaseerd op onbreekbare encryptie + FIPS 140-2 Level 2 minimaal + 2-factor authenticatie + revoke en vervangingsmogelijkheden. Het kost wat, maar sterker hebben we niet.
Dit is klassiek technogefap en niet bruikbaar in algemene zin. Het dan toch over een heel land uitstorten betekent een ernstige reductie aan vrijheid. Leuk, maar niet leuk.
13-06-2018, 18:28 door karma4 - Bijgewerkt: 13-06-2018, 18:29
Door Anoniem:
Voor een sterk authenticatiesysteem is mijn voorstel Smartcard met X.509 certificaat plus PINcode. Signing gebaseerd op onbreekbare encryptie + FIPS 140-2 Level 2 minimaal + 2-factor authenticatie + revoke en vervangingsmogelijkheden. Het kost wat, maar sterker hebben we niet.
Prima nog even een koppeling naar de juiste persoon iets wat hij is en/of wat hij weet. Met wat hij bezit kun je op dit moment niet beter.
Nog even gebruiksvriendelijk uitrollen zodat het ook minimaal kan en snel door loopbaan is.
13-06-2018, 19:22 door karma4
Door Anoniem:....
Noem je het burgerhaat dan moet je doorgaan.
Ik moet niets, en zeker niet van jou. Niet dat ik blij ben met die vingerafdrukdatabase, of dat ik zie dat'ie helpt. Twee keer niet. Maar ik moet niets. Daarnaast conflateer je weer gezellig. Als gelukszoeker mag je dan nog zo hard in een zelfgekozen ellendig hoekje zitten, je kan zo ergens anders heen. Dat is zelfs precies de taktiek. Als burger zit ik enorm vast onder een onwillig en onwerkzaam overheidsmonopolie. Ik mag niets inclusief niet weg. Dat is toch net een andere situatie.

Ik schat in met de grenzen dicht en terug naar eigen land dat je dan ineens omdraait als een politicus ofwel blad aan een boom.
......
Gaarne een onderscheid in oorlogsvluchtelingen (Syrië inclusief christenen) en wat jij gelukzoekers noemt.
In die laatste categorie mag je ook soros en u2 opnemen die hier voor het geld incasseren komen.
De oorlogsvluchtingen laten we verrekken in Griekenland want lekker ver weg. Daarvoor mag je best ruimte en financiën regelen. Je gooit twee soorten migratie door elkaar. Ik zag zelfs foto's langs komen van de Afrikaanse gelukzoekers als zijnde het bewijs en voorlichting voor syrische oorlogsvluchtelingen. Zoiets heet populistische manipulatie en haatzaauende. Er is geen andere omschrijving voor.
Vor die vertrekkendd is strijders wil ik met je meegaan. Daar ia zelfs rutte het mee eens.
13-06-2018, 19:35 door karma4 - Bijgewerkt: 13-06-2018, 19:39
Door Anoniem:.Maar als je graag dingen doet met cijfertjes, ga eens kijken naar de wetenschappelijke literatuur waarin naar overeenkomsten en dus (al dan niet gebrek aan) uniciteit bij vingerafdrukken gezocht is. Er is bij mijn weten een keer een studie over 30000 vingerafdrukken gedaan en dat was het wel zo'n beetje.
...
Elke biometrie is een prima middel om je tot een zak vlees en botten te reduceren, dat dan weer wel. Maar wil je daartoe gereduceerd worden?
Er zijn onderzoeken... 50 miljoen zitten er in een database (2005) en het wordt nog steeds als voldoende uniek gezien.
Nu is een consumenten fingers can wat anders dan een juridisch wetenschappelijke.

Voor de link (pdf) zoek op Anil k Jain the uniqueness of fingerprints.
13-06-2018, 19:57 door Anoniem
Door karma4: Gaarne een onderscheid in oorlogsvluchtelingen (Syrië inclusief christenen) en wat jij gelukzoekers noemt.
Doe dat maar niet eigenlijk. Je ziet namelijk altijd dat als je ze hierheen haalt ze niet meer teruggaan. En dat is dan toch net wat anders dan een veilige haven bieden tot ze weer terug kunnen. Dus doe dat ook maar in de regio. Wij garanderen de veiligheid en creëren kansen, die oppakken moet je zelf doen. Kun je nog traumahulp e.d. bij doen, maar doe dat daar. Plus, lichamelijk werk is een stuk beter voor je fysieke en mentale gezondheid dan stilzitten tot je asielaanvraag uitbeprocedeerd is. Kun je beter gelijk mee beginnen, en dat kan als er niet eerst eindeloos gesoebat moet worden over de vraag of je wel mag blijven of niet.

