image

Facebook past beleid aan na onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

dinsdag 3 juli 2018, 12:25 door Redactie, 3 reacties

Facebook heeft na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens het gegevensbeleid aangepast. Gebruikers worden voortaan uitgebreider geïnformeerd over welke persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor dit gebeurt, met wie en hoe de data wordt gedeeld en de rechtsgronden van de verwerking.

Vorig jaar stelde de privacytoezichthouder vast dat Facebook gebruikers niet adequaat informeerde over het gebruik van hun persoonsgegevens voor gerichte advertenties en dat de sociale netwerksite informatie verwerkte over iemands seksuele geaardheid voor advertentiedoeleinden, zonder dat gebruikers daarvoor uitdrukkelijke toestemming hadden gegeven. Facebook besloot vorig jaar al om de optie te schrappen waardoor adverteerders de mogelijkheid hadden om zich te richten op de seksuele voorkeur van gebruikers die zij in hun profiel hadden aangegeven.

"Of Facebook voldoet aan de nieuwe privacywet, zal moeten worden onderzocht in Europees verband", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. De nieuwe Europese privacywetgeving AVG zorgt ervoor dat onderzoeken niet langer door de afzonderlijke privacytoezichthouders per land moeten worden opgezet, maar kunnen in Europees verband worden uitgevoerd. Aangezien de hoofdvestiging van Facebook in Ierland staat, heeft de Ierse autoriteit hierin de leidende rol, maar zal er worden samengewerkt met de andere Europese privacytoezichthouders.

Reacties (3)
03-07-2018, 13:40 door Anoniem
Gebruikers worden voortaan uitgebreider geïnformeerd over welke persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor dit gebeurt, met wie en hoe de data wordt gedeeld en de rechtsgronden van de verwerking.
Daar heeft toch helemaal NIEMAND wat aan?
Die informatie wordt toch niet gelezen en als men het al wel leest dan is het verplicht om er mee akkoord te gaan om de dienst te gebruiken.
Verspild geld weer bij de AP. Als ze nou geregeld hadden dat die gegevens niet meer verwerkt mogen worden dan had je er tenminste wat aan.
03-07-2018, 14:25 door Anoniem
Grappig. Een wet is toch een wet? Dan kunnen daarna ambtenareb toch niet zomaar met zulke sites gaan onderhandelen welk deel van de wet wèl, en welk deel niet uitgevoerd moet worden? Dat heet dan toch minstens ambtelijk plichtsverzuim?

De GDPR geldt voor de burger. Dat er een toezichtshouder is prima. Maar mijn recht bepaalt uiteindelijk de rechter. Op dat punt verder weinig met die ambtenaren te maken. Want als die niet goed toezicht houden dan kan ik de staat ook aanklagen.

Een beetje smoezen met Facebook vind ik vreemd. Wat er moet gebeuren staat in de wet. Je gaat toch ook niet eerst afspraken maken met gevangenissen alvorens je een misdrijf pleegt????
03-07-2018, 20:32 door Anoniem
Volgens de Consumentenbond ging het ook nog om oude privacy regels: https://twitter.com/Consumentenbond/status/1014134732353949697
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.