image

Kabinet wil meer inzicht in invloed van digitale platformen

zondag 26 augustus 2018, 10:23 door Redactie, 3 reacties

Het Nederlandse kabinet alsmede andere landen van de G20 willen dat er meer inzicht komt in de invloed van digitale platformen op burgers en bedrijven. Het gaat dan om zaken als het eigendom en delen van data. Op dit moment heeft een kleine groep internationaal opererende diensten en platforms grote invloed op de digitale economie.

Tijdens de G20-top in het Argentijnse Salta is onder andere afgesproken dat er meer onderzoek naar en inzicht moet komen in de kansen en problemen die deze platformen opleveren voor gebruikers, concurrentie en innovatie. Volgens het kabinet sluiten de afspraken aan op de nationale strategie Nederland Digitaal. Daarin pleit het kabinet onder andere voor het verantwoordelijk en open delen van data tussen bedrijven en sectoren.

"Het succes van Nederlandse ondernemers wordt in toenemende mate beïnvloed door een relatief kleine internationale groep aanbieders van digitale diensten, data en platforms. De impact daarvan op de economie, op consumenten en vraagstukken over het eigendom en delen van data, zijn nog niet voldoende in kaart gebracht. Het is belangrijk dat de G20-landen, ondanks soms grote verschillen van inzicht tussen de VS, China en de EU over digitalisering, dit nu gaan doen", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Reacties (3)
26-08-2018, 14:44 door Anoniem
Niet voor niets dat Donald Trump zijn markt wil afschermen. Je kunt niet je markten wijd open stellen, vrije handel van alle verkeer nastreven en dan verwachten dat de marktwerking geen invloed zal hebben op je economie en de manier waarop daarin waarde wordt gecreerd. China doet het op dat punt goed: al jullie data over ons staat bij ons, wij zitten met zeggenschap in jullie raad van bestuur, wij komen onregelmatig controleren of jullie het doen zoals wij het willen. Dan blijft alleen de vraag over: is een land groot genoeg voor het gevraagde business model.
27-08-2018, 01:14 door Anoniem
Ik zou zelf wel eens wat meer inzicht willen hebben in wat het onder druk afschaffen van de dividentbelasting voor effect heeft. En vooral in welke zakken die voordelen blijven hangen. Want niemand schijnt zich ervoor te interesseren, en dat vind ik wel verdacht. Voor zo een vette bak graties teksfrie geld.
27-08-2018, 08:40 door Anoniem
Het wordt moeilijk helaas voor Nederlandse bedrijven om te concurren met de internationale techbedrijven. Deze hebben over het algemeen een betere marketingmix: product, promotie, plaats, prijs.
Dit krijgen zij door dat ze groot opereren deels dankzij de taal ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.