In die laatste categorie mag je ook soros en u2 opnemen die hier voor het geld incasseren komen.
Als je die ook in een vluchtelingenkamp wil onderbrengen, dan heb ik daar geen bezwaar tegen.

De oorlogsvluchtingen laten we verrekken in Griekenland want lekker ver weg. Daarvoor mag je best ruimte en financiën regelen.
Prima, maar dan aan de andere kant van de middellandse zee. Onder ons bestuur en met onze hulpverleners in de aanslag als je dat wil, maar wel daar. En als jij wil helpen, dan mag je dat ook daar gaan doen. Veel plezier met al je goede daden daar.

Je gooit twee soorten migratie door elkaar.
Er blijkt heel erg weinig functioneel verschil tussen te zitten, en die verschillen verdoezelen ze zelf ook nog eens een keer. Onze ambtenaren van de eerlijkheid kunnen het verschil niet maken en laten dus iedereen maar toe. Dus dan zeg ik, laten we maar ophouden met pretenderen dat het verschil uitmaakt, want in de praktijk is dat nauwlijks het geval.

Ik zag zelfs foto's langs komen van de Afrikaanse gelukzoekers als zijnde het bewijs en voorlichting voor syrische oorlogsvluchtelingen. Zoiets heet populistische manipulatie en haatzaauende. Er is geen andere omschrijving voor.
Aangezien allerlei "goede doelen" (alias mensensmokkelfaciliterende veerdiensten) precies hetzetzelfde doen (maar dan met de rollen subtiel omgedraaid), verwacht ik dat je dat net zo hard "populistische manipulatie en haatzaauende" [sic] noemt. Of dat dan toch ineens niet?

Overigens heeft wat ik schrijf niets met populisme of haatzaaien te maken, er staat namelijk nergens dat ze allemaal dood moeten of inferieur zouden zijn of wat ook, maar alles met een probleem zien en er een oplossing voor voorstellen. Het is alleen radicaal anders dan de politiek correcte "wir schaffen das"-doodknuffelfaalnonoplossing.

Vor die vertrekkendd is strijders wil ik met je meegaan. Daar ia zelfs rutte het mee eens.
Rutte was in de positie daar iets nuttigs te doen en hij heeft het niet gedaan. Kans gemist. En nee, "dat konden we toen nog niet weten" is geen excuus, niet voor een staatsman. Wat Rutte evident dus gewoon niet is.

Plus dat ik het mijlenver aan zag komen en ik was echt niet de enige. Het is gewoon oeverloze zwakheid. Van onze eigen politici. En ja, het volk wordt dat ook wel eens een keer zat, maar dat heet dan in eens "populisme" en dat mag dan weer niet. Daar maak je je niet geloofwaardiger mee. Integendeel.
14-06-2018, 17:19 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: Gaarne een onderscheid in oorlogsvluchtelingen (Syrië inclusief christenen) en wat jij gelukzoekers noemt.
Doe dat maar niet eigenlijk.

Je gooit twee soorten migratie door elkaar.
Er blijkt heel erg weinig functioneel verschil tussen te zitten, en die verschillen verdoezelen ze zelf ook nog eens een keer. Onze ambtenaren van de eerlijkheid kunnen het

Voor de huidige tijd is het normaal goedkope arbeid te importeren uit Polen en de top salarissen naar VS leest van vele miljoenen te promoten. Dat is je ideaal of niet dan.

Als men hebben we niets in nl te zoeken ooit allemaal import vanuit het zuiden of oosten als je maar ver genoeg in de tijd terug gaat. Iedereen terug naar Africa waar het ooit begon. Europa Azië Amerika ontvolken. Lijkt me een aardig plan
14-06-2018, 20:46 door Anoniem
Polen zijn Europeanen net als wij en hun cultuur verschilt weinig met de Nederlandse. Arbeidsmigranten uit Polen (eventueel tijdelijk) toelaten betekent nauwelijks een risico. Niet te vergelijken met de massale instroom uit niet-Europese landen.
14-06-2018, 21:07 door Anoniem
Door karma4: Voor de huidige tijd is het normaal goedkope arbeid te importeren uit Polen en de top salarissen naar VS leest van vele miljoenen te promoten. Dat is je ideaal of niet dan.
Mijn ideaal? Nou nee. Die import is een Eurofiel Eurocratisch ideaal. Je weet wel, van de anti-"populisten" en de PvdA enzo. Van het Schengenverdrag, wat vervolgens als excuus werd gebruikt om iedereen altijd overal te dwingen een burgerhaatkaart op zak te hebben.

