image

Android-apps en Chrome-extensies verzamelen browsegedrag

woensdag 25 juli 2018, 14:04 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers hebben Android-apps en Chrome-extensies ontdekt die 11 miljoen keer zijn geïnstalleerd en het browsegedrag van gebruikers doorsturen en delen met derde partijen. De apps en extensies zijn afkomstig van Big Star Labs, zo meldt it-bedrijf AdGuard.

Het gaat onder andere om de Android-apps Speed BOOSTER, Battery Saver, AppLock | Privacy Protector en Clean Droid. Deze apps hebben bij elkaar meer dan 7 miljoen installaties. In het geval van de Chrome-extensies gaat het om Block Site, Poper Blocker en CrxMouse die meer dan 4 miljoen keer zijn geïnstalleerd. BlockSite en Poper Blocker zijn er ook voor Firefox, maar hebben op dit platform veel minder installaties.

Daarnaast biedt Big Star Labs ook nog de "Adblock Prime" blocker voor iOS aan. Het gaat hier niet om een normale app die via een store wordt gedownload, maar om een applicatie die via een Mobile Device Management (MDM) profiel wordt geïnstalleerd. Via MDM is het mogelijk voor een beheerder om op afstand bijvoorbeeld applicaties te installeren en verwijderen en instellingen door te voeren.

Gebruikers moeten echter toestemming geven voor het installeren van het profiel. De website van Adblock Prime vraagt gebruikers dan ook dit te doen. Wanneer het profiel actief is kan Big Star Labs zien welke apps er op het toestel zijn geïnstalleerd, de browsegeschiedenis verkennen en zelfs third-party apps installeren. Aangezien Adblock Prime buiten een store om wordt geïnstalleerd is het onduidelijk hoeveel installaties de applicatie heeft. Om dergelijke apps en extensies te vermijden krijgen gebruikers het advies om altijd eerst het privacybeleid te lezen en niets te installeren van ontwikkelaars die men niet vertrouwt.

Image

Reacties (2)
26-07-2018, 09:06 door Anoniem
steam inventory helper ook al bijna een jaar,.
26-07-2018, 11:16 door Anoniem
Het probleem met apps die via MDM worden geinstalleerd is dat het meestal een verplichting is vanuit de organisatie die de MDM beheert. Daar kun je als (meestal) medewerker geen apps weigeren.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.