image

Anti-virusbedrijf lanceert gratis app voor scannen qr-codes

dinsdag 19 juni 2018, 12:23 door Redactie, 6 reacties

Anti-virusbedrijf Trend Micro heeft een gratis Android-app gelanceerd voor het scannen van qr-codes die waarschuwt als een qr-code naar bekende kwaadaardige apps of websites wijst. De virusbestrijder beschikt over een database met kwaadaardige links waar de scanner gebruik van maakt.

Zodra gebruikers een qr-code scannen die naar een gevaarlijke app of website wijst verschijnt er een waarschuwing. Gebruikers hebben vervolgens de optie om de website te openen of te stoppen. De app kan qr-codes zowel via een opgeslagen afbeelding als via de camera scannen. Trend Micro merkt op dat de app geen advertenties van derde partijen bevat en helemaal gratis is. De QR Scanner is te downloaden via de Google Play Store.

Image

Reacties (6)
19-06-2018, 12:57 door Anoniem
Weet je wat me nou het meest irriteert aan die qr-codes?

Dat de meeste standaard scan-apps niet gewoon vertellen wat er in te lezen is, maar gelijk zonder mij iets te vragen allerlei servers gaan afstruinen om te kijken of er mischien iets met een website ofzo op mijn scherm te toveren is. Dat is hoe de deur naar de ellende opengezet is. Het is die blinde aanname dat gebruikers maar dom zijn en niet vertrouwd kunnen worden met de controle over hun eigen telefoon die iedere keer de ellende veroorzaakt. En dan krijg je dus "NIET KLIKKEN!" als best current industry practice-advies in email en allerhande oplapsoftware om de teveel moeite met nog meer moeite een beetje minder gevaarlijk te maken. Gevelletje "beter af om er maar gewoon niet aan te beginnen". Oftewel, laat gewoon eerst de inhoud zien en vraag wat ermee te doen. Had dat gelijk en consequent gedaan. Maar neeeeee.
19-06-2018, 13:00 door sjonniev
Tja. Dat zit al jaren in Sophos Mobile Security voor zowel Android als iOS. Op Android doet-ie ook nog iets met antimalware of zo. Ook al jaren gratis, zonder reclame, ook niet van Sophos, en ook via de Google Play Store te downloaden.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sophos.smsec
19-06-2018, 13:23 door Anoniem
De app heeft toegang tot oa de microfoon nodig. Ook mag de app je audio instellingen aanpasen, je wifi connectie en network connecties zien. Waarom moet een qr code scanner meer permissies hebben dan camera en network access?!
"gratis"
19-06-2018, 15:24 door Briolet
Door Anoniem: De app heeft toegang tot oa de microfoon nodig. Ook mag de app je audio instellingen aanpasen, je wifi connectie en network connecties zien. Waarom moet een qr code scanner meer permissies hebben dan camera en network access?!
"gratis"

Dit verbaast me ook. Hij wil ook toegang tot de browser history en bookmarks hebben. Lijkt me meer een gevalletje van spyware.

Als ik in mijn QR Code scanner kijk, heeft hij niet meer nodig dan logisch is. Wel ook de wifi netwerken, waarvan ik de logica zo ook niet snap.

Maar is het blokkeren van dubieuze netwerken niet eerder een functie van de browser zelf? Thuis ben ik hier tegen beschermd door een blokkade in de DNS server. Erbuiten niet, tenzij ik iets als 9.9.9.9 als dns server zou instellen.
19-06-2018, 17:06 door Anoniem
Door Briolet: Erbuiten niet, tenzij ik iets als 9.9.9.9 als dns server zou instellen.

Neem een VPN en een Pihole.
20-06-2018, 13:56 door Anoniem
Ik gebruik QR code reader van TWmobile op de android (https://play.google.com/store/apps/details?id=tw.mobileapp.qrcode.banner&hl=en)
Toont mij na scannen de url en opties wat er met de url gedaan kan worden (copy/browse/search/share).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.