image

Chrome gaat biometrische authenticatie ondersteunen

vrijdag 3 augustus 2018, 11:41 door Redactie, 3 reacties

Google Chrome gaat biometrische authenticatie ondersteunen, zo blijkt uit de bètaversie van Chrome 69. Net als andere browsers ondersteunt Googles browser de Web Authentication API. Deze programmeerinterface biedt een manier om zonder wachtwoorden op websites in te loggen.

Voorheen ondersteunde de Web Authentication API alleen Universal 2nd Factor (U2F) apparaten. Dit zijn externe authenticators waarmee gebruikers op hun account kunnen inloggen, zoals een usb-beveiligingssleutel. Alle beveiligingssleutels zijn gebaseerd op het Client To Authenticator Protocol (CTAP1). Er is echter ook een opvolger ontwikkeld genaamd CTAP2 die van nieuwe mogelijkheden in Web Authentication gebruik kan maken, zoals biometrische authenticatie en residente sleutels, waarbij de sleutels op het apparaat zelf zijn opgeslagen.

Volgens Google-engineer Adam Langley zal dit de onderscheidende factor zijn ten opzichte van CTAP1-apparaten. Een CTAP2-apparaat dat over voldoende opslagruimte voor een gebruikersnaam beschikt kan straks als de eerste en enige inlogfactor worden gebruikt. Het apparaat kan zo een identiteit aanbieden en die authenticeren. Chrome 69 ondersteunt nu dergelijke apparaten in combinatie met Web Authentication.

Ook Microsoft en Mozilla zijn hier volgens Google mee bezig. Eerder deze week liet Microsoft al weten dat een nieuwe testversie van Edge het inloggen op websites via vingerafdruk en gezichtsscan ondersteunt. Wanneer de definitieve versie van Chrome 69 verschijnt is nog onbekend.

Image

Reacties (3)
03-08-2018, 12:19 door Anoniem
Maar natuurlijk is google hier zo blij mee,
het versterken en uitbreiden van de panopticum-architectuur.

De tech-bedrijven verlenen hun medewerking als onderdanen van google,en uiteindelijk alle burgers
wereldwijd.
03-08-2018, 13:15 door Anoniem
Ik geef geen biometrie af. Punt.
04-08-2018, 16:10 door Anoniem
Ik ben geen fan van biometrie, maar lijkt mij dat de 3 browsers een API gaan ondersteunen die oa. ook met biometrie gebruikt kan worden. Maar dat is zeker niet een doel op zich.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.