Na Apple, Google en Mozilla heeft ook Microsoft besloten om het rootcertificaat van Let's Encrypt te vertrouwen. Let's Encrypt is een certificaatautoriteit die gratis tls-certificaten uitgeeft en medeverantwoordelijk is voor de sterke stijging van het aantal https-sites de afgelopen jaren.
Browsers en besturingssysteem vertrouwen tls-certificaten alleen als ze het rootcertificaat vertrouwen waaronder het tls-certificaat is uitgegeven. In eerste instantie werden de certificaten van Let's Encrypt alleen vertrouwd omdat ze ook door een andere certificaatautoriteit genaamd IdenTrust waren gesigneerd. De browsers en besturingssystemen vertrouwden IdenTrust, en IdenTrust vertrouwde Let's Encrypt weer. Op deze manier werd Let's Encrypt indirect vertrouwd. Dit wordt ook wel een "cross-signature" genoemd.
Sinds de start van Let's Encrypt hebben allerlei browsers en besturingssystemen het rootcertificaat van Let's Encrypt toegevoegd, zodat ze de certificaatautoriteit en de certificaten die het uitgeeft direct vertrouwen. Nu ook Microsoft dit heeft gedaan wordt het Let's Encrypt rootcertificaat door alle grote partijen vertrouwd. Volgens Josh Aas, directeur van het Internet Security Research Group (ISRG), is dit een belangrijke mijlpaal. Let's Encrypt is een initiatief van de ISRG en wordt gesteund door Mozilla, Akamai, Cisco, de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en andere partijen.
Aas merkt op dat Let's Encrypt nu door bijna alle nieuwe versies van besturingssystemen, browsers en apparaten wordt vertrouwd, er toch nog steeds veel oude versies zijn die Let's Encrypt niet direct vertrouwen. Sommige van deze oudere systemen zullen uiteindelijk een update ontvangen om Let's Encrypt wel te vertrouwen, terwijl dit bij andere niet het geval zal zijn. Het is volgens Aas dan ook wachten totdat al deze systemen zijn uitgefaseerd. Iets wat minimaal vijf jaar in beslag zal nemen. Tot die tijd zal Let's Encrypt van een cross signature gebruik blijven maken. Inmiddels verzorgt Let's Encrypt certificaten voor meer dan 115 miljoen websites, zodat die hun bezoekers een beveiligde verbinding kunnen aanbieden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
In 2013 blogde je over de vraag: Mag een cliënt de thuiszorg met een webcam filmen? Toen was een eenduidig antwoord met ja of ...
dag, google chrome heb ik niet geinstalleerd vanwege de afstand die ik wil bewaren tot google. ik gebruik firefox. maar chrome ...
Beste Security vrienden, Ik zit met een dilemma die mij al een aantal jaren bezig houd. Ik heb mijzelf al meerden malen ...
Wanneer is het hebben van een Remote Access Tool (RAT) nu strafbaar? Wij gebruiken dit in de organisatie voor intern beheer op ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.