image

Belgische politie: Toename cybercrime, afname offline misdaad

vrijdag 6 juli 2018, 11:43 door Redactie, 0 reacties

De Belgische Federale Politie heeft vandaag de criminaliteitsstatistieken van vorig jaar gepubliceerd, waaruit blijkt dat er een toename van geregistreerde cybercrime is, maar een afname van offline misdaad. Het totaal aantal geregistreerde feiten is met 3,2 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (pdf).

In de statistieken zijn niet alleen "voltooide feiten" meegeteld, maar ook pogingen. "Dit is een belangrijke daling sinds het begin van de metingen en sinds de piek van 2011, maar dit betekent niet dat de criminaliteit gedaald is. Ook in andere Westerse landen zien we deze daling, die ook wel 'international crime drop' wordt genoemd", aldus de Federale Politie.

Volgens de Federale Politie zou het fenomeen te verklaren kunnen zijn door wat men noemt de 'security hypothese'. "Door de toename van het aantal camera's, van inbraakpreventie, van politiemensen en militairen op straat … wordt het moeilijker om (ongemerkt) misdrijven te plegen." De dalende cijfers zouden ook verklaard kunnen worden doordat mensen minder bereid zijn om aangifte te doen.

Terwijl het aantal meldingen van inbraken en diefstal afnam, nam het aantal meldingen van internetfraude vorig jaar met bijna 6 procent toe. De meeste geregistreerde gevallen van cybercrime betreffen bedrog, oplichting en internetfraude, gevolgd door 'cyberbelaging'. "We organiseren ons leven steeds meer online en deze evolutie heeft zijn impact op de misdrijven die via het internet gebeuren", zo laat de Belgische politie weten.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.