image

Minister wil commercieel gebruik bankgegevens niet verbieden

dinsdag 19 juni 2018, 15:43 door Redactie, 26 reacties

Minister Hoekstra van Financiën zegt de zorgen over het gebruik van persoonlijke bankgegevens van klanten voor commerciële doelen te begrijpen, maar ziet niets in een verbod hiervan. Dat laat de minister weten op Kamervragen van de PvdA over het plan van ABN Amro om gegevens van klanten voor gepersonaliseerde advertenties te gaan gebruiken.

De bank wil advertenties via het online huishoudboekje Grip aan klanten laten zien. Zo'n half miljoen mensen maken gebruik van deze dienst. ABN Amro zou eerst van plan zijn om alleen eigen producten te promoten, maar gaat ook kijken naar mogelijkheden om Grip-gebruikers door andere bedrijven te laten benaderen. PvdA-Kamerlid Nijboer vindt het "volstrekt onwenselijk" dat persoonlijke bankgegevens, die zijn verkregen uit de nutsfunctie van banken, worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.

"Ik begrijp en deel de zorgen over het gebruik van persoonlijke bankgegevens van klanten voor commerciële doelen, zoals advertenties. Met deze gegevens moet zeer zorgvuldig worden omgegaan. Ik deel echter niet de mening dat dergelijk gebruik van persoonsgegevens op voorhand altijd onwenselijk is", antwoordt Hoekstra. Hij stelt dat het gebruik van persoonlijke bankgegevens voor commerciële doelen ook voordelen voor de klant kan bieden, zoals aanbiedingen voor producten of diensten.

Nijboer vroeg of de minister bereid is zijn initiatiefnota over te nemen waarin een verbod wordt voorgesteld op het delen van gegevens die banken via hun nutsfunctie hebben verkregen, maar dat ziet Hoekstra niet zitten. De minister is het wel met Nijboer eens dat banken zich de afgelopen jaren meer zijn gaan richten op het gebruik van persoonsgegevens van hun klanten voor commerciële doelen. Hierin verschillen banken niet van veel bedrijven in andere sectoren, gaat Hoekstra verder, die herhaalt dat gebruik van klantgegevens ook voordelen kan bieden. Wel moet hierbij voorop staan dat de bescherming van persoonsgegevens goed is gewaarborgd, aldus de minister (pdf).

Reacties (26)
19-06-2018, 16:09 door Anoniem
Wat is het toch een waardeloos volk dat ons land bestuurt. Symbool politiek alom. Het weet niet waar het over gaat. Stelt domme vragen en accepteert domme antwoorden. En als er verkiezingen zijn; waar moet je dan hemelsnaam voor kiezen? Je valt toch van de wal in de beerput.
19-06-2018, 16:18 door Anoniem
De minister, zucht, moet eerst eens wat voorlichting krijgen van specialisten waarom e.e.a. onwenselijk is.
19-06-2018, 16:33 door Anoniem
In plaats dat ze een wet gaan maken dat het door spelen van gegevens strafbaar is krijg je zoiets.
Met zoveel voorbeelden van de laatste tijd en nog niets geleerd, en dat moet een land besturen.
19-06-2018, 16:46 door Anoniem
Vriendjespolitiek. Grote bedrijven zoals Shell en banken schuiven mensen naar voren,
die tijdelijk in de politiek gaan werken.
Handjeklap, Rutte weet niets van dividend memo's, maar gaat later vast een interessante baan bij Shell tegemoet.
En wij, we kunnen d**dvallen.
19-06-2018, 16:49 door Anoniem
Nog meer redenen een depositobank toe te staan in Nederland.
19-06-2018, 17:30 door Anoniem
Dat gebeurt uiteindelijk tog wel, beter betaal je contant.
Dat is tog raar dat je voor wat geld de pin-gegevens van je buurman kan opvragen ?
19-06-2018, 17:37 door Anoniem
Tja,het mag niet met de nieuwe privacyregels,tegen de zin van mensen in.
Dus de gegevens van een bank en de klant moeten alleen toegankelijk zijn tussen de bank en de klant.
Niet adverteerders en dergelijke gaat het iets aan.
Mensen vragen toch niet om reclame als ze dat niet willen?,dus moeten ze dat ook niet voorgeschoteld krijgen.
19-06-2018, 17:41 door Anoniem
Ik stel voor om de minister persoonlijk te laten ervaren wat het is om continue ongevraagde persoonlijke reclame te krijgen.
Misschien dat de minister dan bereidwilliger is om over maatregeln na te denken.

