image

Bluetooth-slot lekte gevoelige gegevens van alle gebruikers

maandag 18 juni 2018, 11:41 door Redactie, 8 reacties

Een ernstig beveiligingslek in een smart bluetooth-slot maakte het mogelijk om van alle gebruikers hun naam en adresgegevens te achterhalen en het slot te openen. Het gaat om de 100 dollar kostende Tapplock One. De makers omschrijven het als het eerste "smart fingerprint" slot ter wereld.

Het slot is zowel via vingerafdrukken als een smartphone-app te bedienen. Vorige week kwam het slot al in het nieuws omdat onderzoekers hadden ontdekt dat ze die met een smartphone binnen twee seconden konden openen. Het enige dat was vereist om het slot te openen was het Bluetooth MAC-adres, dat door de het slot wordt uitgezonden. Inmiddels is er een update uitgebracht die deze kwetsbaarheid verhelpt.

Onderzoeker Vangelis Stykas ontdekte een andere kwetsbaarheid waardoor hij elk Tapplock One-slot kon openen en van alle gebruikers de persoonlijke informatie en adresgegevens kon achterhalen. Het probleem bevond zich in de programmeerinterface (API) van de app waarmee het slot is te bedienen. Via de API was het mogelijk om van alle gebruikers hun gegevens op te vragen. Alleen het hebben van een geldig token was voldoende. Dit was eenvoudig te verkrijgen door een account aan te maken.

Met deze toegang konden de ID's van alle gebruikers worden benaderd en hun naam, adresgegevens en locatie van het slot worden achterhaald. Ook kon Stykas permanent toegang tot alle sloten krijgen en hadden de rechtmatige eigenaren geen mogelijkheid om hem te verwijderen. Zodoende zou Stykas alle Tapplock One-sloten ter wereld kunnen openen als hij in de buurt was. Aangezien Tapplock door de onveilige API in overtreding van de nieuwe Europese privacywetgeving was besloot het bedrijf de programmeerinterface afgelopen zaterdag uit de lucht te halen.

Image

Reacties (8)
18-06-2018, 11:54 door MathFox
Kunnen we de eenheid Tapplock gaan invoeren voor (het gebrek aan) kwaliteit van IoT apparaten? Hoe groter de waarde, hoe groter de (ontwerp)blunders.

Dan begin ik IoT apparaten te overwegen op het moment dat een fabrikant routinematig onder de miliTapplock komt.
18-06-2018, 12:10 door Anoniem
En zolang je deze slot met een GoPro zuignap kunt openen, is dit een lachertje.... voor 100 euro een slot kopen die binnen 1 minuut op verschillende manieren kan openen zonder de eigenaar te zijn.

Zelfs analoog lock picken duurt nog langer....

TheYOSH
18-06-2018, 12:16 door Anoniem
Door MathFox: Kunnen we de eenheid Tapplock gaan invoeren voor (het gebrek aan) kwaliteit van IoT apparaten? Hoe groter de waarde, hoe groter de (ontwerp)blunders.

Dan begin ik IoT apparaten te overwegen op het moment dat een fabrikant routinematig onder de miliTapplock komt.

Adobe flash 2 tapplocks?
18-06-2018, 12:50 door Anoniem
Mag ik hier dan nog deze video toevoegen: https://www.youtube.com/watch?v=RxM55DNS9CE

>> het slot kan met een schroevendraaier worden geopend.
18-06-2018, 12:51 door Anoniem
En deze digitale methode werkt nog eenvoudiger: https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/6/13/17461612/tapplock-smart-lock-hack-bluetooth-low-energy
18-06-2018, 13:03 door Briolet
Door MathFox: Kunnen we de eenheid Tapplock gaan invoeren voor (het gebrek aan) kwaliteit van IoT apparaten? Hoe groter de waarde, hoe groter de (ontwerp)blunders.

Dan begin ik IoT apparaten te overwegen op het moment dat een fabrikant routinematig onder de miliTapplock komt.

Jij verwart het begrip IoT met iets anders. Een bluetooth slot is geen IoT ding omdat het simpelweg niet aan het internet hangt. Het communiceert alleen lokaal via bluetooth. Via het internet zul je noot bij het slot kunnen komen. Het is de app die via het internet communiceert.

Ik vraag me wel af waarom de api gebruikersgegevens nodig heeft. Voor de app is het toch voldoende dat je zelf de toegangscode van het slot ergens invult en opslaat. Het is van de zotte dat je dit via een account bij de makers moet doen.
18-06-2018, 15:21 door Anoniem
Verwarrend detail: ging dit artikel nu over het slot of de website? Ik vermoed het laatste, maar het is niet duidelijk beschreven.
20-06-2018, 13:01 door Whacko
Deze van Uervoton is ook erg leuk. Gewoon de schroeven aan de buitenkant losdraaien en hij valt uit elkaar xD
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.