image

Uitval elektronische enkelbanden door storing bij Tele2

donderdag 9 augustus 2018, 12:02 door Redactie, 0 reacties

Door een wereldwijde storing in mobiele netwerken is de verbinding met de enkelband van honderden gedetineerden en verdachten in Nederland dit weekend tijdelijk uitgevallen, zo heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De storing werd veroorzaakt door overbelasting van het netwerk en begon afgelopen vrijdag, zo schrijft de minister. Meerdere providers werden door de storing getroffen, waaronder Tele2 dat het mobiele netwerk verzorgt voor de elektronische monitoring van verdachten en gedetineerden. "De storing had tot gevolg dat de verbinding tussen de enkelband en de regiekamer, waar meldingen binnenkomen en worden opgevolgd, bij een deel van de enkelbanden tijdelijk uitviel", aldus Dekker.

Volgens de minister is er tijdens de gehele storingsperiode "maatwerk" geleverd, waarbij rekening is gehouden met het risicoprofiel van de enkelbanddragers en de gevolgen voor slachtoffers. Waar nodig zijn er daarbij maatregelen genomen, hoewel Dekker niet laat weten om wat voor maatregelen het ging. Zaterdagavond was in nagenoeg alle gevallen de verbinding tussen de regiekamer en de enkelbanden hersteld. Zondagochtend was de verbinding volledig hersteld.

Nadat de storing was afgelopen kwam de informatie van de enkelbanden die tijdens de storing was opgeslagen alsnog beschikbaar. Dekker stelt dat uit een eerste analyse een normaal beeld naar voren komt. "Het aantal door de enkelbanden afgegeven meldingen dat, na herstel van de verbinding, binnenkwam, bleek niet anders dan gewoonlijk." Afsluitend laat de minister weten dat het gebruik van technologie een risico op storing kent. "Zoals gebruikelijk bij zo’n gebeurtenis voeren de betrokken partijen een evaluatie uit. Als de uitkomsten daartoe aanleiding geven, worden er maatregelen getroffen." Volgens Nu.nl vielen door de storing in totaal 450 enkelbanden uit.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.