Als er al gecompromitteerd moet worden, dan graag een OPT-IN ipv een OPT-OUT.
Maar liever niet dan wel.

Als een van de bank-directies slim is, dan gaan ze reclame maken dat hun bank geen klantgegevens misbruiken voor commerciele doeleinden. De manier om nieuwe klanten te ronselen. En voor de klanten een manier om marktwerking (waar de VVD altijd de mond zo van vol heeft) te laten spreken.
19-06-2018, 18:29 door oalie
Maar als ik niet wil dat zij mijn gegevens voor die doeleinden gebruiken, en dat ook aangeef, dan hebben ze geen poot om op te staan toch? Juist dáárvoor hebben we nu de AVG.
19-06-2018, 18:29 door oalie
Maar als ik niet wil dat zij mijn gegevens voor die doeleinden gebruiken, en dat ook aangeef, dan hebben ze geen poot om op te staan toch? Juist dáárvoor hebben we nu de AVG.
19-06-2018, 18:57 door Ron625
Dat wordt dan het salaris thuis in een oude sok bewaren en terug gaan naar de accept-giro kaarten.
19-06-2018, 19:10 door Anoniem
Door Ron625: Dat wordt dan het salaris thuis in een oude sok bewaren en terug gaan naar de accept-giro kaarten.
En wat als de boel (met je oude sok) nu eens afbrandt...?
19-06-2018, 19:31 door Anoniem
Ik moest dit minimaal twee keer lezen ....... niet te geloven ........ braak !
19-06-2018, 20:26 door Anoniem
Je wordt door de overheid gedwongen je salaris op een bankrekening te storten en nu heb je ook niets meer over je eigen gegevens te vertellen... Vingerafdrukken in Frankrijk en dus VS, al je bewegingen, je telefoon, internet en emailverkeer jarenlang opgeslagen, je verkeersbewegingen via politie, rws en belastingdienst tot in den eeuwen bewaard...

Stasi + natte droom
19-06-2018, 20:59 door Anoniem
oalie is de enige die een zinnige reactie heeft geplaatst
19-06-2018, 21:03 door Anoniem
Ongelofelijk dit!
Eerst wordt er een wet aangenomen die persoonsgegevens moet beschermen. Vervolgens kan een commerciële club alsnog doen met onze gegevens wat die wil, en wel puur voor eigen gewin. En uitgerekend door een minister wordt dit soort misbruik door de vingers gezien... heeft hij aandelen of zo?
19-06-2018, 21:17 door Anoniem
Hoekstra van Financiën stelt alvast een baantje veilig bij zijn vriendje van de ABN Amro, en wie werkte daar ook al weer? Zo is het cirkeltje weer rond.
20-06-2018, 08:18 door Anoniem
Wat een ophef over iets wat al veel langer gaande is.
Veel banken delen -achter de inlog- allang gegevens met derden.
Bijv. een programma als Ghostery laat men dat prima zien.
20-06-2018, 08:45 door Prx
Door Anoniem: Nog meer redenen een depositobank toe te staan in Nederland.
Hebben we die nog niet dan? Als ik de definitie bekijk dan gaat het over een bank die de gelden alleen maar stalt en zelf geen leningen verstrekt. Bunq hanteert volgens mij gewoon dat beleid. Waarmee ik nou niet wil roepen dat we daar maar met zijn allen heen moeten gaan, maar volgens mij hebben we hem dus wel.
20-06-2018, 09:13 door Anoniem
Nutsfunctie van banken. Die bestaat enkel in de hoofden van politici; niet in de hoofden van bankiers. Net zoals de zgn maatschappelijke functie van commerciele verzekeraars.
20-06-2018, 09:40 door Anoniem
Als de bank geld gaat verdienen met mijn gegevens dan wil ik geen bankkosten meer en een hogere rente. Maar uiteindelijk is dit een een heel slecht idee, en volgens mij gebeurt dit al op grote schaal
. Gelukkig ben ik niet bij die bank
20-06-2018, 09:46 door karma4
Door Anoniem: oalie is de enige die een zinnige reactie heeft geplaatst
Eens met je. Het is Gdpr die dat willekeurig gebruik verbied met de psd2 als vrijheid dat jij een eigen tussenpersoon mag inzetten.