Ik heb tussen van die goedkope Polen gewoond --omdat de rest van de huizenmarkt zo verPvdAeerlijkt is dat er voor mensen met "ik heb hier een baan dus heb ik binnen een maand onderdak nodig" gewoon geen tussenkomen bij is-- en dat hoeft voor mij niet zo. Maar de meeste Polen weten wel van aanpakken (en zij die het niet doen rotten vrij vlot weer op). Dus ik heb ze toch liever dan de toch-geen-Apothekers uit Aleppo, want die vreten echt helemaal niets uit, en zullen het ook nooit doen, maar krijgen wel solidariteitstoeslag, uit belastinggeld betaald natuurlijk. Voor de rest van hun leven. En teruggaan doen ze ook al niet. Ze kraken gewoon iedere keer een nieuw pand, en krijgen iedere keer weer twee maanden om eens rustig het volgende pand alvast uit te zoeken.

En topsalarii? Laat maar zien dat je het waard bent. Of nog beter, bezit het bedrijf zelf, in plaats van dat je jezelf een topsalaris uit de staatsruif laat betalen (*kuch* omroepen, NS, staatsbank, zekere "top"ambtenaren, etc. *kuch*)

Als men hebben we niets in nl te zoeken ooit allemaal import vanuit het zuiden of oosten als je maar ver genoeg in de tijd terug gaat. Iedereen terug naar Africa waar het ooit begon. Europa Azië Amerika ontvolken. Lijkt me een aardig plan
We zijn hier al een paar duizend jaar en hebben hier een aardig landje opgebouwd, maar dat wil niet zeggen dat we de hele wereld tegelijk hier ook maar moeten uitnodigen om te komen kamperen en handje ophouden.

Dat is niet hetzelfde als zeggen "kom we gaan terug in de tijd", wat jij er wel heel desperaat van probeert te maken. Dat is simpelweg een practisch probleem zien. Want als de mensen die hier hun geluk komen zoeken nou hun eigen broek konden ophouden en zich wisten te gedragen dan hadden we al dat gedonder niet. Maar dat doen ze niet, en teruggaan doen ze ook al niet. Het maakt helemaal niet uit of het nu vluchtelingen zijn of gelukszoekers: De correcte oplossing is hetzelfde. Vang ze daar op. Ik ben echt niet de enige die dat zegt.

Maarja, als je dat zo even van bijvoorbeeld de grote chef geitenneuker verlangt, dan gaat'ie daar grof misbruik van maken, zoals hij gedaan heeft en in feite de Eurolanden heeft afgeperst. Je moet dus met een duidelijk plan komen. Zoals, "we kopen daar een stuk grond en we laten iedereen die mee wil helpen het tot een een welvarend land op te bouwen gezellig meedoen". Simpel.

Maargoed, dat vraagt een stukje ruggegraat, een stukje planning, een stukje handen uit de mouwen, een stukje doortastendheid. Allemaal dingen die we node missen bij de boven-ons-gestelden, die dientengevolge ook dit probleem niet hebben of zullen weten op te lossen.
15-06-2018, 05:39 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:
Voor een sterk authenticatiesysteem is mijn voorstel Smartcard met X.509 certificaat plus PINcode. Signing gebaseerd op onbreekbare encryptie + FIPS 140-2 Level 2 minimaal + 2-factor authenticatie + revoke en vervangingsmogelijkheden. Het kost wat, maar sterker hebben we niet.
Prima nog even een koppeling naar de juiste persoon iets wat hij is en/of wat hij weet. Met wat hij bezit kun je op dit moment niet beter.

Wat hij weet zit al in het voorstel, namelijk de PINCode. Wat hij is maakt het paradoxaal genoeg zwakker omdat het geen revoke en vervangingsmogelijkheden heeft. Er kan geen sprake van zijn dat we wie dan ook buiten de boot zetten simpelweg omdat het opgelegde authenticatiemiddel niet betrouwbaar is.

Door karma4:
Door Anoniem:Nog even gebruiksvriendelijk uitrollen zodat het ook minimaal kan en snel door loopbaan is.

Tegen hetzelfde budget dat al voor het vingerafdrukkencircus is uitgegeven plus wat men nog van plan is er al aan uit te geven? Dat lukt wel, houden we zelfs nog wel een beetje aan over.
15-06-2018, 17:31 door karma4
Door Anoniem: [....Wat hij is maakt het paradoxaal genoeg zwakker omdat het geen revoke en vervangingsmogelijkheden heeft. ....
Oneens daar zit je fout.
Iets wat je bezit kan je kwijtraken en moet vervangen kunnen worden.
Iets wat je moet onthouden kan je vergeten. Dan maar moet een andere iets voor aanbieden.
Het enige wat je niet kan kwijtraken dan wel vergeten is dat wat je bent. De paradox is dat dat het enige is wat echt sterk is omdat al het andere enkel surrogaat oplossingen zijn.
Het enige wat echt uitdagend is het technische meetttool van wat je bent goed te krijgen
15-06-2018, 17:40 door karma4
Ik heb tussen van die goedkope Polen gewoond --omdat de rest van de huizenmarkt zo verPvdAeerlijkt is dat er voor mensen met "ik heb hier een baan dus heb ik binnen een maand onderdak nodig" gewoon geen tussenkomen bij is-- en dat hoeft voor mij niet zo.

