image

Mozilla stopt met aanbieden van legacy Firefox-extensies

woensdag 22 augustus 2018, 09:45 door Redactie, 5 reacties

Mozilla gaat stoppen met het aanbieden van legacy Firefox-extensies, aangezien die straks niet meer door de browser worden ondersteund. Eind 2017 lanceerde Mozilla een nieuwe Firefox-versie genaamd Quantum die alleen extensies ondersteunt die op het WebExtensions-model zijn gebaseerd.

Gebruikers die nog met de zogeheten legacy add-ons wilden blijven werken moesten op de Firefox Extended Support Release (ESR) overstappen. Firefox ESR is een versie van de browser die alleen maar beveiligingsupdates ontvangt en is vooral voor bedrijven en organisaties bedoeld. Alleen bij het uitbrengen van een geheel nieuwe ESR-versie worden er bepaalde features toegevoegd.

Op 5 september van dit jaar stopt Mozilla de ondersteuning van Firefox ESR 52, de laatste ESR-versie die legacy add-ons ondersteunt. Aangezien vanaf dat moment geen enkele ondersteunde Firefox-versie meer met legacy add-ons werkt heeft Mozilla besloten om deze extensies van addons.mozilla.org te verwijderen. Dit is de officiële locatie voor Firefox-extensies. Vanaf 6 september zal het niet meer mogelijk zijn om legacy add-ons op addons.mozilla.org te plaatsen. Vanaf begin oktober zullen de legacy extensies niet meer via addons.mozilla.org worden aangeboden.

Nadat de legacy add-ons zijn uitgeschakeld kunnen extensie-ontwikkelaars nog steeds hun extensie omzetten naar het WebExtensions-model. Zodra de nieuwe versie van de extensie naar addons.mozilla.org is gestuurd zullen gebruikers die de legacy versie hebben geïnstalleerd automatisch de nieuwe versie ontvangen, zo laat Mozilla weten.

Reacties (5)
22-08-2018, 10:14 door Anoniem
Er is nog steeds geen Nederlands woordenboek voor Thunderbird 60 https://addons.thunderbird.net/nl/thunderbird/addon/woordenboek-nederlands/. Ik maak mij daar wel zorgen over.

https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/woordenboek-nederlands/ idem.
22-08-2018, 11:39 door Briolet - Bijgewerkt: 22-08-2018, 11:55
Door Anoniem: Er is nog steeds geen Nederlands woordenboek voor Thunderbird 60 .

En waar heb je dat voor nodig? Thunderbird gebruikt gewoon het systeemwoordenboek. Als ik instel om Nederlands te controleren, dan markeert hij alle onbekende of foute woorden. En met een contextual-klik op dat woord, laat hij de alternatieve spellingen zien.

Mac versie van Thunderbird. Waarom zou je een feature inbouwen die het OS al biedt?

Edit: Ik heb toch ongelijk. Hij gebruikt toch eigen woordenboeken. Maar ik heb Thunderbird versie 60 en er is gewoon een Nederlandstalig woordenboek beschikbaar. (Versie 3.1.2)
22-08-2018, 16:00 door Anoniem
Thunderbird 60: lekker on topic ook...
22-08-2018, 18:09 door Anoniem
@Briolet: Ik (10:14) zit nog op Thunderbird 52.9.1. Thunderbird 60.1 wordt bij mij nog niet aangeboden als ik er naar zoek.

Maar het feit dat versie 3.1.2 van het woordenboek Nederlands uit 2015 stamt, geeft mij geen goed gevoel hierover. Misschien moet ik op zoek naar een woordenboek voor Google Chrome ;-)
25-08-2018, 21:38 door Anoniem
Dat FF ermee stopt, is begrijpelijk. Je kan niet eindeloos doorgaan met de ondersteuning van "legacy".
Mozilla heeft al lang voor Quantum aangekondigd dat men met de oude add-ons niet verder kan. Uiteraard waren er discussies over deze keuze en ook weer FF-forks die met de oude add-ons wilden blijven werken.
[ot]Vervelend is wel dat de (inmiddels van Mozilla losgekoppelde, zelfstandige) Thunderbird in de versie 60.* nog geen werkende kalender heeft omdat Lightning nog herschreven moet worden. Iedereen die dus nog op de "oude Thunderbird" zit, moet even wachten op een nieuwe versie die ook samen met een nieuwe Lightning wordt aangeboden. Dus - niet jammeren dat je geen nieuwe TB 60.* hebt, wacht eerst maar op de nieuwe Lightning.[/ot]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.