image

Schneier: Encryptie is geen belemmering voor politie

dinsdag 17 juli 2018, 13:43 door Redactie, 3 reacties

Encryptie is geen belemmering voor politie, ook al laten opsporingsdiensten zoals de FBI geloven dat dit wel het geval is, zo stelt beveiligingsexpert Bruce Schneier. De FBI heeft het geregeld over het "Going dark" probleem, waarmee het stelt dat encryptie het opsporen en vervolgen van criminelen belemmert.

"Going dark is een marketingterm voor een FBI-verhaal dat encryptie het onmogelijk maakt voor de FBI om misdrijven op te lossen. Het is eigenlijk propaganda en heeft weinig overeenkomst met de werkelijkheid. Zoals we keer op keer zien is encryptie geen belemmering voor politie", zegt Schneier tegenover Threatpost. De beveiligingsexpert wijst als voorbeeld naar de aanklacht tegen Paul Manafort, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump.

Sommige van de versleutelde berichten die Manafort had verstuurd werden via onversleutelde back-ups op andere plekken achterhaald en dit komt vaker voor, zegt Schneier. Doordat steeds meer diensten van encryptie gebruikmaken en apparaten standaard versleuteld zijn, worden overheidsdiensten, criminelen en anderen steeds beter in het omzeilen van encryptie.

"Het omzeilen van encryptie is hoe we systemen kraken. We kraken nooit de eigenlijke encryptie. De aanklacht tegen Manafort is een goed voorbeeld. Sterke encryptie is lastig te kraken, dus waarom zou je al die moeite doen als het ook makkelijk kan?", merkt Schneier op. Hij benadrukt dat security meer is dan alleen encryptie. Hoewel er nu meer data is versleuteld dan vijf jaar geleden, zijn enorm veel internetdiensten en -systemen die we gebruiken onveilig. "De dreigingen zijn ernstiger geworden. We zijn dus minder veilig dan vijf jaar geleden."

Reacties (3)
17-07-2018, 14:27 door Anoniem
Ja dat klopt helemaal

Dat is oa de reden dat de overheid(onderaannemers) via via je (computer)systemen mogen kraken

Daar hebben ze dus nu een wet voor

De sleutel ligt in de ketting bij de zwakste schakel

gebruik dus nooit systemen online

alles is onveilig


open deur dit artikel
17-07-2018, 15:00 door Anoniem
Ik ban een fan van PGP en GPG4win, omdat je in het gebruik daarvan alle scenario's in eigen hand hebt. Simpel de tekst in kladblok typen, word ook geen concept opgeslagen, daarna versleutelen c.q. ondertekenen, in het email tekstvak plakken, en verzenden. Bestanden zoals documenten gewoon versleutelen en als bijlage met de email meesturen.

Wie werkelijk voor zijn vrijheid of leven moet vrezen, zal gewoon een grote discipline in acht moeten nemen, want dat is de achilleshiel van bijna iedere gebruiker. Maar zoals we als trend zien lijkt de hedendaagse gebruiker zelfs het intypen van de tekst nog te inspannend te vinden, en kijkt vol verwachting uit naar een vorm van de mogelijkheid om de gedachten naar het apparaat te kunnen overdragen.
18-07-2018, 09:06 door Anoniem
Omdat soms andere methodes een uitweg bieden, is encryptie geen probleem voor de politie ? Zouden versleutelde telefoongesprekken ook geen probleem zijn, omdat je dat *soms* kan afvangen met richtmicrofoons, of andere alternatieve middelen ? Drogredenen verzinnen is ook erg gemakkelijk (en nee, ik ben geen voorstander van backdoors in encryptie en meer van dat soort zaken).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.