De vraag lijkt op een tegengesteld doel van wat er gevraagd is.
Dr minister heeft het niet verboden en al mag het niet van de gdpr dan doen we het nu toch.
20-06-2018, 10:00 door Anoniem
Ik heb het gevoel dat ik wat informatie mis. De minister wil het niet verbieden, maar mag/moet het dan ook?

De minister verbiedt de verkoop van milkshakes ook niet maar daarom kan ik nog wel de dag door zonder milkshakes te hoeven drinken.


- als het niet verboden is, mag de bank dit dan doen zonder de klanten om toestemming te vragen? Lijkt mij niet want AVG;
- als het niet verboden is, mag ik dan mijn bank daar toestemming voor geven omdat ik best wat meer advertenties wil, en dan hopelijk minder bankkosten hoef te betalen? Dat laatste hoop ik, het eerste veronderstel ik.
- als het niet verboden is, betekent dit dan dat alle banken dit gaan doen zonder dit aan hun klanten te vertellen? Lijkt mij niet want AVG.
- zullen we allemaal maar naar een bank die dit niet doet, Triodos bijvoorbeeld? Of vinden we overstappen dan toch teveel werk?

En wat betreft onbenullige politici: zolang de coalitiepartijen in de tweede kamer hun parlementaire taak niet willen vervullen "want wij nemen regeringsverantwoordelijkheid en zijn door Rutte in het pak genaaid en willen dat niet toegeven" heeft de oppostie het probleem dat ze net de minderheid vormen en dus kunnen roepen wat ze willen maar niks voor elkaar krijgen.

Tot nu toe zie ik een echt opmerkelijke eensgezindheid bij de oppositie, die toch wel wat zegt over wat men vindt van het regeringsbeleid.
En ik betrap me erop dat ik nu soms zelfs op Wilders zit te hopen om met iets goeds te komen, want iemand moet deze VVD ellende toch oplossen en zonder onze beroepsnurks gaan we het niet redden.

Maar met hem helaas ook niet, want CDA en D66 steken achter de rug van de VVD hun tong uit naar de rest (zonder zich blijkbaar te realiseren dat er ooit weer verkiezingen komen, al lult het CDA zich overal wel weer uit).

En CU verbijt zich, want ze mogen eindelijk eens "mee" regeren, en dus kijkt de CU af en toe vertwijfeld naar het speelgoedstuurtje in hun hand en zegt dan maar "vroem vroem" om zichzelf wat op te beuren.
20-06-2018, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Als er al gecompromitteerd moet worden, dan graag een OPT-IN ipv een OPT-OUT.
Door Anoniem: - als het niet verboden is, mag de bank dit dan doen zonder de klanten om toestemming te vragen? Lijkt mij niet want AVG;
Het kan inderdaad niet zonder voorafgaande toestemming van de klant, en Hoekstra stelt ook helemaal niet voor om het zonder die toestemming toe te staan, hij wil het alleen niet verbieden als een klant die toestemming wel geeft. In het antwoord op kamervraag 2 staat dit (in de pdf waar het artikel naar linkt dus, dit is niet moeilijk te vinden):
Als de bank de gegevens van de klant ook wil gebruiken voor direct marketing in de vorm van het sturen van gepersonaliseerde advertenties van derden dan is daarvoor afzonderlijk toestemming nodig van de klant. Deze advertenties zijn alleen toegestaan als de klant deze afzonderlijke toestemming heeft gegeven en als ook aan de overige voorwaarden van de AVG wordt voldaan, zoals het voldoende beveiligen van de persoonsgegevens.
20-06-2018, 14:59 door Anoniem
Op zich is het niet heel moeilijk om naar een fatsoenlijker bank over te stappen, dat gaat best makkelijk en is een gunstiger besteding van waardevolle energie dan boos worden en wachten op bankzalm-vvd

Zeg niet dat je het niet wist van dat rare gedrag van die bank

- https://www.security.nl/search?keywords=omniture&c[]=1&c[]=3&c[]=4
- https://www.security.nl/search?keywords=abn+amro+ghostery&c[]=1&c[]=3&c[]=4
- https://www.security.nl/search?keywords=2o7&c[]=1&c[]=3&c[]=4
- https://www.security.nl/search?keywords=abn+amro+big+brother&c[]=1&c[]=3&c[]=4

Das kann mann nicht forgessen eh?
20-06-2018, 21:52 door Anoniem
Na de baan van minister moet je wel weer iets vinden in het bedrijfsleven, bij een bank bijvoorbeeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.