image

Mozilla geeft details over data verzamelen in testversies Firefox

donderdag 28 juni 2018, 15:10 door Redactie, 3 reacties

Mozilla heeft meer details gegeven over het verzamelen van gegevens via de testversies van Firefox. De standaardversie van Firefox, die door honderden miljoenen mensen wordt gebruikt, verstuurt standaard technische en interactie-data naar Mozilla. Zo kan de browserontwikkelaar zien hoe mensen omgaan met menu's, prompts, features en andere essentiële browserfuncties.

"Omdat deze telemetriegegevens beperkt zijn, is het niet genoeg om volledig geïnformeerde beslissingen over productveranderingen te maken", zegt Mozillas Dave Camp. Er wordt daarom gebruik gemaakt van testversies van Firefox om aanvullende gegevens te verzamelen. Het gaat dan om gegevens over de webactiviteiten van de gebruiker. "Het verzamelen van deze informatie is erg belangrijk, zodat we kunnen begrijpen wat de impact van nieuwe ideeën en technologieën op een beperkt publiek is voordat we het onder alle Firefox-gebruikers uitrollen", aldus Camp.

Hij merkt op dat hierbij de privacy van gebruikers wordt gerespecteerd. Zo wordt er een proces gevolgd waarbij meerdere personen toestemming moeten geven voordat een nieuwe dataverzameling plaatsvindt. Daarnaast blijven de meeste onderzoeken gericht op het verzamelen van technische en interactie-data. In de privacyverklaring van Firefox staat dat de testversies andere "privacy-eigenschappen" hebben. Nu gaat Mozilla ook duidelijk maken wat dit precies inhoudt. Ook zal dit worden vermeld op de pagina's waar de testversies zijn te downloaden.

Reacties (3)
29-06-2018, 01:36 door Anoniem
"Het verzamelen van deze informatie is erg belangrijk, zodat we kunnen begrijpen wat de impact van nieuwe ideeën en technologieën is"
Hier kan Microsoft nog wat van leren. Mozilla laat niet alleen zien wat ze verzamelen maar het geeft ook uitleg hoe ze noodzakelijkheid bepalen, hoe ze privacy beschermen, hoe de processen transparant worden gehouden en hoe ze zorgen voor het dragen van verantwoordelijkheid. Een bedrijf als Microsoft is nog nauwelijks transparant, geeft de gebruiker nauwelijks controle, legt geen verantwoording naar klanten af waarom ze welke gegevens nodig hebben en de verantwoordelijkheid ligt bij de klant (wel of geen windows 10 gebruiken). Dit is geen bash op Microsoft, ik geef aan dat als Mozilla veel verder kan gaan om als niet commercieel product dit wel te regelen een commercieel bedrijf daar zeker ook geld voor over moet hebben als het klanten en privacy serieus neemt.
29-06-2018, 23:19 door Anoniem
Ik kan U vertellen wat de impact aan deze kant geweest is: FireFox EXIT!
02-07-2018, 08:17 door Anoniem
Ik ben al lange tijd kritisch op omgang met gebruikers door Mozilla, mede door geforceerde add-ons en opt-out telemetry, maar dit vind ik wel een aardige ontwikkeling. Straks kan men precies zien wat er gedeeld wordt en per onderdeel zelf bepalen of dit gerechtvaardigd is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.