Je mist duidelijk de achtergronden wie welk spel speelt en laat je om de tuin leiden door populistisch geluid.
Wat beschreven was is het rechts liberaal ideaal. Daar heb je moeite mee, ik ook.
De meest logische tegenhanger is het sociaal arbeiderscollectief. Dat is sinds kameleon kok niet de ovda.
De profiterende machiavellianen mag je zoeken in de grote sterke leiders. Die slachtofferen hun volgelingen als schapen.

Het is eerder vaak vertoond en zal mogelijk herhaald worden. Je toont het gemak van hun succes in killerrobots creëren.
15-06-2018, 18:59 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: [....Wat hij is maakt het paradoxaal genoeg zwakker omdat het geen revoke en vervangingsmogelijkheden heeft. ....
Oneens daar zit je fout.
Helemaal niet, dat is spot-on. En alweer, leer eens behoorlijk te quoten. Je maakt er nog steeds een zooitje van.

Het enige wat je niet kan kwijtraken dan wel vergeten is dat wat je bent.
Natuurlijk kan dat wel. Oh, je bedoelt in de zin van biometrie? Ja, ook daar.

Maar met deze herhaling weerleg je helemaal niets van de stelling en onderbouw je nog minder van jouw "daar zit je fout". Het is precies de crux waarom biometrie zo waardeloos is. Als iemand de biometrische sensors weet te bedotten zijn je sleutels tot jouw "biometrische identiteit" gecompromiteerd en moeten dus vervangen worden... en dat is een pijnlijke, dure klus. De kosten daarvan zijn veel hoger dan die van impersoneren. En dat is een hele simpele fundamentele reden waarom het hele feest der biometrie waardeloos is om een identiteitssysteem aan op te hangen.


Door karma4:
Ik heb tussen van die goedkope Polen gewoond --omdat de rest van de huizenmarkt zo verPvdAeerlijkt is dat er voor mensen met "ik heb hier een baan dus heb ik binnen een maand onderdak nodig" gewoon geen tussenkomen bij is-- en dat hoeft voor mij niet zo.

Je mist duidelijk de achtergronden wie welk spel speelt en laat je om de tuin leiden door populistisch geluid.
Zeg jij in al jouw wijsheid. Juistem.

Wat beschreven was is het rechts liberaal ideaal.
Geen idee hoe je tot die conclusie komt.

Daar heb je moeite mee, ik ook.
Ik heb moeite met systemen die niet werken. De huizenmarkt, koop en huur en vooral sociale huur, werkt niet. Ik ondervind dat nu weer aan den lijve.

De meest logische tegenhanger is het sociaal arbeiderscollectief.
Want dat werkt wel? *eens goed zoeken in de geschiedenisboekjes doet*
15-06-2018, 19:21 door karma4
Door karma4:
Door Anoniem:.Maar als je graag dingen doet met cijfertjes, ga eens kijken naar de wetenschappelijke literatuur waarin naar overeenkomsten en dus (al dan niet gebrek aan) uniciteit bij vingerafdrukken gezocht is. Er is bij mijn weten een keer een studie over 30000 vingerafdrukken gedaan en dat was het wel zo'n beetje.
...
Elke biometrie is een prima middel om je tot een zak vlees en botten te reduceren, dat dan weer wel. Maar wil je daartoe gereduceerd worden?
Er zijn onderzoeken... 50 miljoen zitten er in een database (2005) en het wordt nog steeds als voldoende uniek gezien.
Nu is een consumenten fingers can wat anders dan een juridisch wetenschappelijke.

Voor de link (pdf) zoek op Anil k Jain the uniqueness of fingerprints.
Toevoeging [urll]https://www.forensicinstitute.nl/news/news/2018/05/03/‘fingerprints-don’t-lie’[/url]
War die zak vlees met botten recent heeft gedaan os zo te zien zichtbaar in vingerafdrukken. De tijd van sherlock moet je bijstellen naar het nu.
07-07-2018, 22:33 door Anoniem
Dit keer geen terrorisme of pedofilie maar nu het argument: fraude....
En iedereen slikt dat als klapvee zonder onderbouwing?
De politiestaat is er bijna (of is die er al)?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.