image

Britse privacytoezichthouder deelt recordaantal boetes uit

maandag 23 juli 2018, 10:30 door Redactie, 0 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft het afgelopen jaar een recordaantal boetes uitgedeeld, alsmede de hoogste boetes ooit voor het overtreden van de privacywetgeving. In totaal werd er omgerekend voor 5,4 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Een jaar eerder ging het nog om omgerekend 4 miljoen euro.

De hoogste boete van 450.000 was voor Carphone Warehouse wegens een datalek waarbij de gegevens van meer dan 3 miljoen klanten en 1000 medewerkers werden gestolen. Ook elf liefdadigheidsinstellingen kregen een boete opgelegd wegens het onrechtmatig verwerken van de gegevens van donateurs, zo blijkt uit het jaaroverzicht van de ICO.

De meeste boetes deelde de ICO echter uit voor het overtreden van de privacy en elektronische communicatiewetgeving (PECR), die met name op marketeers is gericht. Zo kreeg een marketingbedrijf een boete van omgerekend 450.000 euro voor 100 miljoen geautomatiseerde spamtelefoontjes. Wegens het overtreden van PECR werden in totaal 26 boetes uitgedeeld voor een bedrag van 3,7 miljoen euro.

De ICO laat verder weten dat het aantal gerapporteerde datalekken het afgelopen jaar is toegenomen met 29 procent, van bijna 2500 in de vorige periode naar zo'n 3100 nu. Volgens de toezichthouder is de stijging mogelijk te verklaren door de GDPR die op 25 mei in Groot-Brittannië van kracht werd en toegenomen bewustzijn. De meeste datalekken (37 procent) werden door de gezondheidssector gerapporteerd. Voor deze sector was echter al een meldplicht datalekken van kracht.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.